Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Oranjemarmelade

Aiaiai - deze royalistische oranjemarmelade! Meer dan dertigjarige verbazing op 30 april, de koninginnedag van Nederland. De monarchisten en orangisten treffen de voorbereidingen voor het feest en dan barst voor groot en klein het nationale kleuterfestival los.

Het is zo en niet anders: De koninginnedag van Nederland is een nationaal superkleuterfeest, door de monarchisten van een kunststof oranjekleurige verflaag voorzien. Hare Majesteit Koningin Beatrix, omringd door prinsen en prinsessen, devote leeghoofden en andere representanten van de overheid, toont zich met een nieuw hoofddeksel en ingekerfde duurzame grijns via de beeldbuis aan haar volk. Dat is - afgezien van modieuze variaties en het weer - elk jaar traditie. Leve de koningin!
Standaard toebehoren en utensiliën van een volks kleuterfeest zijn op ons continent overal van nagenoeg Paneuropees-Atlantische uniformiteit. Maar op de Nederlandse koninginnedag komt er een dominerend extra karaktertrekje van de inboorlingen naar voren: de handelsgeest. Wekenlange voorbereiding van de kinderen met ondersteuning van de traditiebewuste ouders, ooms, tantes, opa’s en oma’s, om op koninginnedag met zijn traditionele vrijmarkt allerhande prullaria, beuzelarijen en overbodige dingen uit de kinderkamer en de huishouding te verpatsen. Op dertig april, voor dag en dauw stallen dan kinderen en ook volwassenen op een strategisch juiste plek op straten en pleinen hun koopwaar uit op een oude plaid, schikken naar eigen inzicht op persoonlijke manier de artikelen en wachten op kopers. Lang leve de koningin!

De monarchistische gezindheid van de Nederlanders is net zo onverwoestbaar en stabiel en aandoenlijk vertederend als de wormstekige romp van een houten Ijsselmeerbotter die door nostalgische liefhebbers en verenigingen tot behoud van het historisch erfgoed en ter opwekking van het toerisme tegen hoge kosten, met flik-, lap- en knoeiwerk, kunsthars en lak moeizaam wordt onderhouden. In het tijdperk van computers en ruimteshuttles is het koesteren van een koningshuis een levendig voorbeeld van middeleeuws bijgeloof en achterlijkheid. Leve de monarchie!

Een redelijk politiek argument voor het koningschap in onze tijd zou ik niet weten. Door mijn opvoeding in een humanistische cultuur en republikeinse gezindheid vertrouw ik op een regelmatige vrije verkiezing van alle gezagdsragers en de last van de democratische verantwoordelijkheid op de vrije burger. Met vorstenhuizen bij Gods Genade weet ik niets te beginnen. Sedert de verlichting, meen ik, is elke politieke of staatsfilosofische rechtvaardiging van de monarchie aan één oog blind en heeft een mankepoot. Maar voor kinderfeestjes is zo’n koninginnedag een net zo bevredigende redenering als de eieren leggende paashaas of het kerstkindje in de kribbe op hooi en stro. Drie werf hoera voor de monarchie!

Tientallen jaren lang bonsde mijn hart opgewonden bij de nadering van koninginnedag. Ik reageerde met allergische verontwaardiging op het holle woordengedruis van oranjeklanten en overheidsdienaren en het schouwspel van wapperende vlaggen in de nationale driekleur met een sinaasappelkleurige wimpel voor de huiskamervensters of op de daken naast de tv-antennes. Maar nu is mijn opstandige kwaadheid al lang over. Ik ontdek elk jaar een beetje meer ontsteld en sip bij mezelf een zeker begrip voor de folklorangistische reclameophef. De hele monarchistische santenkraam met vrijmarkt en dergelijke is een dit staatsbestel dragend operettescenario, een in de handel gebruikelijke rechtvaardiging van het koninklijke rariteitenkabinet bij Gods Genade met al zijn eigenaardige randfiguren en bijverschijnselen. Lang leve de koningin!

Ondanks mijn republikeinse opstandigheid heb ik in dit land wortels geschoten. Het zijn de boeien van de vrijheid die me aan dit land vastketenen. Daarom leef ik hier en ik wil me er ook niet tegen verzetten om hier begraven te worden. Van de zolderverdieping van ons huis heb ik in zuidwestelijke richting uitzicht over een groene vlakte tot aan de dijk van het Gooimeer en bovendien op de tot een duurzaam verblijf uitnodigende begraafplaats van Almere-Haven. Geen slecht perspectief, meen ik.

Schrijver: Peterd'Almere
Inzender: Peter Schilling, 24 mei 2002


Geplaatst in de categorie: koningshuis

1.8 met 82 stemmen 2.989Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
platenkamp
Datum:
8 maart 2004
Email:
faplatentiscali.nl
Ik ben het eens met je reactie op het koningshuis. In de grondwet staat echter dat wij Nederlanders het ermee moeten doen,- met dit anachronisme! Wij kunnen dus dit koningshuis alleen maar wippen als het iets doet dat in strijd is met de grondwet. Dat had gekund toen Prins Bernhard zich had beziggehouden met Lockhead.

Den Uyl zwichtte echter voor het monarchaal geweld van Juliana. Wat wij hieruit leren, is het volgende: de monarchie blijft gewoon bestan. Ook al is dat tegen wil en dank. De Europese integratie zorgt (wellicht op langere termijn) voor een republikeins antwoord!!Naam:
Mona de Vries
Datum:
7 maart 2003
Email:
har.rooplanet.nl
Wat moet Koninginnedag een kwelling zijn voor jou
Vind het zelf een prachtige dag met vlaggen en wimpels.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)