Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het eigen risico van Rijksoverheid

Niemand vraagt erom: ziek zijn. Niemand vindt het leuk om een patiënt te zijn en dan maakt het dus geen bal uit- waar je bent, thuis, op vakantie of in het geval van de bajesklant, in de lik, want ook daar: kun je ziek worden en een arts of tandarts nodig hebben en dat weten we allemaal!

Maar, je voelt hem al aankomen, de patiënt die wederom het nieuws haalde heeft drie weken en een flinke operatie achter de rug, enig idee wat dat kost?
Wat dat de gemeenschap kost? Want na even op Google gekeken te hebben weet ik dat bajesklanten dus niet op de “ gewone“ manier verzekerd zijn he? Neen, zij worden, hoe kort - of hoe lang ze vastzitten - uit het ziekenfonds geknikkerd om vervolgens via de Rijksoverheid verzekerd te zijn van zorg.

Dat is even een zorg minder zeg, tjonge jonge, je zult maar in de lik zitten en een arts, tandarts of een psycholoog nodig hebben? Als wij, dus jij en ik, die niet achter de tralies zitten iemand nodig hebben, al dan niet met een bul, gaat de meter lopen! Niet alleen de maandelijkse premie is een bijna - slagaderlijke bloeding maar ook het zogenaamde ‘eigen risico‘ dus, allemaal zaken waar je, als je de titel “ boef “ hebt, je jezelf niet druk om hoeft te maken!

Toch wel heel erg handig en kom nou niet over me heen met de uitspraak: iedereen heeft recht op zorg, want dat weten we nou zo langzaamaan wel, het gaat me meer om het feit dat mensen, die met een klein inkomen rond moeten zien te komen, dat geld ook moeten lappen?

En denk niet dat die bij de Rijksoverheid aan kunnen kloppen, welnee! De gehele operatie van de bajesklant is dus behoorlijk in de papieren gaan lopen, net als de kosten omtrent de beveiliging, want die logen er dus ook niet om! Geld dat door de gewone mens wordt betaald, vraag ik me alleen af: onder welke categorie krijgen we straks te maken met verhoging van de belastingen, want dat dit links - of rechtsom moet worden aangevuld is wel duidelijk. En zo zie je maar weer: 'boef zijn' heeft soms zijn voordelen, oké, ik voel me niet geroepen maar kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn, waarbij ikzelf, die hun wenkbrauwen optrekken, want het is de wereld op zijn kop!

Een klein lesje leert bovendien dat er zelfs mensen zijn die er rijk van worden (of werden), toen ze hun straf er eenmaal op hadden zitten en de lik mochten verlaten!

Nog los van het feit dat we hier nieuws kijken en dat dit soort nieuws me toch een soort boos maakt, al wens ik niemand ziek, sommige mensen mogen best……

Schrijver: An Terlouw, 17 juli 2023


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.3 met 3 stemmen 224Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
20 juli 2023
Han, jazeker! Boeven die om welke reden dan ook, zeer welgesteld de bak verlaten! Onze bajessen zijn echt te mooi voor woorden en nog heeft men er aanmerkingen op. Straf is straf en als je daartoe veroordeeld bent zijn m.i.de gevolgen voor jezelf! Dank voor je reactie!
Naam:
Han Messie
Datum:
19 juli 2023
Email:
hmessielive.nl
Boeven, die rijk de lik verlaten? Omgekeerde wereld? Ja, de gevangenissen in ons land zijn pretpaleizen, vergeleken bij het gevangeniswezen in de meeste landen.
Naam:
An Terlouw
Datum:
18 juli 2023
Bet-weter, dank voor je reactie en je hoeft het niet met me eens te zijn, het is mijn mening. Een boef, volkomen terecht in de bak te zetten is m.i. een logisch gevolg als je je niet aan de wet houdt! Daar betaal je dan de ( terechte ) tol voor! Het feit dat het sujet met alle egards ( beveiliging ect) in het ziekenhuis ligt en behandeld wordt is niet eens wat ik bedoelde, wat me het meest stak is: dat er mensen zijn die niet in de bajes zitten, zich sommige behandelingen niet kunnen veroorloven. Ons land is mild, te mild voor hen, die zich niet aan de wet houden en daarom terecht vast zitten!
Naam:
Bet Weter
Datum:
18 juli 2023
Ik ben het met Wim eens An.

Twee citaten uit informatie van de Rijksoverheid.

“Men heeft geen recht op een uitkering wanneer men in de gevangenis zit.”
“In Nederland heeft ieder mens recht op gezondheidszorg. Dat geldt ook voor burgers die een vrijheidsstraf ondergaan. Het Gevangeniswezen is voor deze mensen verantwoordelijk en heeft namens de overheid een zorgplicht.”

Einde citaten.

Hoe je over de zorg als buitenstaander denkt is hier niet belangrijk An. De straf is de ontneming van de vrijheid maar vervolgens heeft de overheid de plicht goed voor gevangen te zorgen. Emotionele overwegingen dienen achterwege te blijven denk ik. Je kan iemand die zijn/haar vrijheid is ontnomen door de overheid toch niet aan zijn/haar lot overlaten als hij/zij zorg nodig heeft. Dat zou inhumaan en onverantwoordelijk zijn. Het feit, hoe inhumaan ook, waarvoor de pleger in de gevangenis zit doet er verder niet toe. Het is geen weegschaal waarop je dingen tegen elkaar af kunt wegen.
Naam:
An Terlouw
Datum:
18 juli 2023
Wim, dank voor je reactie en waar is dan de humaniteit van de gevangene? Kom op zeg! Het voelt inderdaad krom en dat is heel erg zacht uitgedrukt.
Naam:
Wim de Wijs
Datum:
17 juli 2023
Een overheid die de vrijheid van een individu afpakt - helaas soms noodzakelijk - heeft wel de humane plicht goed voor de gevangene te zorgen. Misschien voelt dat soms wel krom, maar ik denk dat we als Nederlanders er trots op mogen zijn, hoe ons forensische systeem over het algemeen werkt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)