Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Spiraal

Een hele poos geleden heb ik het BK krantje uit de boekenwinkel meegenomen. Vind ik altijd leuk om even door te snuffelen, me verlekkeren aan alle mooie boeken die er weer zijn verschenen en die ik nooit ga kopen. Vlug de recensies tot me nemen en ook even kijken welk boek ik mogelijk toch ga kopen. Mijn vrouw snuffelde het blad ook door en zei: ‘Heb je dat artikel over en met Isabel Allende gelezen?’

Voor op het krantje stond het mooie hoofd van de schrijfster Isabel Allende met haar uitspraak: de mensheid evolueert. Mevrouw Allende komt in het eerste gedeelte met enkele uitspraken zoals: ‘we moeten ons bewust zijn van het verleden om ons heden te begrijpen en ons de toekomst te kunnen voorstellen.’
Volgens haar evolueert de mensheid steeds naar een hoger niveau. Volgens haar bewegen we niet in cirkels maar in spiralen. Ben ik ook helemaal met haar eens. Wat het evolueren betreft bedoelt ze natuurlijk dat de mensheid steeds intelligenter en ‘verstandiger’ wordt. Zich op een hoger niveau manifesteert. Ach allemaal open deuren, maar als zo iemand het zegt komt het blijkbaar beter over.

Helaas vergeet mevrouw Allende daarbij volgens mij het aspect, dat het evolueren onder de dreiging van steeds dodelijker wapens gepaard gaat. Diezelfde mensheid dreigt zichzelf net als de geschiedenis ons leert omtrent de beschavingen van de Vikingen, Maya’s, Grieken, Romeinen en Egyptenaren, ook nu weer naar de knoppen te helpen.
De geschiedenis is wat dat betreft in mijn ogen dan wel een spiraal, maar wel zo’n verende spiraal die kan worden ingedrukt. Vandaag op ‘Prinsjesdag’ bekruipt me het gevoel dat de spiraal diep ingedrukt gaat worden. Ook de malle acties van Poetin zijn erg verontrustend.
Te veel crisissen (op velerlei gebieden zoals milieu in de brede zin van het woord, hongersnoden, oorlogen, energie, economie en zoiets alledaags als het weer) volgen elkaar wereldwijd op.
Iedereen wijst naar iedereen om er iets aan te doen en uiteindelijk gebeurt er veel te weinig. Hopelijk gaan we de eerder genoemde beschavingen niet achterna. En zo ja toch, dan zal de spiraal, als hij ooit weer wordt losgelaten, naar ongekende hoogten springen?

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 22 september 2022


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 2 stemmen 117



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
23 september 2022
Isabel op de cover van de BK, hét reclamekrantje van de 3 heren Japin, Jansen en Moser, doet het altijd goed. Spiralistisch spiritueel gedacht, zijn er ook heel mooie transformaties en verhogingen gaande, maar de media schotelen ons vooral de donkere kanten van de mensheid voor. Poetin's dagen zijn geteld. Het ontbreekt die heilloze machine aan zelfreflectie en hij kan beter zichzelf laten exploderen. Zielen/geesten zijn onaantastbaar. Zover reikt zijn machtsmisbruik niet. Ik denk aan 'Zombie' van The Cranberries.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)