Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Die dekselse koster van Andijk

Koster Willem Bloembol gaat de laatste tijd steeds harder achteruit en hij doet steeds gekkere dingen. Dat is dominee Henk Terkerke ook opgevallen, maar die gedoogt inmiddels alle malligheid van zijn medewerker. Zelfs toen koster Willem de kansel met honderden narcissen had versierd, kon dominee Henk daar alleen maar om lachen, echter, toen Willem een keer een gekooide kanarie op de preekstoel had gezet, ging hij voor Henk ook iets te ver. Die heeft hij trouwens zonder mokken weer weggehaald. Van dat glaasje jenever naast het glas water heeft Henk niets gezegd, al liet hij het meestal gewoon staan, dus niet altijd, want wanneer hij door zijn eigen preek werd meegesleept en het er heftig aan toe ging, dan sloeg hij dat dekselse glaasje woest naar binnen, wat veel kerkgangers is opgevallen en een complete rel binnen de kerkgemeenschap opleverde. De kerkeraad was het er na talloze klachten van geschokte gemeenteleden unaniem over eens dat er geen sterke drank meer op de kansel mocht staan en zeker niet genuttigd. Dominee Henk is publiekelijk door het stof gegaan en heeft de gemeente om vergeving gevraagd. Iets van 10 hardnekkige gedupeerden zijn naar een andere kerk gegaan, waarvan de helft na enkele weken terug keerde. De schade was te overzien en koster Willem vraagt voortaan eerst of Henk met zijn dolle plannen instemt. Donderdju zeg!

Ach, die lichtelijk dementerende goedzak Willem, die al zoveel jaren trouwe diensten levert en verder zo'n godgeklaagd eenzaam bestaan leidt, hij kan er allemaal ook niet veel aan doen, zijn leven is ook zo ontzettend voorspelbaar en saai, het zijn de oerinstincten in hem, die hem op kolderieke ideeën brengen. Sinds enige tijd wandelt hij bewust meerdere keren per dag langs het Hoedenmuseum 'Zet 'm op' op het Hornpad 11, waar een nieuwe eigenares en rondleidster is gekomen, de wulpse, rondborstige, elegante Trudy Tulp uit Wervershoof, een oude bekende van Willen, dat wil zeggen, hij kent haar zwoele reputatie en hij heeft haar vaak genoeg tijdens de kerkdiensten begluurd. 'Met zo'n wijf in bed haal ik de ochtend niet!', dacht hij, 'zo'n sexbom is een beetje teveel van het goede!'. Toch bleef hij door haar geobsedeerd en nu zij in het Hoedenmuseum werkt en blijkbaar zonder vrijer is, ziet Willem zijn kans schoon. Om bij haar in de smaak te vallen, draagt hij de laatste tijd een sierlijke, Italiaanse hoed. Zodra zij hem ziet, neemt hij die hoed met een zwierig gebaar voor haar af. 'Om u te dienen, mevrouw!', zegt hij dan, wat zij wel grappig vindt. Hij is al diverse keren in het Hoedenmuseum geweest en hij betaalde iedere keer met veel plezier de 4,50 euro entree, immers, zo kon en kan hij lange tijd dicht bij zijn oogappel in de buurt zijn en van alles met haar bespreken, over het hoedenmakersvak, hoedeblokken, hoedentypen, zoals capotes en matelots, en het maken van vilthoeden.

