Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Erika uit Erica

De lerares Grieks en Latijn Erika Annelie Braam leidt een dubbeldik dubbelleven in de stijl van Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Overdag werkt Erika bij het Hondsrug College aan de Emmalaan 25 in Emmen, waar de sfeer bijna altijd buitengewoon opgewekt is vanwege de christelijke signatuur, die overal bezit van heeft genomen, zelfs in het strak gemaaide gras rondom de school. Het halleluja-gevoel hangt in alle klaslokalen, alsof leren en in God geloven een ideale combinatie voor maatschappelijk succes is.

In Erika's lokaal hangt ook een lichte walm van rebellie, al is het alleen al door de sigaret, die zij elke middagpauze met open raam rookt. Haar collega-leerkrachten hebben er bijna allemaal bij directeur Henk Hartlief over geklaagd, maar Henk gedoogt het, daar er nergens zo'n goede lerares Grieks en Latijn is te vinden. 'Bovendien doet zij haar zonde bij een open raam!', had hij tegen de NSB-ers gezegd, 'waaruit wel degelijk haar goede wil blijkt!'.

De docente geschiedenis Klara Reijn mopperde nog, dat zij ondanks dat de stank nog steeds op de gang kon ruiken en dat het een uitermate slecht voorbeeld is voor de beïnvloedbare leerlingen. 'Het is vaak een wolkje', had Henk haar geantwoord, 'het waait snel genoeg weer weg!'. Met toegeknepen billen had Klara de directeurskamer verlaten. Even later klonk er een vals 'Merde!'. Henk kreeg meteen zin om Klara met een zweep over haar strakke billen te zwiepen, maar hij onderdrukte de gedachte met een snel afgerafeld Onze Vader. Dat had hem als een tovermiddel gekalmeerd.

Erika's klas zit vol nieuwsgierige, ijverige, welopgevoede, wereldvreemde, keurig nette leerlingen, die braaf het krijtje in haar hand volgen. Zij schrijft 'Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli' op het groene bord. 'Wie kan mij vertellen wat hier staat?', vraagt zij met haar felrood gekleurde mondlippen. 'Niemand?', vraagt ze even later. Op dat moment steekt Baukje Bremer haar hand op. 'Ja, Baukje!', zegt Erika met een zucht van opluchting. 'Ik geloof dat er zoiets staat als: ik ben hier een barbaar, omdat ik niet intelligent ben!', zegt Baukje nonchalant. 'Nee, Baukje en de anderen, er staat: ik ben hier een vreemdeling, omdat ik door niemand begrepen word.', legt Erika uit. 'Wie van jullie voelt zich ook wel eens onbegrepen?', vraagt Erika. 'Daar mogen jullie dan een kort verhaal van maken en dat verhaal in het Latijn inleveren!', vervolgt Erika, terwijl ze even haar BH wat verschuift, zodat het lekkerder zit. Iedereen begint te puffen en te kreunen, maar ja, het gymnasium is een gymnasium. Gelukkig voor hen gaat de verlossende bel en schuiven zij de stoelen keurig onder de tafeltjes. 'Tot volgende week allemaal!', zegt Erika met een meelevende glimlach. 'Dag juf!', zeggen sommigen met ingehouden enthousiasme of meer met een bezwaard gemoed.

Alleen Hannelore van Biesterveld blijft opvallend lang dralen. Wanneer Hannelore als laatste bij Erika in de klas is, spreekt ze Erika aan. 'Juf Erika', zegt ze met knikkende knieën, 'ik vind u een heel lieve en mooie vrouw!'. 'Dank je, Hannelore, jij bent ook erg lief en mooi, was dat het?', reageert Erika een beetje verbaasd. Ineens schiet Hannelore naar voren en geeft zij Erika een dikke zoen op haar linkerwang. Daarna rent Hannelore hoogst geschrokken van zichzelf de klas uit. 'Arm kind!', denkt Erika, 'dat zal nog een hele worsteling voor haar worden als dochter van die streng-gereformeerde notaris in Klazienaveen. Ik mag hopen dat zij trouw blijft aan haar lesbische aard en niet aan de leugens van haar verzonnen, geestdodende, vrouwonvriendelijke geloof!'.

