Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De scherpe tong is niet altijd messcherp

Een messcherpe tong, zou natuurlijk een tong kunnen zijn die veel weg heeft van een scheermesje, zo eentje die je op de reclame wel voorbij ziet komen. Maar vergis je niet, een messcherpe tong heeft natuurlijk helemaal niets met een mes te maken, evenmin met scherp, want dat zijn doorgaans voorwerpen en eerlijk is eerlijk, een tong is dat niet!
Waar de uitdrukking vandaan komt, doet er eigenlijk niet zoveel toe, feit is dat: we allemaal weten wat er bedoeld wordt met: een uitlating die gedaan wordt door iemand met een scherpe tong? Of: het ligt op ‘t puntje van m’n tong maar het schiet me niet te binnen, die twee hebben niets met elkaar te maken, of toch wel?

Want we denken dat mensen met een messcherpe tong ook scherpe uitlatingen doen maar ik kan je verzekeren dat mensen die de tanden op elkaar klemmen, vele malen gevaarlijker en linker zijn. Mensen die hun kaken op elkaar houden, zijn per definitie mensen die oneerlijk zijn, gevaarlijk bovendien! Natuurlijk is een scherpe opmerking niet fijn, niet leuk en niet lief, maar geef mij maar iemand die eerlijk is, waarmee ik zeggen wil dat: als iemand tegenover me staat en een scherpe opmerking maakt, daar altijd nog over gediscussieerd kan worden, terwijl je bij iemand die de tanden en kaken op elkaar houdt, nooit het achterste van de tong te zien krijgt!

Zo zul je dus nooit ontdekken of dat ding nou scherp is, of niet?

Schrijver: An Terlouw, 18 maart 2021


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.4 met 5 stemmen 122Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
21 maart 2021
Email:
hmessielive.nl
Ja An, een messcherpe tong voelt niet prettig aan, maar kan ook de heilzame werking hebben van een helend operatiemesje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)