Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Lekker Rellen

‘Dat was me weer een heerlijk weekendje,’ meent Jos te moeten vertellen tegen z’n maatje Benny. ‘We kunnen dat ‘lekker rellen’ tegenwoordig heerlijk vrijuit doen. Niemand die je een strobreed in weg legt. En de kans dat ze je te pakken krijgen is zo klein. Als je maar niet helemaal vooraan gaat staan, die sufferds krijgen de klappen, daar heb ik ook geen zin in, maar het is heerlijk om een ruit in te gooien of een politieauto te bekogelen met stenen en in de fik te steken – kicken man.’ Bennie zei dat hij de lol er niet van inzag en dat hij het gedrag onbeschoft vond.
‘Dus jij bent toch een mietje,’ zei Jos.
‘Misschien bij jij gewoon een hufter.’
‘Ach man, dat mag toch tegenwoordig, we mogen immers niks meer, we moeten ons toch kunnen ontladen.’
‘Overdrijf niet jongen, niets rechtvaardigt het vernielen van andermans eigendom.’

Zomaar een gesprek tussen twee ‘maten’ uit de tweede klas van het VWO. Inderdaad het zijn niet alleen ‘asocialen’, maar ook jongelui uit het zogenaamde betere milieu die graag meedoen, maar iets slimmer zijn en niet vooraan gaan staan.

Wat een ellende toch door die Corona zou je denken. Ik geloof dat niet zo, dat dat het probleem is. Ook hier ligt het probleem bij de ouders. Jaren geleden was het al bekend dat er ook veel ouders van ‘gegoede’ huize, chirurgen, artsen, advocaten en dergelijk, in het weekend hun kinderen uit Hare en Glimmen, zoiets als honderd gulden meegaven om naar een wedstrijd van FC Groningen te gaan, zodat zij lekker naar het theater of weet ik wat konden.
Het zou best eens kunnen dat dat een groot probleem is en dat de kern van de problemen vormt. Natuurlijk zijn er veel ouders die hun kinderen perfect opvoeden. Die wel willen weten waar hun zoons of meisjes uithangen.

Ooit vertelde een tuinhulp ons dat hij ook weleens zo’n meeloper was geweest. Van deze man met een gebrekkige opleiding uit een achterstandswijk komend, kun je zoiets verwachten?
Het is maar hoe je het bekijkt. Hij vertelde me dat hij een keer in de val was gelopen en behoorlijk veel klappen van de politieknuppel had gehad. Hij kwam bont en blauw geslagen thuis. De daarop volgende maandag wou hij zich ziek melden bij z’n baas. Zijn pa zei,’ jongen je maakt mij niet wijs dat je een bioscoopje hebt gepikt. Ik heb je tot dusverre veel vrijheid gegeven en hebt het beschaamd. Dus je gaat naar je werk of ik schop je er heen.’

Die tuinhulp zei: ‘Mijn vader gaf ons het volste vertrouwen wat betreft het uitgaan en had dus ook helemaal gelijk. Zo’n aanpak kan bij de huidige jeugd blijkbaar niet meer.’
Tegenwoordig is het meer: ‘Wat! Hebben die hufterige politieagenten dat jou aangedaan!’
‘Ja Pa, we demonstreerden gewoon tegen de Corona maatregelen.’

Ach tegenwoordig heeft men het te druk en weet men ook niet wat de jeugd op sociale media uitspookt. En ik denk dat dat ook niet meer te doen is.
Natuurlijk heeft het ook te maken met het laffe en onduidelijke beleid van Rutte en z’n kornuiten. Alle problemen worden op lange baan geschoven. En de heren en dames beleggen maar weer een weekendje om de ministersposten van een nieuwe kabinet te verdelen.

Echt die 15% die zich niet willen laten vaccineren, hebben daar recht toe – demonstreren mag en zij zijn het ook niet die rellen schoppen. Maar die rot jongelui, die rellen om het rellen en die die demonstraties misbruiken om zich uit te leven. Desondanks zitten er griezels tussen. Ik zag een ouder iemand met een bord met daarop de tekst: ER KOMEN TRIBUNALEN.

De oplossing is ook hier verander de wereld en begin bij jezelf. Helaas sinds de sociale media haar intrede heeft gemaakt is en wordt de wereld, nooit meer zoals die ooit is geweest.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 23 november 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 95Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)