Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Van aarde geboren; een briefwisseling

Beste Hernas,
Vandaag kwam ik tot de ontdekking dat ik, wellicht ook jij, van de aarde geboren ben. Het kwam me vanaf het moment dat ik van de slaap zat na te denken als werkelijk voor. Voordat ik verder ga spreek ik de wens uit dat je de dag al een mate van zingeving hebt gegeven; het wassen van het lichaam, de ketel op het vuur zetten, aanmaakhout in de tuin verzamelen, enzovoort.
Het is namelijk zo dat je vlak na de slaap vatbaar bent voor de meest fantastische ingevingen die zich vaak alleen op het oppervlak van bed en dekens afspelen. Een verhaal als het mijne zou daarom jouw ontwaken kunnen verstoren; het verhaal van de 'aarde'blijft zo van mij. Hiervan zal ik nu vertellen.

Ik vermoedde mij in een lichaam zonder bloed, vlees en botten met slechts het weten dat het materiële op afroep kon samenstellen.Wat je dan al niet kunt doen is grenzeloos, afschuwwekkend en prachtig.
Dat ik laatstgenoemde termen aan je voorleg houdt in dat ik een geweten bezit. Maar ach, wat was de optie van een ongebreideld kwaad prachtig om te maken en haar in te wisselen voor een ongrijpbare sereniteit.Ze zeggen dan wel eens 'ne'er the twain shall meet',in zo'n toestand kan dat allemaal.
Je zult je wel afvragen wat ik zoal heb samengesteld en dan met name hoe dat kwaad er uitziet. Gewaardeerde Hernas, ik zal je verklappen dat jouw verschijning slechts in het aangezicht van het goede te zien is geweest, ik kan dus alleen over dit 'goede' vertellen het zwart van mijn kant blijft van mij.
Nadat ik de meest fantastische creaturen en vormen had voltooid en ze tegen elkaar heb laten vechten sloeg de vermoeidheid toe, maar het vreemde was dat ik me voelde alsof ik een lichamelijke pijn en genoegdoening ervoer.
Jouw aanwezigheid was een kleurrijk doek dat constant in beweging was en die een navenante stroom van verwondering opriep. Maar ik zal je vertellen dat er een afstand was, waarin slechts de aanschouwing was toegestaan.
Zo'n dociliteit wordt al snel vervelend. Ik ervoer niet de ingebeelde lichamelijkheid van mijn zelfopgelegde kwaad, eentje die vergelijkbaar is met het lijden van dingen en dieren op aarde. Ik stel dus dat ik van de aarde ben geboren.
Dit betreft een ontboezeming die ik met je moet delen anders krijgt mijn twijfel aan onze vriendschap vaste grond onder de voeten.
Beste Hernas,tot een volgende keer.

Beste Fernce,
Dank voor je brief van onlangs. Het kostte me enige moeite om je brief te begrijpen, ik las hem in bed. Ik hoop dat deze brief snel is aangekomen aangezien het veerpont al enige tijd reparaties ondergaat. Over de vriendschap hoef je je geen zorgen te maken, ook ik ben van de aarde geboren. Verwondering heeft namelijk ook een aardse component; het ruiken van een bloem, het verstervende licht op een zomeravond, het voelen van de vacht van een dood hert.Dit weet ik zonder in de halftoestand van dag en nacht te verkeren.
Gisteren nog maakte ik iets mee dat jouw beeld diffuus maakt.
Nadat ik jouw brief voor het aanmaken van het vuur had gebruikt en me had verwarmd liep ik naar het strand toe.In de duinen maakte ik een lelijke val en bleef voor even versuft in een duinpan liggen.
Net toen ik weer was opgestaan en me het zand uit de mantel had geveegd bemerkte ik dat er iets naar me keek.Dat bleek ikzelf te zijn die door het venster van een grote zandkorrel de duintop en mijn gestalte in ogenschouw nam.Ik weigerde echter de korrel weg te vegen. Mijn arm met de zandkorrel liet ik voorzichtig mijn oog naderen. Mijn arm zag er uit als een klauw van een zwarte wolf. Opgewonden nam ik de zandkorrel op en plaatste deze als een kostbaar mystiek oculair in mijn andere oog. Het was een kinderhoofd dat me toelachte, zo oprecht en schoon dat ik weer terug verlangde naar de zwarte wolfsklauw.
De sereniteit die jij in je brief voorstelde bleek te kloppen en beviel me net als jou ook niet.
Met een krachtig gebaar wierp ik deze grote korrel weg en volgde het op diens weg naar beneden, het strand op.
Zo zie je maar Fernce, dit is mijn beleving van wat ik als het kwaad heb ervaren.Ik twijfel echter nog over datgene wat je me niet wilt vertellen; ofwel jouw ervaren kwaad is me te afschuwelijk of je durft het me te openbaren nu je mijn brief hebt gelezen.
Hoe dan ook, ik ben tevens van de aarde geboren.
Je Hernas.

Schrijver: Martin Hoekstra, 26 november 2002


Geplaatst in de categorie: wereld

1.7 met 11 stemmen 2.121Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)