Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

EEN MODERNE BEELDENSTORM

Het is toch een gekke wereld waarin we leven denk ik weleens. Naar aanleiding van het gewelddadig optreden van de politie en het weer eens vermoorden van een gekleurde Amerikaan is er via via een hele beeldenstorm – een ware opstand wereldwijd – ontstaan. Heel begrijpelijk en terecht.

Ach zegt een buurman: ‘Als je als politieagent een dikke nieuwe Mercedes of dure sportwagen voorbij ziet rijden met van die donkere jongens met veel bling bling ziet rijden, kan ik me voorstellen dat je die even aanhoudt om te kijken of dat allemaal wel klopt, toch?’
‘O ja?’ zei ik. ‘Nou ik kan me voorstellen dat die donkere jongens denken van: “Waarom houden ze ons aan, we hebben niks gedaan? Die hoge vliegtuigpief die onze belastingcenten in de vorm van premies en vette bonussen inpikt of die bankenjongens die onze overheid chanteren, worden nooit aangehouden. Die criminelen van Shell wordt geen strobreed in de weg gelegd. Hou zit dat? Dit lijkt volgens ons verdraaid veel op discriminatie, toch?”
‘Gebeurt dat echt zoveel dan?’ vraagt de buurman.

Nou blijkbaar dus wel, anders was het wereldwijd niet tot zo’n uitbarsting gekomen, lijkt me. Dat dit tot een ‘modern’ soort van ‘Beeldenstorm’ leidt is eigenlijk niet zo verwonderlijk.
Persoonlijk zou het voor mij niet hoeven – het slopen van al die beelden, want laten we eerlijk wezen van het verleden kunnen we leren. Volgens mij zou het veel beter zijn een grote plaquette aan die beelden te hangen met vermelding van ook de vreselijke dingen die die gasten hebben gedaan. Opdat wij nooit weer dezelfde fouten zullen begaan. Vanmorgen zag in een flits dat enge vrouwtje van ‘Leefbaar Rotterdam’, die het niet uitgesloten achtte dat het beeld Johan van Oldenbarnevelt zou worden gemolesteerd of nog erger dat van Pim Fortuyn. Datzelfde enge vrouwtje dat een paar dagen eerder nog burgemeester Femke Halsema wilde zien sneuvelen.

Het grote manco aan onze geschiedschrijving is dat ons alleen iets werd verteld over de heldendaden van onze zeevaarders en hoe rijk ze Nederland maakten door de handel die ze dreven. Niets werd verteld over de schandalige slavenhandel. De uitbuiting van Indonesië. Nee, eigenlijk zijn het Chinese en Russische toestanden. Het verzwijgen van de werkelijkheid. Dit gaat zover, dat een premier, volgens mij was het Balkenende - opriep tot weer een oude VOC-mentaliteit. Wist die mallerd dan niet wat die mentaliteit inhield – typisch een opvoeding gehad op christelijke leest geschoeid. Alhoewel ik vermoed dat het op openbare scholen ook niet werd verteld.

Goed, enkele beelden moeten gewoon weg. Koning Leopold in België. Ik kan me voorstellen dat zoiets niet kan blijven staan. Aan de andere kant, ik zie niet iedere Belg het boek Congo van David van Reybrouck lezen, waarin de schandalige praktijken van die gek worden verteld. Een heel dikke pil.
Veel Belgen zullen het verhaal van die griezel nog wel enigszins kennen. Maar als een volgende generatie dit beeld niet meer ziet staan, met een plaquette met het aangepaste ware verhaal, zal men het vergeten. En dat is het juist, wij moeten het verleden niet vergeten om goed te kunnen functioneren in het heden.

IS heeft heel wat belangrijke historische dingen vernield – een stukje geschiedenis proberen weg te vagen. Misschien blijkt dit inderdaad op termijn te zijn gelukt. Maar we hebben de foto’s nog – ja ja. Ik ben bang dat we voorlopig nog niet van die Beeldenstorm af zijn. Tenzij ze uit voorzorg al door de overheid zelf worden weggehaald.
Maar dat de geschiedenis helemaal weggepoetst zal worden? Nee, sommige dingen bestaan nog steeds. De katholieken die de aanleiding waren voor de oude Beeldenstorm en indirect de oorzaak vormden voor de tachtigjarige oorlog. Dus zoals zo vaak een geloofskwestie. Weet u nog? Ach die katholieken zijn er nog steeds en je komt er ook echt niet vanaf. Hoeft van mij trouwens ook niet – als ze zich maar gedeisd houden. Een veelkleurig maatschappij is toch ook mooi.

Ach, mijn vrouw en ik bespreken dit soort onderwerpen wel eens. Ons interesseert het iets minder met wie André Hazes of Brigit het nu weer doen, of waar die of die bekende persoonlijkheid plots een lelijke pukkel heeft zitten, of waar Joep van ‘t Hek woont.
Maar goed zegt mijn vrouw opeens: ‘Bij ons heeft de Beeldenstorm een paar jaar geleden al plaatsgehad, bij ons vorige huis!’
‘Hoe bedoel je?’
‘Nou ik bedoel, dat beeldje van dat jongetje met dat hondje op schoot en dat meisje met het jonge poesje – spoorloos.’
‘O, die vreselijke kitschbeeldjes (die ik zelf stiekem ook wel leuk vond). Ja, vreemd hè, dat die zomaar verdwenen zijn.’
‘Ja, gestolen of bestormd waarschijnlijk.’

Het klinkt gek, maar ik voel dat sommigen van u denken te weten wie ze heeft doen verdwijnen en ik voel in gedachten allemaal vingers mijn kant op wijzen.
Nee, echt helemaal mis. Maar ik zal dit kleine mysterie voor u oplossen. Het zit namelijk zo, ook mijn vrouw kan spulletjes heel goed opbergen en opruimen. Het probleem is echter het weer terug vinden. Sssst, hou het voor u, niet verder vertellen en vooral niet aan mijn lieve schat van een vrouw.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 11 juni 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)