In haar oude Dyane met open dak rijdt Erika frank en vrij op weg naar haar woning op de Ericasestraat 19 in Erica. Er staat een lekker briesje en de Marlboro smaakt haar extra aangenaam. Ze luistert naar een CD van Daniël Lohues en bij het liedje 'Annelie' draait ze de volumeknop flink wat harder. Het is alsof Daniël dat lied voor haar geschreven heeft. Ze is Daniël vaak genoeg tegen gekomen, wanneer hij thuis in Erica is. Ze is naar diverse concerten van hem geweest en ze heeft al zijn CD's. Ook diverse gesigneerde. Een foto met hem heeft ze uit laten vergroten en die hangt nu in de voorkamer, boven de televisie, zodat ze bij onzintelevisie meteen met haar blik omhoog kan gaan en kan dromen van een ideaal huwelijk met Daniël. Kan dromen, want ze weet zelf ook wel dat Daniël liever alleen is, net als zij overigens. Ze heeft het trouwens veel te druk met nog een man erbij, o mijn God nee zeg, daar moet ze niet aan denken, al dat vervelende gedoe om het elkaar naar de zin te maken, al die overdreven controle over en weer, al die botsende gewoonten en overtuigingen, kortom, al die stressverhogende bullshit, haar niet gezien!

Ze is net als Daniël in 1971 geboren. Hij in Emmen, zij in Gasselternijveen. Ze had al een kaartje voor zijn nieuwste concert gekocht, maar het gaat lichamelijk minder met Daniël en zijn concerten zijn allemaal afgelast. Het kan zijn hart zijn of zijn lever. Het kan ook psychische overbelasting zijn. Psychosomatisch dus. Ze kan het geld terug krijgen, maar dat is ze niet van plan, alsof ze daarmee Daniël kan genezen. Daniël is van huis uit rooms-katholiek, dus is ze wel eens in de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kerk aan de Kerkweg 124 geweest om te ontdekken wat dat roomse geloof allemaal inhoudt. Het ging haar er puur om om te ontdekken uit welke sferen Daniël is voortgekomen. Zo hoopte ze meer van hem te kunnen begrijpen. Ze vond het er oersaai en chronisch ziekelijk vervelend en stupide, walgelijk middeleeuws en zo bizar muf, dat ze meteen begreep waarom Daniël in de blues is gedoken en de halve wereld is rondgereisd.

Thuisgekomen ploft ze eerst op de bank neer en sluit ze haar ogen. Na een uurtje of twee krabbelt ze op en neemt ze een frisse douche met Palmolive shampoo. Limoenengeuren verspreiden zich en zij borstelt haar rug met een houten krabber, die er steeds af valt. Bij het haar afspoelen laat ze de krabber lekker liggen. Ze speelt met de gedachte om morgen een nieuwe te kopen. Of ze kan hem met een spijker vast timmeren. 'Als die spijker dan maar niet uitsteekt', denkt ze, 'want dan wordt het een bloederige kwestie onder de douche!'. Na het zorgvuldig afdrogen gaat zij naar haar slaapkamer, waar ze een uitdagende lingerieset aantrekt. Ze doet er een doorzichtige japon overheen en daarna gaat ze in de voorkamer zitten wachten. Terwijl ze een Marlboro op haar gekrulde bovenlip laat balanceren, wordt er op de voordeur gebeld. 'Next patient please!', denkt ze, terwijl ze door de gang loopt. 'Dat zal ene Harry Wentelaar uit Coevorden zijn!', denkt ze nog, terwijl ze na het openen van de deur de schrik van haar leven krijgt, want het is niet te geloven, maar daar staat directeur Henk Hartlief in eigen persoon.

