Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Pinnen op 1 januari

Veel mensen zullen kort na de jaarwisseling vergeefs proberen om de nieuwe eurobiljetten te trekken uit een geldautomaat. De grote banken - ABN-Amro, Postbank, Rabobank en ING - zullen duizenden automaten pas op een later tijdstip in werking stellen.

In Nederland staan ongeveer 7000 geldautomaten. Daarvan zullen er na de jaarwisseling ongeveer 3000 niet meteen in bedrijf zijn. Pas enkele uren later of in sommige gevallen pas rond het middaguur op 1 januari, kan uit alle automaten weer geld worden gehaald.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND), die opkomt voor de belangen van 16.000 winkeliers, vreest voor grote problemen. Rijen wachtenden en lege automaten zijn onvermijdbaar. Er zullen niet genoeg bankbiljetten in omloop zijn om op 2 januari te kunnen afrekenen in de winkel.

De Nederlandsche Bank gaat ervan uit dat op 2 januari zo'n dertig procent van de consumenten in het bezit is van eurobiljetten. Uit onderzoek weet men dat hooguit 8 procent van de mensen euro's heeft. En als een deel van de automaten lang uitgeschakeld is, komt dat percentage nog lager uit.

De Rabobank, die om middernacht 1700 van haar 2850 geldautomaten op euro's laat draaien, rekent op veel geldautomaat-bezoekers in de eerste uren van het nieuwe jaar.
Ook ABN Amro, die om middernacht 800 van de 1300 automaten aanzet, verwacht een flinke toestroom.
ING ontloopt een mogelijke eerste stormloop, want de stekker van de 500 automaten van deze bank gaat pas om 03.00 's nachts terug in het stopcontact.

Veel winkelketens proberen de consumenten te mobiliseren om in het nieuwe jaar direct met euro's te betalen. Bij de 5500 Nederlandse supermarkten zijn maatregelen genomen om de voorraad wisselgeld niet te snel uit te putten. Zo zal in veel gevallen een limiet van euro 25 tot euro 50 gelden voor het pinnen van extra geld. Ook zullen machtigingsformulieren worden klaargelegd om in gevallen van nood in te zetten. Winkeliers houden rekening met storingen in het elektronische betalingsverkeer.

Schrijver: OZ, 27 december 2001


Geplaatst in de categorie: geld

1.7 met 75 stemmen 4.091Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)