Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Fietsen zonder licht

Hoera!
Eindelijk is het zover, de zo lang aangekondigde nieuwe verkeerswet is een feit. Onze regering heeft het nodig geacht om de Belgische weggebruiker via een nieuw systeem van beboeting tot een meer gedisciplineerd rijgedrag te bewegen. Op zich is dat een nobel streven van onze wetgever, want het is algemeen bekend dat wij Belgen het niet al te nauw nemen, waar het aankomt op voorbeeldig gedrag in het verkeer. Binnen de Europese Unie bengelen wij achteraan in het peloton, als op dit onderwerp onderzoek wordt gedaan. Het is duidelijk, onze gekozenen des volks willen af van dit blamerende imago.

Enkele oudgedienden in ons nationale parlement durfden opperen dat het raadzaam was om de ‘pakkans’ bij verkeersovertredingen te verhogen. Doch de meerderheid vond dit voorstel te conservatief en voorbijgestreefd. Het resultaat is dat wij in dit land voortaan beter 2 keer nadenken alvorens op de openbare weg in de fout te gaan. Als ontradende stok achter de deur is besloten om de boetes zo hoog op te trekken, dat een mens met een modaal inkomen het zich niet kan veroorloven om door oom agent te worden geverbaliseerd. Een doodgewone dagelijkse zonde tegen de wegcode kost vanaf 1 maart 2004 meteen al 50 Euro. De echte overtredingen worden in 3 categorieën onder gebracht. Eventjes stiekem parkeren op een plaats die voorbehouden is voor mensen met een handicap valt onder categorie 1. Dat kost als je betrapt wordt meteen 150 Euro. Iemand die het waagt om een voorganger rechts in te halen of om 50 per uur te gaan rijden in een zone waar maximum 30 is toegestaan, begaat een overtreding in categorie 3 en zal meteen de milde som van 550 Euro mogen ophoesten. Daar bovenop zal deze laatste bestuurder ook voor 8 dagen zijn of haar rijbewijs moeten inleveren. Geef toe, je zou voor minder het openbaar vervoer nemen. Dat wij Belgen dringend moeten leren om binnen de lijntjes te blijven als wij ons in het verkeer wagen, is helaas een waarheid als een koe, maar over de zin en onzin van dergelijke absurd hoge boetes zijn de meningen nogal verdeeld.

Op één terrein durf ik persoonlijk toch voorzichtig opperen, dat men een mug heeft geschoten met een kanon. Ik wil het hier niet hebben over die fietsers die zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengen, door bewust hun dynamo uitgeschakeld te laten in het donker. Maar wie net als ik in het verleden eventjes ongewild met de fiets door het schemerduister is gereden, kan voortaan maar beter afstappen als het lampje van je voor of achterlicht het onverwacht begeeft. Dit vaak voorkomende akkefietje kost de onfortuinlijke fietser direct 150 Euro. Voor dat bedrag kan je bijna een wasmand vullen met nieuwe fietslampjes…
Wie het geluk heeft dat het nietige gloeidingetje de geest geeft bij het aansnijden van de bocht waarachter de politie op de loer ligt, kan nog altijd proberen om met zijn of haar charmes, de arm der wet zo ver te bewegen dat die zijn of haar hand even over je koplamp laat glijden, in de hoop dat het zaakje nog warmte uitstraalt. In dat geval is het nog steeds mogelijk dat u er met een waarschuwing vanaf komt. Als de agent(e) je persoonlijk niet kan luchten of een zware vermoeiende werkdag achter de rug heeft, kan u dat natuurlijk ook vergeten.

In deze context is het, dat ik vandaag een daad heb gesteld, die van enige vooruitziendheid getuigt. Voor een prikje vond ik bij mijn fietsenmaker een design zadeltasje, voorzien van een extra dikke gewatteerde voering. Daarbij heb ik mezelf tegelijk 4 lampjes aangeschaft. In een velletje keukenrol gewikkeld, zullen die kleinoden vanaf morgen mij overal vergezellen. Ten slotte zijn die glazen niemendalletjes vanaf volgende maand hun gewicht in goud waard.
Mocht het in de toekomst, omwille van lichtproblemen in de duisternis, toch nodig zijn om mijn charmes uit te spelen tegenover een dienaar van de wet, dan zal dat alleen maar zijn om hem te verzoeken even behulpzaam te wezen, bij het vervangen van het lampje…

Schrijver: Adrienne VB, 26 februari 2004


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.9 met 28 stemmen 2.223Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)