Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wakkere Wekker

Laatst heb ik een stukje gemaakt over de vaak bij vrouwen gevreesde gebruiksaanwijzingen – maakt niet uit van welk apparaat.
Vandaag zei ze daarover: ‘Dat stukje is niet helemaal compleet, want soms is een gebruiksaanwijzing best wel eens duidelijk, maar ontstaat de onduidelijkheid door het apparaat zelf.
Soms moet je met een en hetzelfde knopje meerdere instellingen regelen. Voor de ene functie moet je het knopje een paar seconden indrukken en voor het andere hetzelfde knopje ingedrukt houden en of combineren met een nog weer een ander knopje.’

ik zei: ‘Ik snap wat je bedoelt en herken het probleem.’ Zelf heb ik wat dat aangaat altijd weer moeite met het inregelen van een digitaal horloge – een helse klus.
De ene knop ingedrukt houden of soms twee. En als een van de twee niet helemaal goed is ingedrukt, dan is het eerder ingestelde weer ontregeld. Voor een nieuw mobieltje of computer geldt hetzelfde. Ik laat de verkoper het een en ander maar overzetten – anders ben ik mogelijk dat kwijt, wat ik juist wil behouden.’

‘Zie je wel’, merkte mijn vrouw op, ‘het is niet enkel een vrouwenprobleem, alleen is het vaak jullie mannen je eer te na om het te erkennen, dat je er ook moeite mee hebt. Vroeger had je gewoon die ouderwetse wakkere wekker, waarbij je met een draaiknopje zo de juiste tijd had ingesteld en met een andere knop het alarm kon inregelen. Lekker simpel – zelfs een kind kon de was doen.
O even tussendoor de wasmachine is een van de weinige apparaten, waarvan de man de gebruiksaanwijzing zogenaamd nooit onder de knie zal kunnen krijgen.’
‘Klopt’, zei ik, ‘maar dat is ook een onwaarschijnlijk ingewikkeld ding. Instellen op voorwas of hoofdwas. Bij het ene hoeft dat niet en bij het andere juist weer wel. En dan mag het ene weer niet bij het andere in en de ene kleur of stof kan niet bij het andere. En dat gedraai van die trommel, waarvan je denkt nou is die klaar en dan moet er weer gespoeld worden en hebben wij natuurlijk weer het deurtje iets te vroeg open gewrikt.’

‘Ja, ja,’ zei ze, ‘ik vertrouw dat verhaal van jou niet. Jullie mannen zouden het best kunnen leren, als je maar wil.’ Ik wijs haar erop dat in een wasmachine geen logica zit en dat is voor mannen het probleem.
‘Ja, ja,’ zegt ze met een wantrouwend ondertoontje.

‘O ja’, zei ik, ‘even iets heel anders, het is binnenkort weer Moederdag. Heeft uwe hoogheid nog iets op het verlanglijstje?’
‘Oei, daar overval je me mee. Ik zou het zo niet weten. Ik zal er deze week eens over nadenken – het is nog lang niet zo ver.’
Maar één kadootje heb ik zelf al voor haar bedacht. Het valt makkelijk te raden. Ik ga haar eens lekker verrassen met een retro of een echt vintage product.
Wat dat is?
Natuurlijk zo’n ouderwetse opwindwekker die je met z’n wrede onsympathieke irritant harde geluid met schrik de nieuwe dag in jaagt.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 22 april 2022


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 3 stemmen 197Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
23 april 2022
Bedankt voor je commentaar. Neem het niet te serieus. Dat van de gebruiksaanwijzing is waar en van het nieuwe wekkertje. Maar dat ik haar zo'n oude wekker geef niet natuurlijk.
Trouwens ze zou niet eens echt kwaad worden, het hooguit flauw vinden, wat het eigenlijk ook is. Wat de wasmachine betreft: de meeste mannen weten z.g.n. niet hoe die werkt. Zelf weet ik het wel, maar zij doet de was meestal. De was buiten ophangen is b.v. ook zoiets: ik heb er geen moeite mee, maar op het platteland zie je dat weinig mannen doen. De mensen zouden er eens iets van kunnen gaan denken. Daarentegen is het koken van oorsprong een taak van de vrouw, maar tegenwoordig zie je steeds meer mannen dat ook doen (ook ik) en dat inmiddels normaal. Zal op termijn ook met de wasmachine gebeuren. Wij emanciperen als man ook steeds meer. We groeien wat dat betreft steeds meer naar elkaar toe - man en vrouw, maar het heeft tijd nodig. Maar wel een goede zaak.
Naam:
An Terlouw
Datum:
22 april 2022
Ik zit te grinniken en eigenlijk mag dat niet, want ik denk zomaar dat jouw ideetje door het raam gaat! Het gaat niet eens zozeer om het aflopen, waarvan het geluid je laat denken aan het luchtalarm, maar dat irritante getik dat deze wekkers geven, daar word je knots van!
En verder mijn beste Catrinus heb ik het graag gelezen en vind ik dat het leukste cadeautje dat je jouw eega kunt geven is: kom vrouw, schrijf eens op hoe die wasmachine werkt, dan ga ik me daar ook eens over buigen! Met een bosje bloemen steel je haar hart nog een keer!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)