Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De overrompelde kruidenier van Lattrop

Wie de dorpskruidenier Hidde Staring zo ziet lopen, vermoedt zeker niet dat hij binnenkort een heftige romance gaat beleven. Hij loopt traag en met zijn lange rug als een hoefijzer gebogen, alsof alle fut uit zijn donder is verdwenen. Niet dat er veel haast in het dorpje Lattrop is geboden, maar je verwacht van zo'n ondernemer toch wel wat meer zichtbare pit, dan dit. 'Hé, lange slungel, als je zo door gaat, ben je rond middernacht nog niet klaar!', roept de ex-burgemeester en imker Jelle Beiaard met een lichte glimlach. 'Gooi jij de zweep maar over die bijen van jou!', antwoordt Hidde geïrriteerd en hij duwt zijn handkar over het slechte wegdek. Bij meneer pastoor Jelle Kuipers belt hij aan om wat boodschappen af te leveren. De zware, eiken deur aan de Dorpsstraat 64 draait langzaam open. 'Uw mand met groente en fruit, waarde pastoor!', zegt Hidde zo vriendelijk mogelijk. 'Maar kom toch even binnen!', zegt Jelle, 'ik heb net juffrouw Feline Haverkamp op bezoek, maar dat maakt het juist extra gezellig!'. 'Nou, ik moet nog bij veel adressen langs en ik ben al op schema achter!', hapert Hidde, maar Jelle trekt hem samen met de mand mee naar binnen en hij sluit de deur. In de lange hal ruikt het muf en rokerig. In de voorkamer zit een werkelijk beeldschone en waanzinnig perfect gevormde jongedame met halfblote borsten en sierlijke, ontblote onderbenen. 'Feline is nieuw in onze parochie', legt Jelle uit, 'ze wil graag de H. H. Simon en Judaskerk bezichtigen en omdat ik straks een vergadering in Enschede heb, lijkt het mij mooi, wanneer jij haar even onze kerk laat zien!'. 'Maar ik zei u net, dat ik weinig tijd heb!', sputtert Hidde tegen. 'Kom, kom, kruideniertje, voor een nieuw parochielid hebben we altijd tijd en het duurt hoogstens een half uurtje!', blijft Jelle volhouden, terwijl hij alvast de sleutel van de kerk overhandigt. 'Nou, goed dan', zegt Hidde, 'zo'n haast hebben die boodschappen nou ook weer niet en hoe zou ik deze lieve jongedame iets kunnen weigeren!'. Feline glundert en ze buigt nog maar eens naar voren, zodat Hidde een riante inkijk heeft. Dat werkt meteen bij hem en hij is al helemaal van de kaart. Terwijl hij van de koffie slurpt, vraagt hij haar waar zij woont. 'Sinds enige tijd woon ik in de Havezate de Brecklenkamp aan de Jonkershoesweg 10!', antwoordt zij met een zwoele, zangerige stem. 'Prima dan', zegt Jelle, 'lieve mensen, ik moet er nu vandoor, Hidde, vent, wees een heer tijdens de rondleiding en gooi de sleutel maar door de brievenbus! God zij met jullie!', zegt Jelle, terwijl hij nog even in de deuropening staat.

