Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De fiets, de dief- de bewaakte stalling…

Wanneer je in mijn tijd van fietsen je tweewieler gewoon langs de winkelruiten neerzette, weet je, dan stond ze er gewoon - als je uit de winkel kwam met volle tassen, gewoon nog daar, waar je haar neergezet had. Nou zeg ik erbij dat die fiets van mij de moeite van het jatten niet waard was denk ik want mooi, nee was die niet, blinkend evenmin, maar ze liet me nimmer in de steek en dat was maar wat mooi!

Heel wat volle tassen vervoerde ze, kinderen eveneens, eentje voorin een stoeltje aan het stuur en eentje achterop. Zo ging dat in die tijd. Wind mee of tegen, in weer en wind, je trapte dat het een lieve lust was ( oké, beetje overdreven dan) maar je kwam overal waar je wezen moest! Inclusief je fiets.

In mijn zogenaamde ‘fietstijd‘ was het gewoon een nooddruftig geval dat je moest hebben en dat er eigenlijk ook altijd was. Natuurlijk was er ook openbaar vervoer maar een fiets bracht je van deur tot deur en dat doen bussen en trams (nog steeds) niet. In mijn fiets tijd is het precies 1x voortgekomen dat een idioot m’n tweewieler gejat heeft, terwijl ik in de klas de lessen volgde… heel erg lullig maar ze was dusdanig verzekerd dat ik diezelfde week nog een nieuwe kreeg…het was ook een nieuwe en tja, dat blinkende chroom en die mooie kleur trok dus duidelijk dieven aan.

Veel beter om te rijden op iets wat meer dan onooglijk is want daar maakt het boevengilde zich de handen niet vuil aan… echter zijn er nog maar weinig mensen die op een fiets rijden die het aanzien niet lokt zeg maar en daarom zijn er in een paar decennia tijd diverse fietsenstallingen opgericht, uit de grond gestampt en zit er een hokje bij, waar een bewaker de boel in de gaten houdt!

Jaja, echt waar. Dat doen ze hier in Capelle dus ook, bij een aantal winkelcentra en metrostations hebben ze zogenaamde “bewaakte“ fietsenstallingen! Hoe veilig is dat? Heerlijk toch om te weten dat, als je met je fiets naar het OV gaat, er mensen op je tweewieler letten…toch? Want een fiets tegenwoordig is niet zomaar een tweewieler, welnee, een fiets is een elektrisch geval geworden, een e-bike of eentje waar je (volgens mij voor de show) nog ietsie bij mee moet trappen maar die dingen kosten nogal wat.

Rond de tweeduizend eurootjes dat ben je zeker kwijt, voor een tweewieler die je dan even naar de metro rijdt, om haar daar te stallen in een bewaakte omgeving, ach het is toch machtig mooi allemaal?

Tot er ineens vanuit alle windrichtingen berichten komen: fietsen gejat uit de bewaakte fietsenstalling, huh? Niet eentje, niet twee maar veel meer fietsen worden ontvreemd uit die veilige omgeving, ook onderdelen van diezelfde tweewielers? Hoe kan dat nou? De boel wordt toch bewaakt?

Vaag kan ik me herinneren mijn fiets een keer te hebben gestald in zo’n veilige omgeving. Er kwam en man naar me toe, ik betaalde hem een kwartje, kreeg een bonnetje en de andere helft ging aan mijn fiets! Bij het terugkomen moest ik mijn deel van het gevalletje aan de man laten zien en deze liep mee, ter controle naar mijn fiets?

Pas toen kreeg ik haar mee… oké, de stalling is gratis maar dat wil dan toch niet zeggen dat: wanneer er op het bord staat: bewaakte fietsenstalling, Jan Rap en zijn maat (van het dievengilde) die fietsen gewoon kunnen jatten! Dat is toch te idioot voor woorden? Ga dan terug naar de kaartjes.., heb je in elk geval minder kans enne- laat die bewaker dan ook de boel bewaken en in de gaten houden want dit slaat nergens op!

Schrijver: An Terlouw, 19 maart 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.9 met 16 stemmen 199Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
22 maart 2023
Ineke, raar toch als er staat: bewaakte stalling? Nee er is niks meer veilig zelfs niet als het bewaakt wordt. Dank voor je reactie
Naam:
Ineke Dijkhuis
Datum:
22 maart 2023
Het lijkt wel of niets meer veilig is. Goed geschreven, An.
Naam:
An Terlouw
Datum:
21 maart 2023
Han, ja, toch gejat ondanks….het haalde het streeknieuws ook zag ik net! Trieste boel dit.
Dank voor je reactie.
Naam:
Han Messie
Datum:
20 maart 2023
Email:
hmessielive.nl
An, toch fietsen gestolen ondanks bewaking? Dat is heus meer dan schandalig! Wat scheelt die lui van de bewaking in hemelsnaam? Met dat alles hoop ik toch dat jij plezier van het fietsen blijft houden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)