Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Beter Te Weten

In een poel van narigheid worden we gedompeld met zijn allen door de huidige crisissen bedoel ik dan, een grote poel van verderf in de vorm van: crisissen die we nog niet eerder zagen. De grootste boosdoener is natuurlijk de energienarigheid want: de bakker op de hoek moet dicht per 1 oktober en waarom? Wel dat is snel uitgelegd, hij gaat - het bedrag aan energie normaal betaald in een maand- nu in een week moeten ophoesten?

Absurd? Het kan nog beter: de helft van de zwembaden moet dicht, ze kunnen namelijk de energierekening niet meer betalen, enig idee? Wel: ze gaan het driedubbele betalen, dus vergeet het maar om baantjes te trekken, dat wordt een luxe van ongekende omvang.
Absurd? Het kan nog beter, er circuleert een staatje over social media met daarin een aantal landen als volgt genoemd:

Vattenfall energieprijs voor 35.000 Kwh per jaar:
Frankrijk: € 3.188
Duitsland: € 10.672
Nederland: € 31.185

Absurd? Nou heb ik geen Vattenfall, in mijn achterhoofd klinken de drie letters BTW, een afkorting waar we groot mee geworden zijn, Beter Te Weten? In het Engels is het By the way….ik bedoel, waarom, waarom in vredesnaam?

Waarom zit er zo’n gruwelijk groot verschil in de prijzen van energie in de landen om ons heen? Waarom moeten mensen met een minimum aan inkomen geholpen worden, terwijl het zo eenvoudig is om gewoon te zorgen dat de meest elementaire behoefte betaalbaar blijft voor iedereen? Dan hoef je niemand te compenseren, sla je niemand over immers: by the way, gaat elke inwoner toch meer betalen, dus zeg ik, gelijke monniken gelijke kappen.

Schaf meteen die btw af, een slurper die bij de ene aanschaf 9% is, dan weer 21 % en iedereen denkt het: Beter Te Weten?
Met plaatsvervangende schaamte moet ik bekennen niet eerder zo verbolgen te zijn geweest als nu, de kleine ondernemer is de klos, de zwembaden sluiten, een schaatsbaan die nog niet eens geopend is, hoeft zijn deuren niet eens van het slot te halen, want: energie is onbetaalbaar.

Zou het een idee zijn om bijvoorbeeld een nieuwe maatschappij op te richten? De Koninklijke Energie Maatschappij, net als de KLM wordt die vanzelf wel in de lucht gehouden, zo blijven voornoemde bedrijven die noodgedwongen moeten sluiten gewoon open? Is maar een idee, hoor en anders misschien toch eens over de grens kijken: hoe de buren het doen.

... De andere benaming van BTW ...

Schrijver: An Terlouw, 11 september 2022


Geplaatst in de categorie: geld

3.5 met 2 stemmen 116Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
12 september 2022
Richard, dank voor je reactie, ik geloofde eerst het toegestuurde staatje niet maar we zijn het erover eens dat- dit soort absurde verschillen domweg niet zouden mogen! Een beleid is er volgens mij niet, wel is mij intussen duidelijk dat men met lapmiddelen mensen tegemoet wil komen, alsof dat geen geld kost! Het is te bizar dat amper 100 km.verder er hele andere regels gelden, daar gaat geen bakker noodgedwongen dicht, sluiten geen zwembaden en worden de prijzen van voornoemde instanties niet verdrievoudigd! Het is echt bij de beesten af.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
12 september 2022
Inderdaad krankzinnige verschillen van energieprijzen in Europa. De oorzaken van de Nederlandse situatie ken ik niet. Wel is er mijn vermoeden dat wij in Nederland slecht zijn in beheersen van tegenslagen en vaak verzuimen preventief beleid te maken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)