Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De tweede kleindochter, Jasmijn.

Twee prachtige kleindochters, eentje waar ik al eerder over schreef maar ook Jasmijn wil niet overgeslagen worden en dat is logisch. Ze is een lief kind, een net beginnende puber met al heel wat ellende achter haar kiezen. Waarom men dat gezegde uitgevonden heeft, weet ik niet want: iets achter je kiezen hebben is iets wat in de weg zit en zo snel mogelijk uit je mond moet! Dat lukt niet bij Jasmijn want die heeft namelijk een darmziekte, colitis ulcerosa, geen kleinigheid voor een meisje dat net op de middelbare school haar eerste stappen heeft gezet.

Niet alleen duurde het best lang voor men erachter kwam wat ze mankeerde. Ieder kind wel eens buikpijn, maar bij haar werd het een drama van ongekende omvang. Het kind heeft inmiddels al heel wat onderzoeken en opnames achter de rug en het einde is niet in zicht, want er zal aan deze ziekte niet snel een einde komen.
Elke paar weken een paar uur naar het ziekenhuis om aan een infuus te moeten, elke dag pillen slikken om leefbaar de dag door te komen, nooit weten of je niet net, als het niet uitkomt, een ongelukje hebt waarvoor je schone kleren nodig hebt, niet mee kunnen doen met de gewone activiteiten zoals gymnastiek, sporten en dat soort zaken!

Een zus boven haar en een broertje onder haar, Jasmijn, of toen ze klein was: Jasmijntje, het klinkt lief, het is een lief kind ook, zoals ze vanmiddag naast me zat in het theater en zei in m’n oor: oma, ik hou van je, waarop ik me naar haar overbuig en zeg in haar oor: ik hou ook van jou!
Jasmijn, de tweede kleindochter die, als ze een toverstokje had, de colitis richting de oceaan zou toveren, die, ondanks dat ze ziek is, toch vaak vrolijk is, gewoon een puber is maar eentje die gelukkig ook een eigen wil heeft!

Niet altijd leuk maar soms nodig omdat voor haar geldt: voor jezelf opkomen is een pre! Ik ben trots op je, mooi kind!

... Jasmijn, een mooi kind ...

Schrijver: An Terlouw, 1 december 2020


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.7 met 9 stemmen 126Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)