Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een ongewoon gesprek-----!!

Enige tijd geleden raakte ik via een warme maaltijd in gesprek met de bezorgster die mij middels haar visitekaartje kennis wilde laten maken met een gezond en gebalanceerd leven. Hoewel ik er noch ongezond noch ongebalanceerd uitzie, vond zij blijkbaar toch dat ondergetekende wel een 'update' kon gebruiken. Daar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en zij bovendien innemend was, besloot ik op haar voorstel in te gaan. Twee dagen later hebben wij elkaar opnieuw ontmoet en heeft zij mij uit de doeken gedaan waar zij zich als onafhankelijk welzijnsconsulente zoal mee bezighoudt, wat haar doel is en hoe zij als lieftallige jongedame dat wil bereiken. Zij refereerde aan een boek dat al mijn vragen zonder omwegen zal beantwoorden. Al mijn vragen heeft zij beantwoord, behalve die ene waarop ik zelf het antwoord al had geformuleerd----!!!

Al lezend, bladerend en lezend, kwam ik vrij snel tot een conclusie die er niet om liegt----!!! De Nieuwe Bijbel Vertaling, zelf heb ik de literaire uitgave gekocht, is evenals het door haar aangeprezen boek, een verzameling prachtige verhalen die door mensenhanden is opgetekend. Mythen, sagen en legenden die zijn vastgelegd door literatoren die kaas hebben gegeten van het boeiend vastleggen van de mooiste fantasieën, ontsproten uit de meest gedistingeerde breinen. Het door haar (aan)geprezen boek is dan weliswaar geen werk van de hierboven beschreven schrijvers. Het bevat wel informatie die voor bepaalde mensen naast informatief ook nuttig kan zijn. De waarheid gebiedt te zeggen dat je dan aan twee dingen moet voldoen: een grenzeloos vertrouwen in mensen is onontbeerlijk. Daarnaast is enige naïviteit noodzakelijk. Naïef ben ik niet en nooit geweest. Mijn vertrouwen is rond de Millenniumwisseling echter zodanig door enkele lieden geschonden dat daarom opnieuw duidelijke grenzen rond deze toch positieve eigenschap zijn getrokken. Het was Mordechai zelf die mij ten val bracht. Vee van Laban heeft mij onderuit gehaald; onzeker wachtend op revanche. Nog even----
---geduld! Al is het achtste gebod overtreden, de waarheid komt eraan!

De Heilige Schriften zijn door mensenhanden geschreven meesterwerken. De interpretatie die een ieder eraan wil geven, is heel subjectief. Echter wel naar haar of zijn eigen overtuiging. Geloof hetgeen je wílt geloven. Geloof hetgeen je kán geloven. Geloof hetgeen je naar eigen inschatting misschien wel móet geloven. Geloof en belijd overeenkomstig eigen waarden, normen en inzicht. Zonder (dwingende?) behoefte anderen daarbij te betrekken of te overtuigen. Zowel geloof als ongeloof is een absoluut subjectieve ervaring die persoonlijk moet worden beleefd en (eventueel) beleden.

De diaspora van de wereldbevolking komt tot een eind, mochten we dat al willen, als respect de zege behaalt.

Schrijver: Annejan Kuperus, 5 december 2004


Geplaatst in de categorie: religie

1.6 met 8 stemmen 1.197Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)