Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zeilen

Slechts één maal in mijn reeds nogal tamelijk gevorderde leven heb ik mij ingescheept op een zeiltjalk van de zogenaamde "Bruine Vloot". Vervolgens was ik, eveneens in één keer, besmet met het zeilvirus. Toen er dan ook laatst bij het met name bij de Noordelijke lezer bekende Paterswoldsemeer een Volksboot werd aangeboden, was ik er als de waterhoentjes bij om mij deze boot aan te schaffen. Ik spoedde mij dan ook in mijn Volkswagen, een oude kever, naar het reeds genoemde meer, waar deze Volksboot te bezichtigen lag. De koop was snel gesloten en ik mocht mij de eigenaar noemen van een echte Volksboot.
Wanneer je echter nauwelijks in staat bent om een boeggolf van een hekgolf te onderscheiden is het ten zeerste aan te bevelen om een aantal zeillessen te gaan volgen, hetgeen ik, verstandig als altijd, dan ook meteen deed. Als instructeur werd mij de zoon van een plaatselijk hoogleraar in de wis- en natuurkunde toegewezen en dat gaf al meteen het nodige vertrouwen in een goede afloop. De eerste les werd besteed aan het onderscheid tussen stuurboord en bakboord en dan zie je meteen al hoezeer het zeilersjargon tot allerlei misverstanden kan leiden, want ik verkeerde tot dan toe altijd in de veronderstelling, dat met stuurboord de achterkant van de boot werd bedoeld, daar waar immers ook het stuur zich bevindt. In de tweede les kwam het bomen aan de orde, welke techniek ik na twee uur discussiëren redelijk onder de knie had. Vervolgens werd uitgebreid aandacht besteed aan de diverse knopen, die bij het zeilen van belang zijn. Nu heb ik vaak al moeite genoeg met mijn schoenveters en mijn stropdas, zodat u zult begrijpen, dat de dubbelslippende paalsteek mij voor welhaast onoverkomelijke problemen stelde. Er moest dan ook een extra les van een uur aan te pas komen, maar toen had ik dan ook geen enkele moeite meer met deze materie. In de vierde les stonden het hijsen en strijken der zeilen op het programma. Nu had ik met het hijsen in mijn studententijd al de nodige ervaring opgedaan, zodat ik dit in zeer korte tijd in het snotje had. Het strijken echter stelde mij voor fikse problemen, want doorgaans is een Volksboot, zoals ik mij er eentje had aangeschaft, niet voorzien van een strijkplank, laat stan van een dito ijzer. Een en ander is echter door mijn instructeur tot volle tevredenheid van beide partijen opgelost. In een extra les van een half uur is mij toen nog snel even het eigenlijke zeilen bijgebracht en kon ik tot mijn grote vreugde mijn meermandiploma in ontvangst nemen. Ik moet hierbij wel opmerken, dat voor het behalen van een zeemancertificaat nog wel iets meer komt kijken; dat u daarmee wel even rekening houdt bedoel ik maar. Als blijk van waardering kreeg ik van mijn echtgenote, altijd wakend over mijn welzijn en veiligheid, een zwemvest cadeau, want je kunt natuurlijk altijd een keer omslaan. Nu gebruik ik zo'n vest liever helemaal niet, want ik kan toch niet zwemmen, maar het blijft uiteraard een nuttig geschenk.
Het zeilen beoefen ik overigens het liefst bij windkracht één of minder. Je hebt in dat geval in feite geen zeilen nodig en dat is niet alleen verdraaid gemakkelijk, maar het bespaart je ook een hoop moeite en kosten. Een peddel aan boord is echter wel degelijk aan te raden, want je wilt tenslotte wel weer eens terugkeren in de haven nietwaar? Een voordeel is bovendien, dat je op deze wijze heel ontspannen in je bootje kunt gaan zitten of liggen en zo kunt gaan genieten van de stilte om je heen. Dat is echter nogal tamelijk slaapverwekkend en zo overkwam het mij laatst, dat ik midden op het Paterswoldsemeer in slaap sukkelde. Vele uren later werd ik op het Zuidlaardermeer wakker en zo zie je, dat je ook bij zeer weinig wind nog een heel eind kunt komen.... Overigens is het, vooral op zaterdagen, uitkijken geblazen, want er bevinden zich dan vaak tientallen Optimisten op het water en wanneer je daar niet goed het oog op hebt, varen ze je in een Flits voorbij of varen tegen je aan en dan heb je een hoop geLaser!
Alles zo aan het eind van het lopend vaarseizoen nog eens overziend denk ik toch, dat ik mij volgend jaar maar een motortje achter de Volksboot aanschaf: alsmaar peddelen is ook niet alles....

Schrijver: J.E. Bosch, 29 juli 2002


Geplaatst in de categorie: humor

2.2 met 24 stemmen 1.749Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jos Komen
Datum:
5 oktober 2002
Email:
j.a.komenhccnet.nl
Heel erg goed geschreven.
Ben zo vrij geweest het op het forum "Kombuispraat" op de rubriek humor van mijn site www.scheepspraat.nl te plaatsen.
Vriendelijke groet,
Jos Komen
Naam:
Lies
Datum:
21 augustus 2002
Email:
ecvwxs.nl
Leuk verhaaltje, maar op de verkeerde site.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)