Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Als Je Verdwaalt

Mijn vrouw en ik hebben elk een eigen ‘werkkamer’. Niet een echte werkkamer; er wordt het merendeel gewerkt op hobbymatige wijze. Eigenlijk is het meer een ‘hobbyhoek’. Dat brengt het weer even terug tot normale proporties, mocht u denken dat we in een soort van paleis Soestdijk wonen. Een paleisje is het voor ons trouwens wel – we zijn snel tevreden.
Maar goed dat is natuurlijk gedaan omdat we verschillende interesses hebben. Ik probeer zo af en toe een verhaaltje of gedichtje te produceren en zij is meer geïnteresseerd in kruiden en gezond leven, vooral om dat van haarzelf te verbeteren. Zo af en toe stuurt ze mij een bericht met iets wat ik mogelijk ook wel interessant vind of voer voor een verhaaltje zou kunnen zijn.

Vanmorgen zond ze mij een echt interessant artikel van de Kampeerwijzer namelijk het artikel ‘Oriënteren zonder kompas’. Echt waar. Hoe kom je op zo’n site terecht zal menigeen zich afvragen. En dat vroeg ik haar dus ook. Dus vertelde me, dat ze gisteravond laat door de gordijnen buiten licht had gezien. Het bleek de maan. Vannacht heeft ze liggen malen over hoe dat nou met die malle maanstanden zat. Dan stond die daar aan de hemel en dan weer daar. Hoe zit dat nou.
Wij volgden al prematuur het advies van die jongen van de Snollebollekes, die de slimste mens werd. Slechts bewapend met een MBO opleiding en een horecadiploma. In z’n overwinningsspeech sprak hij de jeugd toe en vertelde dat je dat dus zelfs kon worden, door niet alleen appjes en dergelijke te bekijken, maar ook eens zoiets als Wikipedia. Mooi gezegd. Dus vanmorgen, na een nachtje maanmalen, heeft ze het meteen opgezocht. Met de zoekterm ‘stand van de maan’ kwam ze o.a. op de kampeerwijzer terecht. En gelukkig heeft ze mij haar bevindingen toegestuurd. Wat een leerzaam artikel.
Stel dat ik ergens, op het noordelijk halfrond, verdwaald ben, in the middle of nowhere. Een beer heeft me de bossen – bijvoorbeeld in Slovenië – in gejaagd en in de haast ben ik mijn kompas verloren. De beer heeft me met dat kompas nog een poos zitten opwachten. Beren zijn immers slim! Hij dacht dat ik zonder kompas reddeloos verloren was. En ging er vanuit dat ik koste wat kost dat kompas zou zoeken.

Na dit verhelderende artikel gelezen te hebben ga ik eventueel zonder kompas de wouden in en maak een lange neus naar die beer. Want ik weet nu hoe alles in elkaar zit. Om je richting te bepalen hoef je in een land als het onze alleen maar te kijken waar het mos op de bomen groeit. Dat is op de zuidwestelijke kant, want van die kant komt de meeste regen en mos groeit op nattige ondergrond. En als je goed let op die kromme alleenstaande bomen, dan zal je zien dat ze naar het noordoosten buigen.
Dit schijnt de overheersende richting in ons land te zijn, waar de zuidwestelijke wind naar toe waait. Ja, ja bedenk het maar. Maar helaas alleenstaande bomen in Nederland worden gekapt. Ze geven te veel schaduw en staan de boer i.v.m. het maaien en hooien, in de weg.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook de richting aan de hand van je horloge bepalen. Laat de kleine wijzer richting de zon wijzen. In het midden tussen de kleine wijzer en de 12 uur aanduiding ligt de as die verwijst naar het zuiden en het noorden.
Ja maar, voel ik u denken, wat als de beer je tegen het vallen van de avond het bos in heeft gejaagd, wat dan?
Een echte verdwaalde kampeerder is natuurlijk niet voor één gat te vangen. Hij oriënteert zich dan logischerwijs op de sterren. U kent natuurlijk de ‘Grote Beer’, u weet wel het steelpannetje. Verleng de kopse kant die het verst van de steel af staat, vijf maal en u komt uit bij de Poolster die in het noorden staat. Nog gemakkelijker is te weten, dat: een volle maan op het noordelijk halfrond om 12 ‘s nachts in het zuiden staat. De halve maan na de volle maan (de afnemende) staat dan in het oosten en de halve maan voor de volle (de alom bekende wassende) staat dan in het westen. Mocht het verschil tussen beide halve manen niet duidelijk zijn dan raad ik u aan: ga niet kamperen tussen de beren in Slovenië.

Maar hoor ik u denken, wat als er net in die periode een week lang hevige mist in die bergen hangt, wat dan beste kampeerwijzer, wat dan!? Daar bieden ze geen oplossing voor. Maar die reik ik u natuurlijk aan. Mijn advies zou dan zijn: benader de beer voor het kompas. Gok er op dat hij de voorkeur geeft aan de proviand die u bij u heeft, boven uw van angstzweet riekende lichaam, pak snel het kompas en kies uw richting naar de vrijheid.

Al met al een prachtig en leerzaam artikel. Ik heb mijn vrouw bedankt voor het toezenden. Weer een stuk wijzer geworden. Die slimme Snollekebollekes-man heeft gelijk, verbreed je horizon en kennis.
Ik laat alles even bezinken en uiteindelijk vraag ik mijn vrouw:
‘Maar wat hebben we er eigenlijk aan? We gaan immers nooit op vakantie en mochten we gaan, dan gaan we niet voor de lol in een miezerig tentje zitten bibberen. Want gegarandeerd er heerst dan net een plaatselijke nooit voorkomende tropische regenperiode.’
‘Nou’, zegt ze, ‘je weet maar nooit, wat niet is kan altijd nog komen.’
Zij is duidelijk veruit de slimste mens bij ons in de tent – sorry huis.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 30 januari 2021


Geplaatst in de categorie: natuur

4.9 met 7 stemmen 248Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
31 januari 2021
Zo Catrinus, weer iets geleerd! Graag gelezen en ik ben het met Han eens,
een zeer slimme vrouw heb je...
Naam:
Han Messie
Datum:
30 januari 2021
Email:
hmessielive.nl
Wat je zegt.
Ik kom oorspronkelijk uit Friesland, maar woon al heel lang in Breda. Toen wij nog in Drachten woonden, waren de Leyen en Olterterp onze geliefde plekjes om te verpozen.
Mos op de bomen... Dat zie ik voor het eerst in jouw verhaal als richtingaanwijzer.
die Snollekebollekes-man heeft niet een al te hoge opleiding, maar is toch goed bij de pinken en weet zich makkelijk te verkopen.
Je bent bevoorrecht met zo'n slimme vrouw in je huis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)