Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

BLEEKSCHEET

In het centrum van ons dorp staan een paar kledingwinkels. Eentje daarvan is in de wijde omgeving bekend om zijn exclusieve aanbod. Dure merkkleding en dergelijke. Eergistermorgen liep ik naar het centrum en zag meerdere mensen in groepjes bij elkaar staan. Er was duidelijk iets gebeurd.
Er waren zelfs al twee agenten aanwezig: de ene rende mijn kant op naar de hoek van een zijstraat en keek daar wat rond.
Toen ik langs de groep mensen liep ving ik op dat er een overval was geweest. Vermoedelijk de allereerste in ons onbeduidende liefelijke dorpje. De kassa van de exclusieve winkel was leeggeroofd.
De agent die bij de winkel was achtergebleven vroeg mij: ‘Mevrouw heeft u in uw richting een zwart gekleurd verdacht persoon zien wegrennen?’
‘Nee’, antwoordde ik en bedacht dat dit weer zo’n agent moest zijn die duidelijk solliciteerde naar een leidinggevende functie.

‘O ja!’ bedacht ik nog, ‘toch wel, er rende mij wel degelijk iemand tegemoet.’
‘Kunt u een beschrijving geven, mevrouw?’
‘Jazeker, het was een bleekscheet.’
‘Wat bedoelt u met een bleekscheet?’
‘Nou, een witte net zo iemand als u en ook met eenzelfde pakje aan.’ Ik zag aan z’n gezicht dat hij het niet kon waarderen.
Achteraf had een van de kassières opgemerkt dat de overvaller vermoedelijk een blanke hand had met een speciale tattoo op die hand. Die aanwijzing werd in het plaatselijke bokkenblad vermeld, en ja toen was duidelijk wie het was. Hij kwam uit een naburig dorp. Z’n tattoo had hem verraden, ondanks dat hij z’n gezicht had bedekt en helemaal in het zwart was gekleed.
Ja in sommige milieus zijn tattoos nu eenmaal heel populair, maar niet altijd handig.
En wat bleek – het was inderdaad een blonde bleekscheet.

Schrijver: catrinus
28 juni 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 5 stemmen 208Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
29 juli 2023
Nogmaals neem het verhaaltje niet al te serieus. Nog even over het met gluton aan elkaar plakken van meneer of mevrouw Bet Weter. Gisteren hoorde ik iemand op t.v. zeggen: 'Ach vroeger waren er ook wel bosbranden.' (ik neem aan ook cynisch bedoeld)
Maar juist door al die bosbranden aan elkaar te plakken met gluton, zou je kunnen opmaken dat er weldegelijk iets met het klimaat aan de hand is. Je moet soms woke zijn en je ogen dus juist niet sluiten en bepaalde zaken indien mogelijk niet accepteren of zien te voor komen.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
29 juli 2023
Mevrouw Terlouw schrijft: 'je mag nog altijd schrijven wat je bezighoudt'. Alsof milde kritiek of een reactie daar afbreuk aan doet? Het gaat er op deze site ook om hoe je de toon zet en welke woorden je daarvoor kiest. Nederlands.nl is- volgens mij- een schrijfsite en geen 'klets maar raak, als het je maar bezig houdt' site. Te waarderen, dat Terlouw zich even mengt in de discussie. Maar haar criterium voor het schrijven van een bijdrage deel ik sowieso niet.
Naam:
An Terlouw
Datum:
30 juni 2023
Hallo Catrinus, je verhaal graag gelezen en het komt overal voor, dus ook in jouw dorpje, helaas! Ik ga me niet te buiten aan reacties als eerder gegeven want ik vind nog altijd dat: je mag schrijven wat je bezig houdt en vooral: wat je meemaakt! Daar doen we het voor.
Naam:
Bet Weter
Datum:
30 juni 2023
Ok Catrinus. Toch vind ik dat je moet oppassen met dit soort voorbeelden. Nu haal je wat “incidentele” voorbeelden naar voren die duiden op een mate van etnisch profileren. Die voorbeelden plak je met gluton aan elkaar en dan zeg je” zie je wel er is iets aan de hand”. Dat vind ik op zijn zachts gezegd geen sterke onderbouwing.