Ze kan natuurlijk de deur keihard voor zijn snotterige speurneus dichtklappen, maar dan is ze ook meteen haar baan kwijt, dus laat ze hem vriendelijk binnen en vraagt ze even later wat hij bij haar komt doen, zonder zich te generen voor haar hoerige outfit. 'Docente Klara Reijn heeft mij geattendeerd op jouw nachtelijke bijverdiensten en omdat ik dat niet wilde geloven, heb ik jou onder een valse naam gemaild, dat ik vanavond langs wilde komen!', zegt Henk ter verklaring van zijn onaangekondigde bezoek. 'Mag ik in mijn vrije tijd soms zelf beslissen wat ik daarmee wil doen?!', reageert Erika woedend. 'Ik heb ook aan de reputatie van onze christelijke school te denken, mijn beste Erika, een sigaretje zo af en toe kan ik nog door de vingers zien, maar deze hoererij vloekt met alles waar wij voor staan!', zegt Henk met gevouwen handen, alsof hij alvast een gebed is begonnen.
'En Maria Magdalena dan?', zegt Erica zichzelf verdedigend, 'zij was toch ook een hoer? en Jezus is zelfs met haar getrouwd!' 'Wie zegt dat?' 'Nou, ik en heel veel mensen, die zich daar enorm in verdiept hebben!' 'Hoe durf jij die ketterij voor waar aan te nemen!' 'Het komt anders wel uit de originele geschriften over Jezus en zijn discipelen, waar de bijbel een slap en vervalst aftreksel van is!' 'Straks ga je nog beweren dat Jezus en Maria Magdalena een nageslacht hebben verwekt?' 'Klopt, je slaat de spijker op zijn kop, hun dochter heet Sarah en zij leefde samen met haar ouders in Zuid-Frankrijk!'
'Nou nog mooier! Weet je, Erika, dit alles maakt het me nog makkelijker om jou te ontslaan, want jouw heidense opvattingen druisen absoluut tegen onze protestantse waarden in!' 'Toch behoorlijk weird, wanneer je bedenkt dat Jezus wel met hoeren en tollenaars wilde omgaan!' 'Dat deed hij niet permanent, Erika, alleen even om een daad te stellen!'. Erika snapt dat ze bij hem geen voet tussen de deur krijgt en zij besluit het over een andere balk te gooien. 'Voordat je mij als heks op de brandstapel gooit, kun je misschien nog een beetje van mijn wellustige lichaam genieten!', zegt ze met een zwoele, zoete stem, terwijl ze de nachtjapon van haar bevallige lijf laat glijden. 'Nou, Erika, het lijkt me beter, dat ik nu maar ga en je hoeft niet meer terug te keren, want de ontslagbrief ligt binnenkort op jouw mat!', gromt Henk, die aanstalten maakt om zo snel mogelijk te vertrekken. 'Nou, ouwe jongen, wat denk je hiervan!', zegt zij zelfverzekerd, waarbij ze haar BH in één ruk weg trekt en haar lelieblanke borsten met roze tepelhoven op en neer schudden. Henk moet zichtbaar slikken en even aarzelt hij, maar al gauw dramt hij 'en leid ons niet in verzoeking en verlos ons van het kwade' in zijn hoofd en werpt hij zijn ogen naar de vloer.
'Of wat te denken van deze oase!', zegt Erika ineens, terwijl ze uit haar slip stapt. 'Ik wens je verder een goede avond en een gezonde toekomst toe!', zegt hij met een strak gelaat, 'bedankt voor de afgelopen jaren van goede arbeid, maar hier wil ik het graag bij laten!'.
Met haar vingers trekt Erika haar schaamlippen uit elkaar, als een soort laatste poging om het zinkende schip te redden, maar Henk, die heel even kijkt, gaat bijna over zijn nek en hij draait meteen zijn hoofd om. In zijn verwarring stoot hij een schilderij met een naakte vrouw eraf en Erika heeft het niet meer. Zij voelt zich dubbel en dwars vernederd. Zij grijpt naar een mes in de lade van het halkastje en zij steekt hem vele malen ziedend van woede in zijn rug. Henk stort op de drempel ineen en hij kermt nog wat van de pijn, terwijl Erika hem naar binnen sleept. Even later beweegt hij nergens meer, afgezien van de bloedstromen. Erika is niet van plan om hem en het bloed op te ruimen, want ze loopt als zwaar verdoofd naar de achtertuin, waar ze een touw uit de schuur haalt en die om een stevige tak van de appelboom bindt. Ze gebruikt het huishoudtrapje om haar hoofd in de lus te wringen. Voordat ze het trapje weg trapt, zegt ze luidop 'Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli!'.

De volgende ochtend trippelt buurvrouw Sylvia de Haas op haar balkon heen en weer om de was op te hangen. Ze krijgt de schrik van haar leven, wanneer ze haar buurvrouw Erika naakt aan de appelboom ziet hangen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: misdaad

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)