Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Van niets, naar post - naar altijd bereikbaar

Kun je het nog voorstellen? Eerst was er gewoon niets, je kon elkaar niet bereiken als je elkaar nodig had en soms kwam het voor dat- mensen al bevallen- getrouwd of begraven waren voor je er sowieso iets over vernam. Men kon een telegram sturen maar daar had niet iedereen geld voor dus die optie kwam zelden voor, maar- een sprong nemend in de tijd, krijgt een telefoniste een prominente functie aan een zogenaamde schakelkast, jawel! Ze moest stekkertjes verzetten als de telefoon ging en nam soms de gezellige moeite het gesprek mee te luisteren, want wie wist het? Niemand toch.

In sommige huizen kwam er een telefoon. Meestal hing die in de gang, hal of een aparte ruimte, dus wanneer ie ging stond je met een paar kouwe benen een gesprek te voeren, tot de telefoon ook naar een huiskamer doorgetrokken kon worden, nog steeds aan een draadje natuurlijk want; de telefoon hing aan de muur, soms op een bijpassend geval wat eveneens aan de muur vastgeklonken zat. Toch moest je in veel gevallen staan bij een gesprek, geloof me, het is te vergelijken met de gesprekken in die bekende ( toch? ) telefooncellen waarvan er talloze door het gehele land stonden…..ook daar stond je.

En dan ineens komen er mobiele telefoons, eerst loei zware maar allengs werden ze lichter en lichter..in bijna elk huishouden is er wel eentje, want we gaan allemaal met de tijd mee nietwaar? Toch staat hier nog altijd een zogenaamde ‘vaste ‘ lijn, nee niet aan de muur niet met een draaischijf, niet van bakeliet of iets dergelijks maar een gewone telefoon met druktoetsen. Soms handig, soms niet, maar je doet hem niet weg, je houdt hem in ere, tenminste wij wel…want daar: waar de indianen rooksignalen de lucht inzonden om berichten over te brengen doen we dat inmiddels allang niet meer, het is nu- mobiel, watts app, mail, media en weet ik wat allemaal nog meer!

Er zijn voor - en nadelen aan, maar ach je houdt het niet tegen dus, we zijn altijd bereikbaar, of dat nou goed of niet goed is…ik ga erover nadenken terwijl ik met de vaste telefoonlijn naar de keuken loop voor koffie….

... Aan een lijntje ...

Schrijver: An Terlouw, 7 mei 2022


Geplaatst in de categorie: internet

4.0 met 3 stemmen 152Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
8 mei 2022
Ha die Han, weet je, er kwam een plaatje voorbij en ineens heb je dan een onderwerp, even denken en meteen tikken. Het is zo herkenbaar en voor ons- ouderen zeer zeker nog zo duidelijk ook! Het maakt niet uit wat je schrijft, want ook ik zuig wel eens wat uit m’n duim hoor, om het wat smeuïger te maken! Dank voor je hele lieve reactie.
Naam:
Han Messie
Datum:
8 mei 2022
Email:
hmessielive.nl
An, wat jij toch een gangbare dingen uit het dagelijkse leven van heden en verleden weet op te snorren en er een verhaal over kan schrijven. Het is ook maar weinig mensen gegund om zo te schrijven.
Daarbij vind ik mijn eigen verhalen eigenlijk te veel uit de lucht gegrepen verbeeldingen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)