Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Artikel NRC 4 mei 2002

'Democratie is illusoir'


ROTTERDAM, 4 MEI.

Nederland leeft in een illusie van democratie. Er is een onontwarbare kluwen ontstaan tussen politiek en bestuur, tussen controleurs en gecontroleerden. Politieke partijen vertegenwoordigen alleen nog zichzelf en hebben hun verlies aan massa-aanhang gecompenseerd met een grotere greep op het openbaar bestuur. De politieke regentenklasse is conservatief en staat niet open voor de enorme veranderingen in de wereld om haar heen.

Dat concluderen vandaag in magazine M van NRC Handelsblad hoogleraren die de Nederlandse politiek beroepshalve volgen.

'We leven in een land met gegarandeerde grondrechten voor iedereen. Maar laten we het niet optuigen tot iets dat het niet is: een democratie met vertegenwoordigers van het volk', zegt prof.dr. H. Daudt, emeritus-hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem stellen de verkiezingen van 15 mei 'geen flikker voor'.

Daudt krijgt bijval van nog actieve collega's. Volgens de Groningse hoogleraar politicologie F. Ankersmit is 'de politiek in Nederland naar de periferie verdwenen' en is 'de democratie als zodanig er niet meer in te herkennen'.

Zijn Tilburgse collega prof. P. Frissen vindt dat Nederland geregeerd wordt door 'een regentenstand die niets te maken heeft met democratie in de directe zin van het woord'.

Volgens de Amsterdamse politicoloog prof. M. Hajer heeft 'de democratie zoals wij die kennen zijn langste tijd gehad'. De politiek is 'statisch' en lijdt aan 'institutioneel conformisme'. 'Het besef dat de wereld groter is dan Den Haag, leeft binnen de ambtelijke rijksdienst sterker dan op het politieke Binnenhof'.

Zijn Leidse collega prof. B. Tromp ziet een crisis naderen. 'De politieke partij is een netwerk van mensen die elkaar kennen en elkaar ondersteunen. Van democratie is geen sprake.'

De kritiek van de politicologen geldt niet speciaal de paarse partijen, maar het politieke bestel in zijn geheel. Alle partijen hebben hun leden- en functieverlies gecompenseerd met een greep naar de ambtelijke en semi-ambtelijke sleutelfuncties in het openbaar bestuur.
Volgens de Maastrichtse politicoloog N. Baakman maakt de partijloze burger sinds eind jaren zestig 'geen schijn van kans meer' in het openbaar bestuur.

Schrijver: Gerard van Westerloo
Inzender: Johan Mostertman, 6 mei 2002


Geplaatst in de categorie: politiek

2.6 met 8 stemmen 851Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joop Volkers
Datum:
6 mei 2002
Email:
contactjoophotmail.com
Deze zorg deel ik. Het is dan ook bijzonder spijtig dat de huidige politieke discussie alleen lijkt te gaan over: hoe kraak ik het Paarse beleid zo effectief mogelijk af en/of hoe snoer ik de mond van Fortuyn. Het geheel wordt nog zorgelijker als je ziet dat zovelen dit laatste kennelijk als relevant beschouwen. Het wordt echt hoog tijd voor een inhoudelijke staatkundige discussie ten einde onze democratie en onze normen en waarden op dat punt veilig te stellen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)