Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De vakanties in mijn geboortestad

De stad, waar ik ben geboren en waar ik alleen maar mijn eerste vijf jaren heb gewoond. De stad vol familieleden, mijn opa's, oma's, tantes, ooms, neven en nichten. De stad, waar we jarenlang naartoe gingen tijdens de grote zomervakantie en de kerstvakantie. We logeerden bij mijn opa en oma. Ik denk met heimwee terug aan al die fijne jaren.

Als kind het spelen met de kinderen uit de buurt, die ik allemaal kende, ik zag ze elk jaar. Het proberen om ook het dialect te spreken, om erbij te horen, het gelach, omdat me dat niet echt lukte.
Die zomervakanties, om nooit te vergeten.
Tot ’s avonds laat buitenspelen, verstoppertje, krijgertje of een balspel.
En later, toen ik ouder was, met z’n allen naar de Papiermolen, het openluchtzwembad. Of naar de bioscoop. En naar de kermis op de Grote Markt.

En de kerstvakanties, toen er nog winters waren. Glijbanen maken en sneeuwballengevechten. Schaatsen op de sloot voor mijn oma’s huis. Het huis, waar ik geboren ben en waar mijn opa en oma jarenlang hebben gewoond.
Kerstmis en Oud en Nieuw vieren met de hele familie.
Mijn familie, die ik alleen in die vakanties zag. En door wie ik flink verwend werd. De neefjes en nichtjes, die, net als ik, elk jaar gegroeid waren.

En weer veel later, toen ik al werkte, de weekends naar de stad, die mij zo lief is. Mijn dierbaar Groningen, met je Martinitoren, je bent de stad waar ik van hou.

Schrijver: Ineke Dijkhuis
17 juni 2023


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.3 met 3 stemmen 54Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ineke Dijkhuis
Datum:
21 juni 2023
Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, omdat ik zoveel prettige herinneringen aan Groningen heb. Maar veel mensen vinden het een fijne stad.
Naam:
Han Messie
Datum:
20 juni 2023
Email:
hmessielive.nl
Ineke, zelf ben ik af en toe maar in Groningen geweest. Toch kan ik er helemaal in komen dat het een stad is, die heel prettige jeugdherinneringen oproept. Echt een stad met de sfeer van het volle leven.
Naam:
Ineke Dijkhuis
Datum:
18 juni 2023
Dank je, An. Hoe ouder ik word, hoe vaker ik aan de fijne tijden van vroeger terugdenk.
Naam:
An Terlouw
Datum:
18 juni 2023
Mooi Ineke, graag gelezen en zo hebben we allemaal onze herinneringen aan toen…

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)