Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Mindset

Het was een verraderlijke zonnige ochtend. Zo eentje waarvan je kijkend uit het raam, denkt – wat een heerlijk weertje; geschikt om een lekkere lange wandeling te maken. Toch na een poosje verdwijnt de zon even achter de voorbij drijvende dreigende wolkjes.
Dan toch maar even buiten kijken en voelen hoe het weer er werkelijk voor staat. En ja hoor, het is er weer zo eentje, zo'n ochtend die zich beter voor doet dan hij eigenlijk is. Dus toch maar een regenjasje aan tegen een mogelijk plotseling regenbuitje, maar ook tegen de frisse wind die halverwege mei toch niet meer zo nadrukkelijk z’n kop zou moeten opsteken.
Meestal loop ik eerst tegen de wind in en dan als laatste, het makkelijker deel terug, met de wind mee. Dus eerst maar oostwaarts lopen, er tegen in. Ben ik even blij de regenjas te hebben aangetrokken – de wind is inderdaad steviger en frisser dan je zou denken, ondanks de weer volop schijnende zon.

Aan de overkant van de vaart zie ik in de verte een jongeman westwaarts lopen. Nee toch, het lijkt alsof de beste man rondloopt in een blauw poloshirt, met let wel korte mouwtjes. Het oogt wel heel stoer; misschien even snel een boodschapje doen bij de plaatselijke Coop. De winkel is vlakbij. Ach met de wind in de rug is dat best te doen en vermoedelijk woont hij er niet te ver vandaan.
Terwijl ik een poosje later naar het zuiden loop, voel ik de wind al enigszins in de rug. En na een kleine tien minuten als ik rechtsaf sla naar het westen, voel ik haar in m'n rug duwen. In de verte zie ik iemand mij, met een flinke pas, tegemoet komen.
Het is de jongeman met het blauwe poloshirt die de ronde blijkbaar in tegenovergestelde richting loopt. Oei, wat zal hij het koud hebben.

Als hij vlakbij is constateer ik vragend: ‘Zo zo , u bent vast en zeker een zeer warmbloedig persoon. Heeft u het weer misschien overschat of bent u een grote optimist?’
‘Ach meneer, het is maar wat je wil voelen. Het heeft te maken met je mindset. Als je jezelf toestaat te denken dat het koud is, heb je het ook koud. Maar als je denkt: hé jongens het zonnetje schijnt heerlijk, het is mooi weer, dan voelt het ook als mooi weer.’
‘Ja ja; het zal wel, maar toch knap hoor, dat u dat zo maar even kunt mindsetten.’
‘Ja, dat is een kunst, wat ik een beetje van die ‘The Iceman’ heb afgekeken, u weet wel Wim hof.’
‘Misschien moet ik me daar dan ook maar eens in gaan verdiepen.’
Zoals gezegd, het was een stevige frisse wind, waarbij je als je er niet goed op gekleed bent, je met mindsetten blijkbaar heel ver kunt komen, zelfs in een shirt met korte mouwtjes.
Na dit kleine onderhoud lopen we beide verder en nadat we zo’n honderd meter uit elkaar zijn hoor ik een winters geluid – wapperende armen die zich om het lichaam slaan om het op temperatuur te houden.
Ik kijk even achterom. En ja hoor toch. In de verte zie ik de jongeman in het blauwe poloshirt met korte mouwtjes, zichzelf volop proberen warm te slaan.
De stevige wind draagt het geluid ver en de wind waait een niet goed toegepaste mindset zomaar uit je hoofd. Hij had zich blijkbaar toch gewoon in het weer vergist. En ik wist van doen te hebben met een te optimistische mindsettende optimist.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 19 mei 2023


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.0 met 2 stemmen 283Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)