In de parochiekerk toont Hidde de chique Feline alle mooie plekjes en bijzonderheden. 'Is dat een echte ikoon?', vraagt zij. 'Jazeker, een hele oude van de Moeder Gods uit Rusland!', zegt Hidde, 'maar dit beeld van Moeder Maria is nog veel ouder en wordt nog ieder jaar tijdens een processie meegedragen.'. Via een kronkeltrap komen ze bij het orgel en de bank van de organist. 'Klinkt hij mooi?', vraagt Feline, die wat met haar slanke vingers over de toetsen danst. 'Heel luid en heel vol van klank', zegt Hidde, 'ik word er altijd erg high en vrolijk van!'. Juist op dat moment kust Feline hem op zijn mond en begint ze hem tussen zijn benen te betasten. Hij kust haar terug en hij laat haar zijn broek en onderbroek naar beneden trekken. 'Kun jij niet een stukje op het orgel spelen, terwijl ik jou een beetje verwen?', vraagt ze, maar het is niet bepaald een vraag. Ze heeft inmiddels haar bovenjurk naar beneden getrokken en haar BH achter het bankje gegooid. Terwijl Hidde 'Jesu meine Freude' van Bach speelt, speelt zij plagerig met haar borstenpaar en zijn klepel met klokkenspel. 'Mooie klanken!', schreeuwt zij, terwijl zij hem wijdbeens berijdt. Het hele orgelspel raakt uit balans en hij heeft meer ook voor haar op en neer deinende kroonjuwelen, dan de notenbalken. 'Je speelt een beetje vals, ondeugende organist!', roept zij, 'maar voor de rest doe je het prima!'. Hij kan niet meer uit zijn woorden komen en hij kijkt alleen maar naar haar vrouwelijke geslachtsdeel, die zijn Pinokkio bemint. Wanneer zijn banaan er soms uit floept, heeft hij ruim zicht op haar glimmende, uitdagende, sierlijke schaamlippen en het glooiende perspectief richting een donker, mysterieus schuilhol. Zij laat hem aan haar vooruitstekende, keiharde klitoris wrijven, maar ze neemt al snel het roer over, want ze kent die genotsplek veel beter dan hem. Haar zwarte schaamharen zijn keurig en strakomlijnd geknipt. 'Zouden ze daar ook kappers voor hebben?', denkt hij opeens, terwijl beiden tot een goddelijk, zaligmakend hoogtepunt komen. 'Jezus nog aan toe, ze mogen jou wel heilig verklaren!', verzucht Feline, terwijl ze snel en routineus haar kleren weer aandoet. Hij doet hetzelfde en na het tonen van de sacristie met enkele relikwieën en wat zilveren bekers, verlaten ze de kerk. 'Dag, Hidde, bedankt voor de prettige rondleiding!', zegt Feline, die daarna meteen met haar Porsche huiswaarts rijdt. Hidde werpt de sleutel door de brievenbus en hij vervolgt zijn ronde met de kruidenierskar. Sneller dan ooit, maar ook behoorlijk verward en aangedaan.

Een week later zit Hidde op de achterste bank in de parochiekerk, terwijl Feline met een 30 jaar oudere baron uit Hardenberg trouwt. Hij is hoogst verbaasd en hij dreigt de hele santenkraam bij elkaar te gillen. 'Neem jij, baron Willem van Hardenberg tot Coevorden Feline Haverkamp, gravin van Brecklenkamp tot Arnhem tot jouw wettige echtgenote?, vraagt pastoor Jelle, die al wat wijntjes heeft gedronken. 'Ja, ik wil!', zegt Willem plechtig. Daarna vraagt Jelle of Feline Willem als echtgenoot neemt. Ze antwoordt 'Ja, ik wil!' en Jelle zegt: 'Wat God heeft verbonden, zal de mens niet verbreken!'. Maar dan staat Hidde op en begint hij woest te schreeuwen: 'O nee?, nou, merkwaardig is dat, want een maand geleden zat die freule Feline met mij nog op de orgelbank te vrijen, hoe verklaar je dat aan God? En aan Willem en aan jou, Jelle? Die adellijke poespas heeft nog steeds niets met echte liefde te maken en is pure blasfemie! Ik teken bezwaar aan tegen deze hele belachelijke poppenkastvoorstelling!'. Jelle begrijpt er allemaal niets van en hij zegt: 'Beste Hidde, misschien is het beter dat je de kerk verlaat en tot jezelf komt!'. 'O nee, achterbaks verlengstuk van een hypocriet huwelijk, donderstraal jij maar op uit deze fraaie kerk, want jij ontheiligt iedere steen ervan!', reageert Hidde furieus, terwijl hij uit zijn rechterjaszak een pistool tevoorschijn haalt. Zij die dat zien deinzen meteen terug en sommigen gaan op de grond liggen. Jelle ziet slecht en hij herhaalt nogmaals zijn verzoek aan Hidde om de kerk te verlaten. Feline begint te gillen en zij schreeuwt: 'Kijk uit, hij heeft een pistool!'. Hidde knalt net zolang in de lucht, totdat iedereen de kerk verlaten heeft. Daarna klimt hij naar de orgelbank en begint hij 'Jesu mein Freude' te spelen. Deze keer zonder enige fouten. Daarna is het doodstil in de kerk, totdat een politie-agent ergens onder in de kerk roept: 'Leg je wapen neer en steek je handen in de lucht!'. Daarna weergalmt er nog één schot.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 juni 2020


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)