Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Gewoon een vuurvaste schaal

Nee, ik ben geen pyromaan geworden, sterker nog ik heb niks met vuur en ben zelfs een beetje ( erg dus ) bang voor branden maar daar gaat dit dus niet over, neen, je hebt van die artikelen in huis die gewoon decennia meegaan als het ware, dan heb ik het over Tupperware of over vuurvaste schalen, die heerlijke dingen, vaak per drie verkocht van Arcopal als ik het me goed herinner dan. Van die drie stuks hebben we er nog precies eentje over en telkens denk ik: eigenlijk moet er eentje bijkomen want gebruiken, dat doen we dus wel!

Vandaag was zo’n dag dat er van die rare dingen gehaald moesten worden, dus we zijn gezellig vier winkels afgeweest, jawel. Oh ja en gezellig is het ook nog, niets te klagen, je komt Jan en Alleman tegen, dus werd het met recht: een ochtend winkelen. Als laatste valt mijn oog op Blokker, bij wijze van spreken dan en ik besluit naar binnen te gaan, manlief bromt: wat moet je nu nog hebben en ik zeg: zo terug...

Pak een mandje, ontsmet de handen en loop door de winkel, op zoek naar vuurvaste schalen van Arcopal natuurlijk. Maar alles wat er staat, geen Arcopal. Er staat een vriendelijke knul bij de kassa en ik vraag hem: hebben jullie geen schalen van Arcopal? De knul kijkt me aan of ie water ziet branden en in bedenk me: dat hij te jong is om die naam te kennen, als hij zegt: ik vraag mijn collega even. De voor mij bekende collega zegt: eh nee die zijn er niet meer, wel heb ik er de borden van. Maar ja, de borden hoef ik niet, want die zijn niet gesneuveld, het zijn de schalen die het niet overleefd hebben!

Ik loop naar het volgende pad en zeg: kijk - wijzend op de Pyrex schalen - deze bedoel ik maar dan in melkwit? Tja ze wist wat ik bedoelde, maar helaas pindakaas, die zijn er dus niet meer. En omdat ik nu dus echt heel dringend aan vervanging toe was, toch maar een nieuwe gekocht, een maatje kleiner ook nog want ach, we worden ouder, eten minder, dus aan een kleine schaal hebben we zat! Op weg naar de kassa, zie ik dat de navullingen voor de muggenstekker afgeprijsd zijn dus die neem ik ook maar even mee.

Een zeer productief ochtendje, waarbij Arcopal dus niet meer in de mode is. Maar dat is niet gek, want volgens mij gebruikten de oma’s die schalen al en we denken dat ze een leven meegaan, maar in feite gaan ze meer dan slechts één leven mee. Afijn ik heb een nieuwe, ben wel benieuwd hoe lang ie het volhoudt!

Schrijver: An Terlouw, 14 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.5 met 2 stemmen 420Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)