Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Kikker

Varamihira, de beroemde astroloog liep op een avond door het park achter zijn huis. Hij wandelde langs de gesloten lotusbloemen, staarde in de hemeltrans en struikelde toen over een kikker. De kikker kwaakte klagelijk en Varamihira verontschuldigde zich: "Och, kikker. Het spijt me. Ik zal in het vervolg beter uitkijken" en wees daarbij op de hemel. Hij stapte verder en daar zag hij een teken aan het firmament. De planeet Brihaspati en Candra, de maan hadden een negatief aspect met Varamihiras lagna.
"Duidelijk daar staat het", zei de astroloog tegen zichzelf, "een klein ongelukje kruist mijn pad. De sterren hadden weer gelijk!" Op de weg terug naar zijn huis, in zichzelf vergenoegd met zijn kennis, struikelde hij opnieuw over de kikker.
"Kwaak", zei het arme dier. "Dit is geen toeval", vond Varamihira. Hij nam de kikvors op en besloot: "Dit betekent iets. Ik zal deze kikker eens kussen. Hij zoende het dier op diens wang en deze begon goudkleurig op te gloeien. Een stem ergens vandaan klonk: "Varamihira je hebt geluk! Nu je de kikker gekust hebt, mag je kiezen: een wijs woord of een mooie prinses".
"Een mooie prinses lijkt me wel wat", vond Varamihira en zodra hij dat gewenst had, verscheen een prachtige prinses.
"Zo ik bof!", dacht Varamihira, maar toen de prinses uitgevormd was en in vol ornaat voor de astroloog stond, keek ze behoorlijk nors en riep: "Vlerk". Vervolgens sloeg ze Varamihira in het gezicht.
"Auw!", ondervond Varamihira, verbouwereerd en dacht hardop: "ik had beter het wijze woord kunnen kiezen".
"Dat wil ik je zo ook wel vertellen", zei de prinses, "let ook eens op je voeten".

Schrijver: Paul M. Borggreve, 13 jun. 2003


Geplaatst in de categorie: filosofie

2,9 met 27 stemmen 1.909Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)