Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

RACISME of DISCRIMINATIE

Oei, het gaat er na de dood van George Floyd, flink aan toe in de wereld en het is natuurlijk volkomen terecht. Vooral in Amerika is het schering en inslag (nee, niet bedoeld als woordspeling – daarvoor is het onderwerp te ernstig).
De politie in Amerika is gewoon racistisch en discrimineert, dat is een gegeven. Over het algemeen werken er daar types die behoefte hebben om zich daarin te kunnen uitleven. De Ku Kux Klan is iets minder populair en dus zoekt men z’n heil blijkbaar in het leger en bij de politie. Natuurlijk niet alle medewerkers bij de politie werken er met die instelling. Heel kort door de bocht genomen heeft dit alles met het slavenverleden te maken, wat heel erg diep geworteld zit in de Amerikaanse cultuur, soms zelfs gebaseerd op christelijke gronden.

Maar goed dat is Amerika, gelukkig gebeurt dat hier niet, toch? Wees maar gerust, het politieapparaat discrimineert hier ook volop. Natuurlijk geven we dat niet toe, zoiets zal nooit worden toegegeven, maar het is wel degelijk een cultuur die rondzweeft in hun gelederen. Ook hier geldt dit niet voor iedereen. Hier in Nederland is het een pure vorm van discriminatie die niet voortkomt uit racisme.

Dertig jaar geleden al trof ik enkele jongedames op Majorca, en na enige aarzeling vertelden ze dat ze bij de politie werkten en zich achtergesteld voelden, dat ze tegengewerkt werden, gekleineerd en geen promotie konden maken, omdat ze vrouw waren. Ach, ook in het militaire apparaat komt het volop voor. Natuurlijk is o.a. het geloof ook een reden voor discriminatie. Ieder jaar herdenken we dat. En de nazi’s maakten er iets racistisch van. Discriminatie heeft dus lang niet altijd met kleur te maken.

Vanmorgen liep ik door het Blauwe Bos en liep over een pad dat een veld met aan de ene kant lupines en aan de ene kant margrieten van elkaar scheidde. Twee totaal verschillende planten en toch mengden de margrieten zich tussen de lupines en stonden ze er daar ook mooi bij.
Vanavond liep op een ander stuk weiland in het bos en zag een heel veld vol met vingerhoedskruid. Prachtig, paars en wit en inderdaad een fraaie mengvorm – iets er tussen in.
Ik dacht, wat mooi, want ik geloof in de natuur, ze is soms hard maar wel eerlijk. Alles mengt zich als het mogelijk is – voor mij het bewijs dat racisme van nature niet bestaat. Een versimpelde ware conclusie? Ik denk het wel.
De paarse mengt zich met de witte en het wordt lila of roze. Natuurlijk wij mensen zijn ook deel van de natuur en dus bestaat ook bij de mens van nature geen racisme, het is gewoon gecreëerd, omdat het iemand goed uitkwam of soms nog steeds uitkomt.

Geloof me, als je je tot een mooi en aardig en lief persoon van de andere sekse voelt aangetroffen. Dan doet kleur er gewoon niet toe. Hoe ik dat zo zeker weet?
Ach, uit ervaring. Ooit voelde ik me aangetrokken tot een getinte dame – helaas verschilden we teveel van politieke kleur – om het tot iets moois te kunnen laten uitgroeien.

Nee er wordt helaas wel volop gediscrimineerd in ons kleine landje. Geïnstitutionaliseerde discriminatie – zie o.a. onze huidige belastingdienst in de toeslagenaffaires en het optreden van bedrijven bij sollicitaties en het bekende soms twijfelachtige politieoptreden.
De vraag is hoe komt dit waar komt dit vandaan. Volgens mij heeft dit veelal met cultuur te maken. Als enkele mensen van een minderheid zich op een negatieve niet algemeen geaccepteerde manier gedragen dan wordt de hele groep hierop aangekeken. En dit heeft lang niet altijd met kleur te maken. Ik heb een groot gedeelte gezien van het tv programma ‘de nacht van de misdaad’.
Ik heb de oude beelden gezien van de Amsterdamse Zeedijk. Net na de grote schoonmaak liepen we er doorheen – ik voelde me er echt niet op mijn gemak en er werd nog volop gedeald.
Helaas waren het bijna allemaal overzeese landgenoten die zich er mee bezighielden en dat beeld zal nog steeds bij veel mensen leven, vooral bij de politie. Maar ik zag ook hoe mensen uit het Friese Harkema in een kwaad daglicht werden gesteld – als zijnde een asociaal en onderontwikkeld volkje. Via school trok ik ook wel met die jongens op. Natuurlijk hebben ze echt een beetje een eigen cultuur ontwikkeld: in hun ogen hebben ze bijvoorbeeld altijd het gelijk aan hun zijde. Waarschijnlijk kan zoiets ontstaan in een enigszins gesloten gemeenschap. Je komt er daar niet zo gemakkelijk tussen en daardoor blijf je vaak toch een buitenstaander. Het zal de laatste jaren echt wel heel wat verbeterd zijn, vermoed ik.
Ook zij voelden zich terecht enigszins gediscrimineerd. Het feit blijft dat zoiets soms generaties nodig heeft om te verdwijnen. Het gekke is, dat het lijkt alsof het via de genen wordt doorgegeven.

Racisme bestaat volgens mij van nature niet echt, wel wordt er gediscrimineerd en soms opgewaardeerd tot racisme. Hitler is daarvan het slechte voorbeeld.
En laten we in godsnaam daarvan hebben geleerd en daar nou eindelijk eens mee stoppen, want het is en blijft mensonwaardig onnatuurlijk gedrag.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 10 juni 2020


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.0 met 1 stemmen 84Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)