Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

LEEF BIJ DE DAG

Het is zo gemakkelijk gezegd ‘leef bij de dag’ en toch blijft het een moeilijk iets. Wij mensen houden altijd rekening met morgen of volgende week of nog met een veel langere termijn. Natuurlijk is dat ook noodzakelijk – tot een bepaalde hoogte moet je zaken plannen en doelen stellen die voor jou haalbaar zijn.
Ik denk dat de ook zo populaire kreet ‘leef in het nu’, misschien iets toepasselijker is.
Leg dat wat morgen komt of overmorgen even naast je neer en geniet van het moment.

Wat dat betreft kun je veel van dieren leren. Aan het bospad bij de Marke van Een, waar ik mijn auto parkeer om mijn honden een wandeling in dat bos aan te bieden, woont een boer die er enkele varkentjes op een perceeltje houdt. De beestjes kunnen er heerlijk wroeten en iedere keer als ik er parkeer komen ze al knorrend, enthousiast op ons aflopen. Wat hun boven het hoofd hangt beseffen ze niet – maar neem van mij aan dat de boer ze niet voor de sier heeft. Hoe dikker ze worden hoe dichter ze hun einde naderen.

Vandaag komen ze niet op mij af, ze kennen mij inmiddels en ze liggen nu heerlijk te genieten van het zonnetje en blijven nù liggen met een smile op hun snuit. Ach, zouden wij dat ook niet wat meer moeten doen, gewoon genieten en wat de vooruitzichten ook zijn, gewoon de dingen even langs je heen laten gaan, inderdaad een momentje voor jezelf. Proberen niet te bang te zijn voor wat komt, dat kan altijd nog wel. Vroeger kon ik dat vrij goed. Als ik naar tandarts moest – wat altijd boren inhield – kon ik die angst voor me uitschuiven tot een dag van tevoren. Ik hoop dat ik die kunst nog beheers.
Een blik werpend op de varkentjes zie ik ze genieten van het moment. Zij zijn gelukkig, want ze kennen hun lot niet. Straks maken ze een ander misschien ‘gelukkig’ – ik weet het, een lugubere opmerking, maar deze varkentjes hebben een heerlijk leventje in vergelijking met vele anderen.
En laten we eerlijk zijn, wij hebben dat in ons land over het algemeen ook, in vergelijking met vele anderen ergens anders op de aardkloot, laat dat een troost zijn en geniet zoveel mogelijk, nu het nog kan.’ Maar als het goed is maken wij, na ons einde, niemand ‘gelukkig’. Hooguit onszelf.

Schrijver: catrinus
24 juli 2021


Geplaatst in de categorie: filosofie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 471Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)