Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Leve de inflatie! Dat ie maar kort mag duren

Volop in het nieuws is dat in Duitsland de brandstofprijzen fors omlaag gegaan zijn en dat het lonend is om een ommetje te rijden, zodat je kunt genieten van een lollig bonnetje…en de journalist doet er een schepje bovenop, door te veronderstellen dat- het een soort weemoed is van €0,40 geleden want- toen was de benzine dus super goedkoop?

Sorry, wat zeg je? Super goedkoop? Hoe kom je daar nou bij, weet je wat goedkoop is? Ik reed een Puch Maxi en reed er elke dag mee, oké, ik was zestien jaar maar er ging voor vijf gulden in de tank en dan zat ie dus vol, reed ik er elke dag mee ook nog.

Omgerekend zou dat nu dus €2.20 zijn, is dat eventjes een verschil?
Natuurlijk mag je niet terugkijken, maar dat doe ik lekker wel, net zomin als terug rekenen, mag ook niet meer, maar we hadden nou eenmaal de vorige munt veel langer dan de huidige en dus - reken ik soms nog wel om, om dan vervolgens mezelf te barsten te schrikken, want zeg nou zelf het is toch bedroevend om te weten dat inkomens en uitgaven totaal niet meer met elkaar in verhouding staan?

Sigaretten stapsgewijs verhogen zodat mensen niet meer een pakje kunnen betalen, het gaat er niet om dat het ongezond is, net zomin als het erover gaat dat je het beter niet kunt doen, maar ik hou mijn hart vast want- wanneer men wil blijven roken, is er straks een vloedgolf aan inbraken, alleen al om aan een pakje peuken te komen?

Het staat niet in verhouding tot datgene wat men wil bereiken, mensen moeten hun eigen keuzes kunnen maken en niet opgelegd worden omdat…
In mijn Puch Maxi tijd, hingen er nog sigaretten automaten buiten de winkels, kon je een pakje trekken en zat er wisselgeld met plakband op het pakje vast! Die dingen zijn verdwenen, is maar beter ook want een apparaat zoals dat- zou een kort leven beschoren zijn, zeker als je hoort dat een pakje nu al zo’n €10 kost…even terugdenken aan de guldens, want die dingen kosten ooit…veel minder.

Fout, terugrekenen dat weet ik wel, maar ik zal even een ander voorbeeld nemen. De kersentijd komt eraan en een bakje kost €2.49, erg veel fruit eet ik niet maar kersen en aardbeien zijn zalig, dus komen er morgen kersen in huis, kleinkind komt ze brengen en toch denk ik, terwijl ik begon over brandstof- jemig, dat zou dus bijna 7 gulden zijn, geloof me dat ik ze toen nooit gekocht had, aan de andere kant, staat er geen auto voor de deur en houden we het er maar op dat die kersen onze brandstof zijn, dat maakt het meteen een beetje aannemelijker…..toch?

Alles is de laatste maanden omhoog gegaan, je moet van goede huize komen om rond te komen, zeker de mensen die er normaal al moeite mee hebben, maar deze schrijnende gevallen tel ik nu dan niet eens mee, want lang kan het niet duren, voordat het merendeel boodschappen gaat doen bij die winkel die het voordeligst is en weet je, het is niet eens raar ook.

We zijn hier niet zielig, niet armlastig, letten op wat we doen, maar ik moet er niet aan denken dat mensen met een minimum aan inkomen, geen brandstof voor zichzelf kunnen betalen en dan bedoel ik geen kersen in dit geval maar de simpele zaken als aardappels en groenten, ik laat het vlees even weg want dat is niet echt nodig. Melk en brood, weet je, als je die dingen haalt je al een slordige €10 kwijt bent?

En dat is dus onze gewone brandstof, niet uit de schijf van vijf, maar die telt niet meer gewoon omdat die schijf onbetaalbaar is geworden!

Schrijver: An Terlouw, 2 juni 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 134Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)