Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

STERREN

‘Hou jij ook zo van de kersttijd?’ vroeg ik aan mijn buurtgenoot. Ik trof hem in het bos, aan de wandel met zijn hondje.
‘Nou, om eerlijk te wezen heb ik er niet zo veel mee, het is allemaal zo’n schijnheilig gedoe. Natuurlijk is het kerstverhaal op zich leuk, maar daar gaat het allang niet meer over. Laten we eerlijk wezen, het belangrijkste wordt ook tegenwoordig weer bepaald door de winkelketens. Jongens en meiden kom kopen, kom feesten, vreten, zuipen – gezellig. Ze koppelen gezelligheid aan dingen die helemaal niet gezellig zijn. Een stukje vlees, prima – ieder zijn keuze om het al of niet te eten, maar zou het niet veel sjieker zijn om ons juist op deze dagen iets ingetogener te gedragen? Even stil staan bij het feit waar Kerst eigenlijk voor staat, en wat helaas niet voor iedereen is weggelegd? Gewoon een beetje tot ons door laten dringen waar Kerst eigenlijk over gaat? Vrede, liefde en bezinning?

Sorry, voor dit preekje, het overviel me en ik moest het even kwijt.’

‘Toch heb je gelijk, Kerst streeft zelfs Sinterklaas voorbij in commercieel opzicht, ze verdienen er veel aan. Maar ja, jij weet net als ik dat aan ingetogenheid, helemaal niks wordt verdiend en mensen vinden dat niet te pruimen. Helaas willen de mensen dat wat jij voorstaat niet meer.’
‘Natuurlijk snap ik het ergens wel. Maar ik erger me in dit soort zaken meer aan het feit dat mensen in hun gedrag zo gemakkelijk te manipuleren zijn – een beetje eng toch?’

‘Ja, je hebt gelijk. Laat me eerlijk zijn, echt houden van Kerst doe ik ook niet, ik wordt er licht melancholisch van. Maar ik denk dat je van het hele gedoe, dàt er uit moet vissen wat je wel aanspreekt en voor mij is Kerst het feest van het licht. Het licht van hoop in de duisternis. Iets waar, denk ik beiden de gelovige en de niet gelovige zich wel in kunnen herkennen.
Ik ben elke keer weer gefascineerd door het licht vooral die bij heldere luchten – dat van al die sterren.
Ach, zoals je weet, bepalen de sterren voor een gedeelte ons leven, al sinds mensenheugenis. Je ziet ze overal terug. Het is duidelijk de mens heeft iets met die, aan de ene kant mysterieuze, en aan de andere kant heldere twinkelende sterren. Het maakt een oergevoel los.

Overal kom je ze tegen op bierflesjes, op voedselverpakkingen. Hoe meer sterren hoe beter. Restaurants zijn er soms zelfs van afhankelijk. De TV, leeft van en op sterren. En als je ergens echt goed in bent, ben je er al gauw zelf eentje. En vergeet niet wat de sterrenbeelden je wel niet allemaal toe dichten.
Vreemd toch, waarom niet een pauw of goudvis of iets anders wat erg mooi is? Ook ik hou, net als iedereen, waarschijnlijk onbewust van sterren. Het sterrendom is iets van den beginne, wat we allemaal beseffen en waar we gefascineerd naar kijken, het heeft iets onbereikbaars – dat is het natuurlijk, slechts een enkeling lukt het er eentje te worden. En het mooie van sterren is ook, dat als je er eentje ziet vallen, je een wens mag doen. O, wat heerlijk romantisch toch.

Zo, nu heb je weer een preekje terug.’

‘Ja dank je. Mooie en logische gedachten die je daar even opsomt. Helder duidelijk, puur en overgoten met de bij de Kerst eigenlijk behorende eenvoud. En weet je welke je nog vergeet te noemen?’
‘Nee, ik weet even niet waar je op doelt.’
‘Nou, ik weet nu eenmaal dat jij je verhaaltjes opstuurt naar nederlands.nl en dat je daar ook op sterren let, hoe meer sterren hoe beter men je verhaal vindt, toch?’
‘Ach, laat me eerlijk wezen je hebt gelijk. Maar echt het belangrijkste is toch, of het gelezen wordt, daar schrijf je uiteindelijk ook een beetje voor. En weet je het aantal sterren is niet altijd alleen belangrijk, want zelfs eentje kan al meer dan genoeg zijn.’
‘Hoe bedoel je dat nu weer, het gaat juist om zoveel mogelijk te scoren?’
‘Klopt, maar hoeft niet, als je meerdere sterren krijgt dan kan juist die ene die er hopelijk tussen zit meer dan genoeg zijn. Net als destijds boven Palestina, ook toen waren er sterren zat, maar juist die ene deed er toe, die ene met dat zuivere er werkelijk toe doende licht.
Eén ster kan alles goed maken, als hij maar de juiste uitstraling heeft, die bestaat uit welgemeende zuivere eerlijke bedoelingen en dus net zo sterk straalt als die ene die meest waardevolle ster – die Ster van Bethlehem, met het ware licht.
Als er bij mijn verhaaltjes, ook maar zo eentje tussen zit, dan ben ik al heel heel tevreden.’

Schrijver: Catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 11 december 2019


Geplaatst in de categorie: kerstmis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 140Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)