Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Balkenband

Zou er echt muziek zitten in de band van Jan Peter Balkenende, zo heb ik mij in gemoede afgevraagd. Op het eerste gehoor zou je geneigd zijn te denken van wel, want de eerder genoemde dirigent kun je makkelijk verlengen tot Notenbalkenende, omdat wanneer zijn noten onverhoopt harder blijken dan gedacht hij ze tot noch toe op nogal tamelijk eenvoudige wijze heeft kunnen kraken.
Ja, ik mag die Balkenende wel. En het aardige is, hij dirigeert zonder stokje en dat is toch een voorrecht, uitsluitend voorbehouden aan de grootsten onder de groten; en nou u weer....
Niettemin heeft hij zijn band tot op heden niet tot grootse daden weten te leiden. Zo af en toe valt toch wel degelijk een dissonant te beluisteren; want ga maar na, de eerste violist, de heer Nawijn, heeft zijn strijkstok een enkele maal wat al te vurig langs de snaren laten glijden. Wellicht was dat na het nuttigen van zo'n overheerlijke Haute Cotes de Beaune 1992, maar toch....
En wat dacht u van de cellist Piet Hein Donner (zou het nog familie zijn?). Ondanks zijn toch belangrijke muzikale rol in de Balkenband heeft hij geen extra cellen voor de bollenslikkers beschikbaar willen stellen.
En dan de heer Wijnsbroek... hij bespeelt op wonderbaarlijke wijze de tuba, maar zijn embouchure was toch een enkele maal, ja hoe zal ik het zeggen, een beetje onervaren en zijn solo klonk mij een beetje vals in het rechteroor, want mijn linker is niet meer wat die was. Bovendien rollen zijn noten er af en toe wat al te snel uit. Gelukkig ligt hij daar zelf niet wakker van, naar ik uit doorgaans niet al te welingelichte kring heb vernomen.
Overigens: valt het u ook op hoeveel wijn er in die nieuwe partij van na Fortuyn zit? Ga maar na: Wijnschenk, Nawijn, Hoogenwijn, Wijnie de Jong; ik noem maar een paar dwarsstraten.
Het moet mij van het hart, dat vele van deze wijnliefhebbers toch op zijn zachtst gezegd ietwat onFortuinlijk zijn geweest met sommige van hun uitspraken. Enkele violisten van deze stroming hebben elkaar al meerdere malen met de strijkstok op het hoofd geslagen en de ellende is naar verwachting nog niet ten einde zo het lijkt.
Nee, dan de heer Bomwijn; ik kwam hem onlangs nog tegen in het Martini Ziekenhuis in het mooie Groningen. Hij bespeelt met verve de bombardon en heeft daar zeer fraaie soli aan kunnen ontlokken. Dank zij zijn heerlijke cadensen zijn de wachtlijsten in onze gezondheidszorg binnen twee jaar verleden tijd en hoef ik dus niet meer met mijn blinde darm naar Egypte.
Probleem is wel, dat het centenbakje van draaiorganist Hoogervorst (houdt niet van wijn naar ik meen) geen reden geeft tot overmatig optimisme. Maar onze gewaardeerde bombardonnist heeft daar kennelijk geen problemen mee gezien zijn
slogan: "Koop nu en betaal pas in 2004"
Van de enige dame in de Balkenband heb ik tot nu toe weinig vernomen. Zij schijnt de dwarsfluit te bespelen. En ook de oorstrelende klanken van de hobo zijn helaas nog niet tot mijn rechteroor doorgedrongen en ik ben er ook nog niet achter wie dit instrument bespeelt.
Hoe het ook allemaal zij, ik spreek met hare majesteit de hoop uit, dat Jan Peter, als dirigent van de Balkenband, zelfs zonder dirigeerstokje, steeds zijn verantwoordelijkheid blijft nemen en zijn band kan laten uitgroeien tot een toporkest en dat hij een en ander niet zal laten verworden tot een smartlappenkoor.
En dat kwartje van Kok wil ik terug. Zo niet, dan stem ik de volgende keer op us Jeltsje. Een rooie vrouw als minister-president, dat lijkt mij nog wel eens wat....

Schrijver: Jan E. Bosch, 8 oktober 2002


Geplaatst in de categorie: humor

2.6 met 11 stemmen 1.768Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)