Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zo Mooi

Laat me maar eerlijk zijn: aan de herfst kleeft iets van melancholie. De natuur legt zich te ruste en kleedt zich langzaam uit om straks eventueel onder een witte deken te kruipen en volgend voorjaar weer fris wakker te worden.
En toch heeft de herfst ook z’n schitterde dagen. Vandaag is er weer zo eentje. Bijna windstil – de gekleurde bladeren dwarrelen als waren het vlinders of sneeuwvlokken of iets er tussenin naar de aarde.

De wonderlijke mysterieuze paddenstoelen in diverse variaties en kleuren ontfermen zich over de dode boomstronken. De kastanjes vallen van de bomen en worden weer door de liefhebbers geraapt. Mijn vrouw houdt zich daar ook mee bezig – gewoon op plekken waar het verantwoord is. Ze gaat het bos niet in en ontneemt dus de reeën en weet ik wat voor andere dieren hun lekkere hapjes niet.
Ik heb een serie kastanjes voor haar gewassen en te drogen gelegd. Ze heeft enkele gepeld en het gekke is dat de tamme kastanje, die ze wel degelijk goed herkent (het zijn dus echt geen wilde of paardenkastanjes) voor een deel smaken zoals ze moeten smaken – zoetig en nootachtig en voor een deel onverklaarbaar bitter.
Nu vraag ik aan u, hoe kan dit? Zijn ze misschien van bomen die te dicht bij de weg staan of in een verkeerde grondsoort zijn opgegroeid? De wilde kastanjes smaken wel bitter en zijn licht giftig. Dus voor mijn hoeft het even niet – geen recept met kastanjes. Zelfs op internet is niets te vinden over tamme kastanjes die bitter smaken. Misschien moeten ze nog ‘narijpen’ of hebben ze juist te lang gelegen. Wie het weet mag het zeggen. Zelfs de herfst weet ons voor raadsels te plaatsen.

Maar het mooie is toch altijd weer de bladerpracht. Bij ons in het dorp staan bij de winkeltjes een rij prachtige amberbomen hun rode vurig vlammende liefde voor de herfst uit te stralen. Hen toch nog even, op deze rustige zondag, fotograferen om dat gevoel vast te leggen voor later, om te bekijken, voor als we het weer even zijn vergeten hoe mooi de herfst ook al weer kan zijn.

Schrijver: catrinus
27 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.7 met 3 stemmen 114Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
28 oktober 2022
Catrinus, ik ben Google even op gegaan en daar staat dat: kastanjes die bitter smaken niet oke zijn! Dus niet eten, er staat niks bij dat je alle smaken in 1 hebt dus dat is wel apart. Blijft inderdaad een mooi fenomeen hoor, herfst! Zeker dit jaar…graag gelezen enne, de kastanjes zitten vol goede dingen, maar eet wel de goeie hoor

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)