Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Boeren in de loop der tijden

Ik weet nog van de melk- groenten -kolen - schillen en lompenboer heel lang geleden alweer…de melkboer bracht melk voor een groot deel althans en verkocht het vanuit dat enorme vat, er hing een pollepel in en je stond er met een melk koker bij om die vol te laten scheppen…met melk vanzelf. Die moest eerst worden gekookt alvorens het na afkoelen weer gebruikt mocht worden.

Jaren later werd er door diezelfde melkboer ook flessen melk- karnemelk vla en yoghurt geleverd, allemaal in glazen flessen en er zat een aluminium soort dop op…de flessen werden ingeleverd als ze leeg waren ( en dat was snel ) als ie weer kwam voor nieuwe aanvoer…zo ging dat, in een klein wagentje stond alles wat je op dat moment nodig had.

Hetzelfde gold voor de bakker, brood wat King Corn heette en een halfje was zo gepiept…de groentenboer was er eentje die aan ons gezin niet zoveel leverde want we hadden een volkstuin en daar kwam best aardig wat groenten vanaf…maar hij kwam wel, met een klein wagentje ook nog…

De kolen- boer kwam niet vaak maar als ie kwam dan wist je dat het kolenhok weer gevuld was en dat betekende dan weer dat; als de kolenkit leeg was boven degene die er op dat moment was, naar beneden moest om het ding te vullen, niemand hoorde je over kinderarbeid want: het was de gewoonste zaak van de wereld…

Ook de lompenboer reed de straat in, een soort open vrachtwagen die afgeladen aan kwam rijden en waar je dus alle lompen op kwijt kon, gratis en voor niks…maar ja, in die tijd werd alles ook talloze malen doorgegeven aan andere kinderen en ook volwassenen want hergebruik, wat je nu in de kringloopwinkels tegen komt dat deden we toen ook al!
Kleding van kinderen gingen, toen ik zelf kids had, gewoon naar een volgend kind al dat niet- van jezelf..zo deden we dat.

Er is nogal wat veranderd in de jaren die volgden en de tijd van nu is niet te vergelijken met toen, maar soms denk ik terug aan al die boeren, die zorgden voor datgene wat nodig was, niet in de laatste plaats de schillenboer want die rook je al van verre, alle resten van groenten en fruit werden apart gehouden en 1 x per week opgehaald…

De meeste producten kwamen toen- net als nu- van die andere boeren, die nu nog steeds hun melk, groenten, aardappels en fruit leveren voor ons en die boeren wordt het bijkans onmogelijk gemaakt hun bestaan voort te zetten! Onterecht vind ik, want kijk: ik kan vertellen over toen, over de melk die ongekookt thuis werd afgeleverd, hoe groot is de kans dat de kids van nu dit meemaken?

Geen melk-schillen-lompen- kolen en groentenboer, ook geen bakker en ja, ik weet wel dat boodschappen thuis kunnen worden gebracht maar dat bedoelde ik niet natuurlijk…wel ga ik nu even een boodschappenlijstje maken! Tja, je moet met je tijd mee toch?

... Eens een boer- altijd een boer… ...

Schrijver: An Terlouw, 15 juni 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 88Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
17 juni 2023
Hallo Ineke, terug in de tijd die helemaal zo verkeerd niet was, wat jij? Dank voor je reactie.
Naam:
An Terlouw
Datum:
17 juni 2023
Han, dank voor je reactie en ja, ze werden boeren genoemd maar waren gewoon idd handelaren…
Naam:
Ineke Dijkhuis
Datum:
16 juni 2023
Wat een heerlijk herkenbaar verhaal, An. Wat is er veel veranderd vergeleken met toen.
Naam:
Han Messie
Datum:
16 juni 2023
Email:
hmessielive.nl
An, jouw verhaal is vol nostalgie over de handelaren, die vroeger van deur
tot deur gingen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)