Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

O-Mezen

Zoals ik laatst vertelde had mijn vrouw ergens gelezen of gehoord dat als je in de winter ook vogels in je tuin wil hebben, je ze gewoon ‘een beetje’ moet bijvoeren. Dan blijven ze gezellig in je tuin overwinteren.
Dus heeft ze meerdere vogelvoerhouders gekocht waar onder andere mezenbollen en pinda’s en meelwormen ingestopt kunnen worden. Een kapitaal is er aan uitgegeven. Heb net niet een tweede hypotheek hoeven afsluiten. Kon dit nog net afwenden. Heb namelijk van reststukken volièregaas kokers gemaakt, waar die mezenbollen perfect inpassen. Ze vond het eerst maar niks. Maar inmiddels ziet ze dat de vogeltjes, voor het merendeel kool- , pimpel- en staartmezen, mijn ontwerp misschien wel prefereren boven die design voerhouders, waarvan er, om de haverklap eentje sneuvelt.
‘Had je dat niet eerder kunnen bedenken?’, vraagt ze.
‘Lieve schat, een idee komt niet op commando,’ leg ik uit.

Mijn ontwerp werkt zo goed dat er zelfs, echt niet gelogen, spechten op af komen. Zowel de grote bonte, als wel de gewone kleine specht. Even overwogen er snel een handeltje in dit model op te zetten. Mocht het eventueel niet slagen, dan desnoods ondersteuning aan te vragen bij Rutte en z’n vriendjes. Maar helaas die vlieger gaat niet op, en waarschijnlijk ook niet helemaal de bedoeling.

Gisteren wees ze mij er op, dat het haar opviel dat er een nieuw type of soort mezen bij zit, die ze nooit eerder had gezien. ‘Hoe bedoel je?’ vraag ik.
‘Nou, ik weet niet hoe ik het moet zeggen, maar ze lijken me veel groter dan die gewone normale mezen.’
Het was mij ook al opgevallen dat ze behoorlijk fors zijn.
‘Zal ik je eens uitleggen hoe dat zit?’
‘Doe maar, jij zult het wel weer weten.’
‘Nou het zit zo. Het is net als met het bedrijfsleven. Ik weet niet of je het gehoord hebt, maar er zijn nog nooit zo
weinig bedrijven failliet gegaan als in dit jaar. En dat ondanks de Corona perikelen.’
‘Klopt die krantenkop heb ik vanmorgen ook gelezen.’
‘Hoe kan dat denk je?’
‘Weet ik veel, dat haal ik niet uit die krantenkop. En aangezien ik geen bedrijf heb, valt dit buiten mijn selectie om te gaan lezen.’
‘Nou dat komt waarschijnlijk door het steunpakket van die jongens van Rutte. Begrijp me goed, van mij mag het. Totaal geen probleem mee.’
‘Maar wat heeft dat met die mezen te maken?’
‘Alles, jij bent een soort Rutte voor die mezen, je over-voert ze blijkbaar. En je weet hoe dat gaat de brutaalste mezen nemen blijkbaar net als sommige bedrijven het merendeel uit de steunpakketten.
Het kleine meesje – zoals veel ZZP’ers missen de boot.’
‘Je bedoelt dat ik ze te veel bijvoer?’
‘Juist. Die mezen schuilen in de struiken en zodra jij weer langskomt met voer, vreten ze zich vol. En net als bij Rutte, de brutaalste krijgen de meeste ondersteuning. Die vogels vliegen alleen nog maar vanuit de struik naar jouw terras. Pas maar op, straks weten ze niet eens meer hoe ze voer voor hun jonkies moeten vinden of vangen. Misschien passen ze niet eens meer in de voor hun bestemde vogelhokjes – veel te dik.’
‘Zou het echt?’
‘Nou reken maar. Weet je het is helemaal geen nieuw type of soort mees. Ik noem het de O-mees.’
‘O-mees?’
‘Ja, een soort van Billy Turf mees,’
‘Billy Turf mees?’
‘Ja, zo’n ‘Oversized’ of’ ‘Obesitas’ mees.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 14 januari 2021


Geplaatst in de categorie: natuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)