Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De haringkarpoes van Katwijk aan Zee

De bedelende poes Jack Sparrow is vandaag weer op zijn favoriete stek, de haringkar van Vishandel M. Hartevelt & Zn. te Katwijk aan Zee. Zij doet haar naam eer aan, want zij kaapt zoveel mogelijk de voedselresten van de visboerklanten. 'Die arrogante, lange tweevoeters krijgen alle lekkere vis zomaar uit die met vis gevulde kar!', denkt zij mopperend, 'en ik moet maar zien dat ik nog wat restanten te pakken krijg!'. De altijd knorrige poezenhater Foppen Visscher bestelt twee broodjes haring, die hij uiterst gulzig naar binnen werkt. Hij roept naar de visverkoopster Rebecca Toorop: 'Nou is die verdomde snertpoes hier nog steeds! Laat die schooier toch oprotten! Ik heb een gruwelijke hekel aan die restjesgraaier!'. 'Ach wat, ouwe sacherijn, laat dat arme beest toch met rust!', antwoordt Rebecca gebelgd. 'Laat dat vervelende beest mij maar met rust laten!', zegt hij, terwijl hij een klauwende beweging naar de poeslieve Jack maakt. 'Wat wil die rare kerel toch van mij?', denkt Jack, 'wat een akelige vreetzak!'. De zwaargewicht Mees Kievit bestelt een broodje Hollandse garnalen en hij aait Jack over zijn zachtaardige kop. Mees is altijd erg lief tegen Jack en hij geeft haar maar liefst drie hele garnalen uit zijn hand te eten. Rebecca glimlacht en zij kijkt nog eens extra boos naar de in de verte weg wandelende Foppen. Jack heeft geluk vandaag, want de haringliefhebber Minnekus de Reuver legt de staartjes van zijn twee verorberde haringen op de afvalbak met de twee openingen 'Plastic' en 'Overig afval'. Jack springt in één sprong vanaf de grond op de afvalbak. Hij neemt de haringstaartjes één voor één in zijn bek en hij smult van de heerlijke restanten. 'Jij maakt mijn werk mooi af, lieve poes, ik zie je morgen weer!', zegt Minnekus, die Jack op zijn kop kust.

Terwijl Jack langs de Andreaskerk uit 1460 aan de Boulevard 109 loopt, gaat de kerk uit en rennen de twee jongedames Rachel Meerbrug en Duifje Bottema met idiote hoedjes op haar af. Het zijn twee sadistische krengen van de Gereformeerde Bond, die Jack vastgrijpen en haar met een touwtje een belletje aan haar staart binden. 'Ga jij de heidenen in dit verdorven land maar eens goed wakker schudden!', zegt Rachel. 'Precies, smerig mormel, dan dien je tenminste nog ergens voor!', zegt Duifje. Deze verdorven pestkoppen zongen even eerder nog met volle borsten over de liefde van God. De deprimerende doempreek van hun norse dominee heeft het meest gemene in hen doen ontwaken. 'Waarom doen die gekke wijven zo gemeen tegen mij en wat moet ik met dat vreselijke belletje aan mijn staart?', denkt Jack geschrokken. De bevindelijk-gereformeerde plaaggeesten kennen geen genade en ze geven Jack een harde trap na, zodat hij supersnel wegrent. Bij het replicabeeld 'Meisje met poes' uit 1981 van Fred Tuynman verstopt Jack zich achter de grote sokkel. Het originele beeld aan de Commandeurslaan in Katwijk aan den Rijn is in 2015 gestolen. Het zal niemand verbazen dat Foppen Visscher de dief was. Foppen heeft het beeld in een diepe gracht gegooid. Terwijl Jack uitrust, lopen Rachel Meerbrug en Duifje Bottema langs 'Meisje met poes'. Zij worden op de voet gevolgd door de misdadige Foppen.

'O, mijn God, daar heb je die twee deugnieten weer!', denkt Jack, 'en wat moet die gemene haringkarkerel daar vlakbij?'. Jack gluurt voorzichtig om het hoekje van de sokkel. In het schemerdonker kan hij het vreemde tafereel scherp onderscheiden. Hij ziet hoe Foppen de niets vermoedende jongedames ineens bij de armen pakt en hen de bosjes in trekt. Rachel en Duifje beginnen hard te gillen, maar Foppen snoert hen de mond door hen een scherp mes te tonen. Hij duwt hen vlak tegen elkaar aan en hij rukt de jurken van hun lichamen. Even later heeft hij hun vier borsten ontbloot en graait hij met zijn lompe handen in de tere bollen. 'Rustig blijven liggen en geen enkele kik geven!', bromt hij, 'dan gebeurt jullie niets!'. Jack weet zich van zijn belletje te ontdoen en hij sluipt naderbij. 'Het mogen dan werkelijk vreselijke etters zijn!', denkt Jack, 'maar zo'n onbeschofte, duivelse Foppen wens je niemand toe!'. Met zijn mes snijdt Foppen de slipjes van de angstige dames kapot en zonder enig pardon betast hij hun van angst dichtgeknepen poezen. Nou wordt het Jack echt te gek en hij zet de aanval in. Terwijl Foppen zijn monsterlijke, tirannieke, angstaanjagende pik tevoorschijn haalt, springt Jack bovenop zijn dikke kop en krabt hij zijn ogen eruit. Rachel en Duifje kijken hoogst verbaasd naar de poes, die het gevaar weet te keren. De blind geworden Foppen krijst het uit van de pijn en hij waggelt naar een gracht. Er klinkt een harde plons en Foppen verdrinkt. Jack staat aan de kade toe te kijken en even later voelt hij de strelende handen van Rachel en Duifje over zijn kop en rug gaan. Zijn staart schiet triomfantelijk omhoog.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
8 juni 2024


Geplaatst in de categorie: dieren

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 10Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)