Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het tabaksverbod

Nou de kogel is zo goed als door de kerk, de kerk waar nu nog steeds mondjesmaat mensen worden toegelaten, nee hoor die kerk bedoel ik niet ik bedoel de spreekwoordelijke kerk in het kader van: dat de meeste tabaksverkooppunten niet meer mogen verkopen, eh tabak dus en sigaretten, sigaren ect. Op dit moment moet je al veel moeite doen om sowieso een punt te vinden waar ze dit nog verkopen maar wat mij nou het allermeeste stoort is: we zitten recht tegenover een school, een college ook nog dus kinderen die daar geacht worden veel te leren!

Dat zullen ze ook best wel doen hoor, ben ik van overtuigd, maar wanneer wij langs die school rijden hangen er aan de hekken van die demotiverende borden met de opdruk: “ dit is een rookvrije zone” hartstikke gaaf hoor, echt waar! Het de-motiveert de kinderen, want dat zijn het echt nog om een peuk op te steken. Jazeker, terwijl ik dit schrijf schiet ik in de lach want weet je, elke ochtend komen de leerkrachten van die school, de meesten in hun auto, stappen uit en een aantal van hen doet verwoede pogingen in het Guinness book of records te komen!

Hoe? Nou hoe trek ik zo snel mogelijk mijn peuk zover dat ik hem in de put kan gooien? 1 keer heb ik gekeken hoe lang de dame over haar sigaret deed, precies 1 minuut en 10 seconden, tjonge wat stond ze te hijsen en halen aan dat ding!
Goed voorbeeld doet goed volgen, want: als de pauzebel klinkt, stromen de jongeren naar buiten voor een hap frisse lucht, natuurlijk want dat is heel prettig, op dat groepje na van pakweg tien jongeren die op dezelfde plek gaan staan als een paar uur eerder hun leerkracht, met 1 verschil, er wordt een peuk opgestoken, soms twee en daar doen ze met vier, vijf of zes personen mee! Dat scheelt in de kosten natuurlijk en het ding blijft branden! Alle opgetrokken peuken belanden, nou ja, de filters dan, in de put! Daar horen ze blijkbaar!

En heeft iemand enig idee hoeveel zin het nu heeft om diezelfde leerlingen een mondkapje te laten dragen?
Natuurlijk is roken niet goed, natuurlijk is het lastig te stoppen, maar: als je zo promoot dat van veraf het bord te zien is, dan zou het aangenaam zijn als men de zooi op een andere manier zou wegwerken! Nog los van het verhaal besmettingen heb ik zoiets van: doe nou gewoon eens zoals je thuis doet? Dat zou al winst zijn en als je daar dan toch bij stilstaat, steek daar dan ook die oorverdovende knallen af, die mensen wonend in de omgeving van de school een hartverzakking laten schrikken!

Zomaar een paar dingen die het leven veraangenamen, waarbij we nu af gaan wachten tot de minister toestemming krijgt en alle verpakkingen van rookwaren bruin en zwart te laten maken, alsof het daarom gaat, ach welnee, net als bij de mensen, gaat het niet om de buiten- maar om de binnenkant want van een gouden bord is het slecht eten en al zou een pakje rookwaar goudkleurig zijn, de peuk smaakt, terwijl ik naar buiten kijk echt niet minder om!

... Mooie borden: scholen zijn rookvrij, maar de parkeerplaats is een vrije zone ...

Schrijver: An Terlouw, 19 november 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 82Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
25 november 2020
Email:
hmessielive.nl
An, het rookverbod kan wat mij betreft niet ver genoeg doorgevoerd worden.
Jouw verhaal wijst ook sterk in die richting. Van jouw hand mogen er gerust meer van dergelijke teksten op de site komen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)