Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Aleid van Poelgeest is uit jaloezie vermoord

Het is 22 september 1392 en Aleid van Poelgeest en haar minnaar Willem Cuser verlaten 's avonds Aleid's kamer op het Binnenhof in Den Haag. Het is er griezelig donker en Willem is extra op zijn hoede, want hij is al een paar keer aangevallen en bijna van zijn leven beroofd. Als hoge hoffunctionaris van Albrecht van Beieren, graaf van Holland, loopt hij een groot gevaar om te worden vermoord. De Hoekse en kabeljauwse Twisten verdelen de edelen en je weet nooit wie er voor of tegen jou is. Het is pure razernij. Aleid en Willem wandelen naar Aleid's Haagse huis, wat zij van haar minnaar Albrecht van Beieren heeft gekregen. Ze lopen dicht tegen elkaar aan en om de zoveel meter geven zij elkaar een stevige mondkus. Zij passeren een ander koppel en een eenzame heer, die 'goedenavond' mompelt. Verder is het opvallend stil rondom het Binnenhof. Achter een hoog pand staan Dirk, Gerrit en Hugo de Bloote samen met enkele anderen verdekt opgesteld. Zij knijpen nog even extra hard in de handvaten van hun dolken om kracht bij te zetten. Dirk gluurt en tuurt door het donker en hij fluistert: 'Daar komen ze aan, allemaal gereed staan en op mijn teken aanvallen!'. Aleid en Willem hebben niets door en zij gaan op in hun bedwelmende liefdesspel. Om de hoek van het laatste huis staan de Hoekse edelen vol spanning te wachten. Dirk gluurt nog even heel vlug en hij geeft dan het teken voor de aanval. Het liefdeskoppel is totaal verbaasd en overrompeld. Voordat ze ook maar iets kunnen doen, zijn ze al neergestoken. Beiden zijn op diverse, fatale plekken geraakt en beiden overlijden ter plekke. Aleid in haar 22-ste en Willem in zijn 27-ste jaar. Zij kermen nog wat na, maar al gauw liggen zij doodstil in een grote plas met bloed. Wanneer een voorbijganger met een fakkel hen vindt, slaat die meteen alarm, maar de daders zijn allang spoorloos verdwenen.

'Is het zoals afgesproken uitgevoerd?', vraagt graaf Albrecht van Beieren. 'U kunt gerust zijn, heer, beiden worden nooit meer wakker!', antwoordt Dirk de Bloote. 'Dan is het leengoed Ter Hoecke vanaf nu van jou en jouw handlangers, al zal ik dat zoveel mogelijk geheim houden, gezien de vele oplettende conclusietrekkers.', zegt Albrecht met een stalen gezicht, terwijl hij een week geleden nog volop met Aleid aan het rollebollen was. Dik vier jaar geleden maakte hij haar in slot Teylingen het hof. Haar vader is daar de kastelein en zijn wijn smaakte hem goed. Hij viel meteen voor de toen 18-jarige, perfecte schoonheid Aleid, die alle verleidingskunsten van nature beheerste. Toen hij dat huis in Den Haag voor haar kocht, kon hij ongestoord zijn gang met haar gaan en daar heeft hij alle vruchten van geplukt. De jonge godin heeft hem het hoogste genot geschonken, keer op keer, maar wat hij niet voor mogelijk hield, is dat zij naast hem, haar rijke minnaar en geldschieter, nog andere mannen ontving. Zij verschoonde haar lakens wel heel erg veel en hij rook soms de geur van mannelijk zweet, wat niet van hem was. Om zijn vermoeden te bevestigen heeft hij ridder Tijl Appelman ingeschakeld om haar te bespieden. Volgens ridder Tijl ontving zij naast Willem Cuser de Hoekse edele Egidius Kuiper en de Kabeljauwse edele Gijsbrecht Tscriuers. 'Die vuile, inhalige stoephoer!', had Albrecht geschreeuwd, 'breng mij in contact met Dirk de Bloote en zijn maten, want die lossen dit wel voor mij. Zij voelden zich bovendien al achtergesteld inzake dat leengoed Ter Hoecke, wat ik vorig jaar aan Aleid heb gegeven!'. Albrecht's en Margaretha van Brieg's zoon Willem van Oostervant werd door zijn vader op de hoogte gebracht en niet ridder Tijl, maar zoon Willem heeft persoonlijk de moordbende in gereedheid gebracht. Sterker nog, hij was er zelf bij aanwezig, omdat ook hij nog een appeltje met Aleid te schillen had, nadat ze hem vanwege falende bedprestaties voorgoed de deur had gewezen. Terwijl Aleid al dodelijk leegbloedde, heeft hij haar uiterst laf in haar rug gestoken.

Diezelfde lafaard Willem van Oostervant trouwt later met Margaretha van Bourgondië, met wie hij één dochter krijgt, Jacoba van Beieren. Voor de moordenaars van Aleid en Willem Cuser is de jaloezie en wraakzucht nu gestild en dat geldt ook voor graaf Albrecht, die geen enkele moeite doet om zijn ridders achter de moordenaars aan te sturen, wat hen, die niet op de hoogte zijn, verbaasd. Voor de vader van Willem Cuser ligt dat helemaal anders en hij stuurt zijn ridders naar kasteel Altena, waar een groot deel van de moordenaars zich heeft verschanst. De ridders weten kasteel Altena binnen te dringen en na een zwaar gevecht van man tegen man worden alle daar aanwezige moordenaars vermoord. De enkelingen, die nog over zijn van de moordbende, ontspringen de dans en raken in de vergetelheid. Na een sprong in de tijd zijn we in 2022 en zien we Hendrik Hoefman naar de winkel 'Klarike Lingerie' op de Prunuslaan 18 in Almkerk rennen. Hendrik is al enkele maanden smoorverliefd op de charmante en altijd sexy geklede Clothilde Hout en hij ruikt een serieus gevaar. Voor Clothilde is hij één van haar vele scharrels, maar dat weet Hendrik niet. Hij ramt de winkeldeur open en hij haalt een ninja-zwaard uit zijn rugtas. 'Naar achteren, Clothilde, want ze zijn in aantocht, de moordenaars van Aleid en Willem hebben het nu op ons gemunt. Vlucht via de achterdeur, want ik steek alle lingerie in de brand om hen tegen te houden!', krijst Hendrik. Clothilde stuift naar de achterkamer, waar zij meteen de politie belt. 'Kom mij snel helpen!', zegt zij met een bevende stem, 'ene Hendrik hier heeft een psychose en hij zwaait met een zwaard!'. 'Daar komen ze al!', hoort zij Hendrik even later schreeuwen, 'als je er nog bent, ga nu meteen!'. De agenten trekken hun wapens en zij naderen voorzichtig de winkeldeur. Hendrik aarzelt geen moment meer en hij stormt naar buiten en terwijl hij de ene agent in zijn buik raakt, schiet de andere agent hem in zijn been. Hendrik vertrekt geen spier en wil de agent met zijn gebruikte vuurwapen in zijn been steken, maar die voelt zich zodanig bedreigt, dat hij in paniek nog een keer schiet en deze keer is het in Hendrik's buik. 'Vuile moordenaars!', schreeuwt hij, 'maar mijn Aleid, Clothilde, krijgen jullie lekker nooit te pakken!'. Om de hoek van de winkel ziet Clothilde hoe Hendrik aan zijn verwondingen overlijdt. Voor Hendrik komt de ambulance te laat, maar de agent met de buikwond wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht en hij overleeft de 'historische' aanval.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
25 juli 2022


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 283Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)