Zo zal er overal wel iets aan de hand zijn of misgaan maar het snel eenzijdige vingerwijzen naar wit racisme is wel heel makkelijk denk ik. Hoeveel er wel goed gaat wordt uiteraard niet de nadruk niet opgelegd. Dat schijnt veel minder interessant te zijn speciaal voor de media in al zijn vormen. Het gaat ook om de proporties van buitensporig optreden in al zijn geledingen en vanuit alle kanten. Dat is ontzettend moeilijk te meten dus dan ligt het grijpen naar “zie je wel” voor de hand meeliftend op de waan van de dag.

Verder ben ik van mening dat “etnisch profileren” vaak wordt verward met “profileren”.
De slachtofferrol wordt m.i. tegenwoordig vaak te gretig omarmd.
Naam:
catrinus
Datum:
29 juni 2023
speciaal voor meneer Bet Weter heb ik de tekst in iets meer realistischer bewoordingen weergegeven. Kan hij ook weer gerust zijn.
Maar dat er een rare cultuur in sommige politiekorpsen heerst is een feit. Twintig jaar geleden trof ik 2 jongedames op vakantie die mij vertelden hoe vrouwonvriendelijk het er in hun Brabants corps toeging.
Een kennis van mij runt een toko en moet zo af en toe naar de groothandel in een ander deel van het land. Zij vertelde me: je moest eens weten hoe vaak ik bij een verkeerscontrole uit de rij word gepikt. Omdat ik in een Mercedes rij of überhaupt in een auto? misschien denken ze dat ik iets met drugs of zo doe. Maar als zo iemand als Bolle Jos iets flikt, dan wordt toch ook niet iedere blanke man in een Mercedes gecontroleerd. Ik wil maar zeggen er zit al jaren iets mis in het politiecorps. Zie nou weer in Frankrijk of zo vaak in Amerika, wees niet blind, onlangs hier in Boelenslaan, waar een man werd doodgeschoten en de politieagent niets werd verweten. Dit heeft niets met Woke te maken.
Dit even ter aanvulling en onderbouwing.
Naam:
catrinus
Datum:
28 juni 2023
Beste bet weter, maak u niet te druk. Het is satirisch of misschien zelfs een beetje cynisch bedoeld. Kort geleden kwam in het nieuws dat een agent die racistisch had opgetreden, daarna werd bevorderd tot leidinggevende. Door de vele kritiek hierop werd het teruggedraaid. Maar er zijn meerdere feiten bekend dat er een sprake is van een racistische cultuur binnen het politieapparaat. Wees gerust dit geldt zeer waarschijnlijk niet voor alle agenten. En daarbij kan ik me ook echt wel voorstellen dat in een grote stad zich zo'n cultuur kan ontwikkelen. Het verhaaltje is gewoon heel zwart wit gesteld. Sorry dat het bij u niet in goeie aarde viel, maar misschien bij andere lezers wel.
En wie zegt u dat Catrinus een vrouw is. Trouwens dat woke gedoe moet ik niets van hebben - lees daarvoor m'n verhaaltje Bella Donna, maar dat zult u vermoedelijk dan ook niet begrijpen. Al met al bedankt voor uw reactie.
Naam:
Bet Weter
Datum:
28 juni 2023
Mevrouw Catrinus, wat een, in mijn ogen, onwaarschijnlijk verhaal schotelt u ons hiervoor.
Een agent die vraagt: ‘Mevrouw heeft u in uw richting een Turk, Marokkaan, Surinamer, asielzoeker of ander donkergekleurd persoon zien wegrennen?’. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk, gezien de zinsconstructie, dat een agent deze volzin in het heetst der strijd tegen u geuit heeft. U zet de, natuurlijk zeer witte, agent hier neer als een vooringenomen racistisch persoon. Leuk voor de agenten in het algemeen hoor. Uw woke en politiek correcte beleving moeten welhaast hieraan ten grondslag liggen vermoed ik.
En dan de “bleekscheet”, nou nou dat mevrouw dat woord in de mond durft te nemen. Het woord “neger” zal wel nooit komen bovendrijven in haar hersenpan denk ik.

Een blanke hand met een tattoo. Kan het nog erger? Vast niet!
Hopelijk is uw dorp weer tot rust gekomen na deze kwalijke witte actie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)