Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hoofdstuk 3: Het laatste loodje - in de rij

U bent bijna klaar, maar nog niet helemaal. En de laatste loodjes zijn het zwaarst. Het fysiek en mentaal zwaarste onderdeel van de Hollandse winkeltoer is namelijk het in de rij staan.
In de rij toont de altijd zo tolerante Nederlander zich plots van een geheel andere, in buitenlandse ogen eigenaardige of zelfs onbeschofte kant (zie ook hoofdstuk 9: normen en waarden?). In Nederland geldt in principe de regel dat mensen zonder een mandje of kar en met 1 of 2 artikelen in hun handen en/of onder hun kin geklemd voorrang krijgen op klanten die hun karretje hebben volgestouwd met weekendboodschappen.

! 'Hee joh! Ik was eerst!'
Wees altijd beducht op medeklanten die precies naast u in de richting van de kassa schuifelen! Op het moment dat u zich nietsvermoedend bukt om het eerste artikel uit uw kar op de bewegende band te zetten, zal deze u driftig opzijduwen en roepen:
'Hee joh! Ik was eerst!'
Om nu niet het genante middelpunt van een ordinaire scheldpartij of handgemeen te worden, kunt u het beste onmiddellijk uw boodschappen van de band halen, een stapje terugdoen en de mopperende medeklant zijn gang laten gaan. Blijf 'sorry' zeggen tot de medeklant uit uw gezichtsveld is verdwenen.
Kinderen die in de rij ritmisch tegen uw hielen aanrijden of op luide toon met hun ouders bespreken wat er in uw karretje ligt, kunt u om dezelfde redenen ook maar beter negeren.
Een ongevaarlijke -maar daarom niet minder hinderlijke- supermarktdoelgroep vormt de oudere medeklant.
Nederlandse bejaarden zijn gepokt, gemazeld en geslepen en u zult niet de eerste zijn die tuint in de klassieke truc van een zogenaamd uitgebluste bejaarde die met een al even eenzaam potje jam vragend uw blik probeert te vangen en zich du moment dat u uw lippen in vorm likt voor een oprechte glimlach, met een opgetogen handgebaar omdraait naar haar echtgenoot Jan die al die tijd drie plaatsen achter u in de startblokken stond met een tot de nok toe gevulde boodschappenkar!

Schrijver: Olijf, 20 oktober 2002


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.2 met 12 stemmen 807



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)