Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De onbescheiden collega

Op 11 september 2021 was Mario Testino bij de opening van de expositie van de kunstfotograaf Richard Westerhuis in de Arwe Gallery aan de Jeruzalemstraat 4 in Gouda aanwezig. Hij kreeg een glas champagne van een Playmate-achtige, langbenige stoeipoes, die in iedere gast een potentiële koper zag. Haar sexy outfit verraadde, dat de galerie een soort bordeel was, met de kunstfoto's als de zichzelf voorstellende luxe-prostituees. Mario schuifelde met zijn bedenkelijke wijsvinger op zijn getuite mond langs de scherpe, grote foto's. Op iedere foto stond een model en meestal schaars of niet gekleed. De billenfoto's vond hij hier en daar ronduit ordinair en afzichtelijk, maar de naakten konden hem zeker boeien. Hij kreeg een amuse, die nergens naar smaakte, al was het nog zo super-chic. Richard gaf een ontroerende speech over de genezing van zijn kanker en de arts, die hem genezen had, stond naast hem. Richard's vrouw Yvonne Swaans stond ergens bescheiden in een hoek. Ze was duidelijk geraakt door de woorden van haar manlief en zakelijk partner. Mario keek zo af en toe naar de graatmagere, rijk geklede, afstandelijke jongedames, waarvan hij sommige van de naaktfoto's meende te herkennen. Door het raam zag hij de expositieflyers in een sloot dobberen. Richard omarmde een vrij gezette, homoseksuele man, met wie hij dik bevriend leek. 'Vast een grote koper van zijn werk!', dacht Mario. Voor 65 euro kon, nee, moest bijna iedereen een fotoboek van Richard meenemen. In die kringen is zoiets natuurlijk een beleefdheidskwestie, waar je niet onderuit mag komen. Iedereen, die een boek kocht, maakte kans op een speciale uitvoering, die Richard voorzichtig met witte handschoentjes toonde.

Het ondernemersechtpaar Richard Westerveld en Yvonne Swaans staat ergens op nummer 333 in de Quote 500 en zij hebben ongeveer 81 miljoen euro bij elkaar gegraaid. Aan geld geen gebrek en dat zie je ook aan de dure uitvoeringen van het fotomateriaal. De 56-jarige Richard is een portrettist met een superdure Leica, die zijn modellen van de straat plukt. Richard en zijn drie jaar jongere vrouw Yvonne wonen sinds enige tijd in Reeuwijk, waar Richard overdag op jacht naar zijn modellen is. Mario viel voor een extreem grote foto van een naakte vrouw, maar hij mompelde 'Zo zie ik ze ook vaak op het naaktstrand!'. Tenslotte kocht hij de foto van een naakte, liggende vrouw, die in twee fotolijsten is gestopt, getiteld 'One' en 'Two'. Erg vindingrijk qua titels is Richard niet. Het gekochte werk doet denken aan een kunstwerk van Damien Hirst. Verder heeft het niet die gedurfde zeggingskracht als van Erwin Olaf, al is zijn serie 'Powerful Fragility' daar een uitzondering op. Neem 'Annemijn', die sprekend op een heuvellandschap lijkt. Of 'Tess', die met haar mooie, strakke lijnen versteend lijkt, wat meteen ook het stilistische, steriele en doodse van Richard's werk aangeeft. Die harde zakelijkheid maakt zijn foto's minder poëtisch. Hij laat zijn modellen nog veel teveel stijf poseren. De foto's ademen niet en kunnen daardoor ook niet rijpen. Het zijn gestagneerde beelden, geen filmische foto's.

Mario belt aan en een in bikini geklede Yvonne doet open. Richard zit in zijn studio op hem te wachten. Ze drinken samen een aantal glazen cognac en Richard toont Mario wat voorbeelden van zijn nieuwste serie. Op één foto staat de naakte, homoseksuele vriend van Richard. Hij blijkt Erik Metworst te heten. Mario heeft zo zijn bedenkingen en hij polst Richard een beetje over de verhouding met zijn vrouw. Opeens grijpt hij Richard beet en bedwelmt hij hem met chloroform. Hij bindt Richard vast aan een stoel en hij stopt een zakdoek in zijn mond. Daarna gaat hij op zoek naar Yvonne, die buiten op een stretcher ligt te zonnen. Ze ligt op haar rug en ze kijkt niet op of om. 'Is die maffe Italiaan weer weg?', vraagt ze. Mario geeft bevestigende geluidjes en hij wrijft haar in met wat zonnebrandcrème. 'Dat doe je lekker, Rich, ook onder mijn slip graag!', zegt de sexy Yvonne hijgend. Ze raakt behoorlijk opgewonden van het smeerwerk en na een tijdje pauze voelt ze ineens hoe 'Richard' bij haar naar binnen dringt. Het liefdesspel duurt iets van tien minuten, zonder dat Yvonne omkijkt. Na hun gezamenlijke orgasme blijft Yvonne loom en uiterst tevreden op haar buik liggen en valt ze in slaap. Mario verlaat de villa en vliegt diezelfde dag terug naar Londen. Zodra Yvonne uit haar hazenslaap ontwaakt, hoort ze nog net de Jaguar van Mario wegsnellen. 'Hé, was die nog niet weg dan?', denkt ze nog even. Enkele minuten later vindt ze Richard in zijn studio. Ze trekt de zakdoek uit zijn mond en ze maakt hem los. 'Heeft die Mario dit gedaan?', vraagt ze boos, 'zal ik de politie bellen?'. 'Nee, niet doen, hij heeft vast foto's van mij gemaakt, hij is een collega-kunstenaar, weet je wel, hij bedoelt het goed!', zegt Richard met een brede grijns. Yvonne realiseert zich meteen wie haar zojuist tot een hoogtepunt heeft gebracht, maar ze houdt haar lippen stijf op elkaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 november 2021


Geplaatst in de categorie: fotografie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 486Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)