Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DES STERV'LINGS ZALIGST GOED

Ze waren astrologen, priesters, paranormaal, waarzeggers en droomuitleggers en niet bepaald arm, Melchior, Caspar en Balthasar uit het voormalige Perzie. Ze hadden in de loop der tijd naam gemaakt met voorspellingen die dikwijls uitkwamen. Als een lopend vuurtje had zich dit verspreid onder vorsten en hooggeplaatsten. Deze raadpleegden het drietal sindsdien regelmatig.

Toen er in de sterren stond dat er een koning zou worden geboren, een nieuwe rechvaardige leider voor de Joden, iets wat lang een profetie was geweest, besloot het trio deze samen te gaan zoeken. Ze namen speciale kraamcadeaus mee en voeren op hun 'schepen der woestijn' vanuit Perzie richting Bethlehem.
De toen heersende koning Herodes daar vreesde voor zijn positie en toen hij hoorde van de missie van het drietal gebood hij hen te laten weten waar zich het pasgeboren kind bevond.

Ze volgden een bijzondere wegwijzer, een supernova was hun kompas. Zou ook dit keer alles uitkomen? Ze waren vol verwachting en zeer nieuwsgierig natuurlijk en goedgemutst tijdens hun reis

De ezelin schudde meewarig haar hoofd. Wat had de jonge aanstaande moeder het moeilijk. Gelukkig had de herbergier van wie de stal was, olielampjes en een lantaren achtergelaten en gaf de immense heldere ster boven de stal ook behoorlijk wat licht Het deed haar denken aan de geboorte van haar eigen muildiertje indertijd. Het was de eerste keer dat ze bij de geboorte van een mensenkind was en dat ook nog eens in een tamelijk schamele stal! Ze had met liefde de hoogzwangere gedragen. Nee, die was geen zware last geweest.

Ze sloeg haar ogen even neer. Kon het haast niet langer aanzien. Gelukkig was de os in slaap gevallen en bleef hem het zien van de bevalling bespaard. Tot grote opluchting van de ezelin spande de veel oudere echtgenoot van de aanstaande moeder een nog oude aanwezige lap als gordijn om de dieren en de vrouw in barensnood enigszins te scheiden. Kort daarop klonk het gehuil van een baby van wie de eerste geboortetranen vloeiden.
Toen de oude echtgenoot zag hoe teer het kind was zei hij met een glimlach dat hij zich nog niet kon voorstellen dat dit kleine jongetje ooit namen toebedeeld zouden worden als Zaligmaker, Vredevorst Messias en Licht van de wereld! Zijn vrouw was het helemaal het met hem eens en hield de baby die ze de naam Jezus gaven dicht tegen zich aan.

Natuurlijk keken de schaapherders in het veld ook naar de ongemeen grote, felle ster in de nacht. Sommige schapen waren anders dan anders. Wat onrustig alsof er iets in de lucht hing.. Een van de mannen gooide nog wat hout op het vuur en er werd gesproken over hoe druk het was in Bethlehem waar iedereen geregistreerd moest worden die daar was geboren, enkel en alleen omdat er belastingverhogingen moesten worden ingevoerd. Je mocht blij zijn als je nog onderdak vond bij familie of vrienden of in een herberg.

De dirigent van het gevleugelde koor vroeg om doodse stille. Was iedereen er klaar voor om het donker te betreden? Op zijn teken dan.

De herders wisten niet wat hen overkwam. Het leek of de hemel openging.
Lichtgevende wezens zweefden door het luchtruim en zongen een lied over een bijzonder kind, geboren in een stal niet ver van de kudde vandaan? Ze besloten erom te loten wie van hen poolshoogte zouden gaan nemen.
Ook bij de schapen werd onderling overlegd wie de herders zouden vergezellen. Nou ja stiekem op een afstandje zouden volgen. De ongemeen felle ster wees ook hen de weg. Toen ze bij de stal aankwamen zagen ze een tafereel dat later door vele schilders zou worden weergegeven. Een baby met een haast lichtgevende huid en ogen zo blauw als de hemel in de zomer, drie geleerde, koninklijk aandoende heren, van wie zich één juist over de voederbak met stro boog waarin het kind lag en twee vol eerbied en aanbidding daarbij neerknielden en dat alles in een sfeer die eigenlijk niet van deze wereld was, maar al snel zou omslaan in een grimmig klimaat.

De drie 'wijzen uit het oosten' werd ingegeven dat ze deze plek beter niet konden melden aan koning Herodes die als de dood was dat hij zijn macht ooit zou verliezen aan dit kind. Hij was woedend toen hij vernam dat de astrologen de volgende dag alweer huiswaarts keerden en besloot alle jongetjes van 0 tot 2 jaar te laten doden. In de hoop dat de nieuwe kleine koning zich onder hen zou bevinden. Voor het echter zover was, hadden de ouders en het bijzondere kind, leermeester in spe, de stad al verlaten.

Er blaatte een schaap, er loeide een os er balkte een ezeltje en er schreide een boreling die al een paar uur Bethlehem achter zich had gelaten met zijn ouders om naar Egypte te vluchten De kamelen van drie wijze mannen brulden. Ze waren al een eind op weg naar huis toen de soldaten van koning Herodes klaarstonden voor de Infanticide.

Anneke Vrolijk Haasnoot

Schrijver: Anneke Haasnoot, 18 december 2023


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.0 met 5 stemmen 41



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke
Datum:
20 januari 2024
Dank Han.
Naam:
Han Messie
Datum:
25 december 2023
Email:
hmessielive.nl
Anneke, je weet het aloude kerstverhaal in een mooie en originele vorm weer te geven, dichterlijk proza.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)