Dominee Henk zag hem een keer uit het Hoedenmuseum komen. 'Je blijft toch wel op het rechte pad hé?', zei hij tegen Willem. 'Hoezo? Wat doe ik verkeerd?', vroeg Willem. 'Je weet toch dat die vrouw niet deugd, mijn beste, die is met half Nederland naar bed geweest!' 'Pardon? Jezus ging ook het liefste met hoeren en tollenaars om, wat zullen we nou krijgen zeg!' 'Ik waarschuw je alleen maar, goede vriend, laat je door zo'n geile sloerie niet in het verderf storten!' 'Nou, dominee, iets meer respect graag voor de schone jonkvrouwe Trudy, want dat zou wel op zijn plaats zijn!' 'Schone jonkvrouwe? Man toch, je vergist je nu toch werkelijk!' 'Mag ik misschien zelf bepalen wie ik lief wil hebben?' 'Dat wel natuurlijk, maar nogmaals, beste Willem, ik wil je alleen maar waarschuwen, want ook al gaat ze nog geregeld bij ons ter kerke, ik heb ernstige twijfels over haar motieven!' 'O ja? en wat zijn dat dan volgens u, die motieven van haar?' 'Zij is een verleidster, die mannen lokt, mannen die wel wat geld voor haar over hebben, als je begrijpt wat ik bedoel!' 'O, dus volgens u is zij een ordinaire hoer, nou, meneer de dominee, dan heb ik nieuws voor u, Maria Magdalena was ook een hoer en Jezus is met haar getrouwd en hun dochter heet Sarah!' 'Maar Willem, waar haal je die onzin nou allemaal vandaan?' 'Uit geleerde boeken, die door de gereformeerde en roomse kerken bewust verboden zijn!' 'Nog even en ik begin te denken, dat je het heidense pad bent ingeslagen!' 'Nee, jij bent gewoon een grote sukkel!' 'Je mag even boos worden, Willem, maar laat die vrouw met rust, je bent al zo labiel de laatste tijd!' 'Ja, dominee, zal ik doen, dominee, anders nog iets, dominee?'. Met een onheilspellende woedewolk rondom zijn hoofd stapt Willem met ferme stappen naar zijn huis.

De volgende dag gaat Willem enigszins aangeschoten naar het Hoedenmuseum, waar niemand anders dan Trudy is. 'Kom je de hoeden nou opeten?', vraagt ze voor de grap. 'Nee, jou!', gromt hij en hij smijt de voordeur achter zich dicht. Met enkele, stevige stappen is hij bij haar en grijpt hij haar met zijn linkerhand stevig bij de keel, terwijl hij met zijn rechterhand haar bovenjurk naar beneden trekt en her en der verscheurt. 'Maar Willem toch, wat zullen we nou krijgen?', roept Trudy geschrokken. 'En nu wil ik ze zien en voelen ook!', bromt hij en hij trekt de BH van haar lijf. 'Kan dat niet wat eleganter dan?', vraagt zij. Hij begint haar borsten te betasten en hij kneed ze als het deeg bij de bakker. 'Heb je zo'n trek, oude viezerik, neem ze dan in je mond, als je durft!', zegt zij uitdagend. Als een wild dier hapt hij toe en gaat hij steeds woest en dorstig van de ene naar de andere, kaarsrechte tepel. Zij smijt haar rok omhoog en zij biedt hem haar met anemonen begroeide venusheuvel aan, maar hij trekt haar rok meteen weer naar beneden. 'Dát niet!', gromt hij, 'dit is genoeg!'. 'Wat je wilt kerel, wat je wilt!', zegt zij verbaasd en ook wel een beetje opgelucht. Hij lijkt te kalmeren en opeens begint hij haar borsten overal heel teder te kussen. 'Goh, wat lief van je!', verzucht zij. Ze ziet nog niet dat hij heel erg moet huilen. Ineens laat hij haar los en loopt hij naar de deur. 'Dit is voor jouw Hoedenmuseum!', zegt hij met een betraand gelaat en weg is hij. Even later raapt Trudy een stapeltje euroflappen van de vloer, minstens 20 duizend euro.

Willem is door het dolle heen en zijn bloed kookt en lijkt te branden. Uit zijn schuur pakt hij twee benzinetanken en die sleept hij mee naar de gereformeerde kerk op de Middenweg 4, in 1929 gebouwd en ontworpen door Egbert Reitsma, die ook de Oosterkerk in Kollum heeft ontworpen. Omdat niemand verwacht, dat Willem iets ergs van plan is, negeren ze het feit dat hij twee benzinetanken met zich mee sleept. 'Misschien ergens voor nodig!', denken sommigen naïef. 'Hij zag er wel erg verhit uit, dat wel!', zeggen sommigen later. Willem leegt de benzinetanken op de meest brandbare plekken in de kerk en hij gebruikt zijn vuuraansteker om er een grote vuurzee van te maken. De kansel, de banken en het orgel, alles staat in lichtelaaie. De brandweer is veel te laat om de boel te redden en met zijn laatste beetje benzine overgiet Willem zichzelf, waarna aanstormende vlammen ook hem te grazen nemen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
24 februari 2022


Geplaatst in de categorie: emoties

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)