Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

EEN MENS EN ZIJN BOUWERK

‘Weet je’, zei de buurman filosofisch toen we weer eens onze gedachten wisselden over het leven.
‘De mens bestaat eigenlijk uit en bouwwerk.
Hij stapelt allemaal stenen om zich heen om een degelijk onderkomen en thuis voor zichzelf te maken: stenen zoals, vaardigheden, ervaringen, kennis, zekerheden, overtuigingen. En voor het dak gebruikt hij een baan, een goed salaris, een auto, een partner, kinderen, desnoods vastgelegd of onderbouwd met een huwelijk. Bij deze laatsten zijn lekkages niet uitgesloten. En de ramen en deuren bestaan uit de emoties, zoals hoop geloof en liefde – de grote onzekerheden in het leven.

Maar wat als er scheurtjes in de fundering of muren komen. En deuren en ramen gaan klemmen en of zelfs knappen? Zoals in Groningen waar huizen op een gasbel zijn gebouwd. Dan moet je dit herstellen en als dit niet lukt, dan verlies je al je zekerheden en dreigt je onderkomen in te storten, want het kan immers steeds weer gaan beven.

Dan denk je soms, misschien had ik in het leven als een vogel moeten leren vliegen, om minder zorgen te hebben. Vrij van onzekerheden te zijn en ontspannen door het luchtruim en leven te kunnen gaan zweven’.
‘Mooie metafoor buurman maar ieder wezen ontmoet de problemen in z’n leven, die soms inherent zijn aan z’n soort, zelfs vogels.’

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 17 juni 2023


Geplaatst in de categorie: filosofie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)