Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

"It's worth the money!"

“It’s really worth the Money” zegt een 45 jarige vrouw in een privé kliniek in Hollywood. Ze voelde zich de laatste dagen wat slap, waarschijnlijk een koudje. Om er vanaf te zijn laat ze zich 50.000 mg vitamine C inspuiten in een speciale kliniek daarvoor. De dokter daar verkondigt wonderen voor de mensheid door het inspuiten van vitaminen in hoge concentraties. “Vele filmsterren zijn u voorgegaan”. Dan zit het wel goed denkt de gemiddelde Amerikaan, die leven ook nog en ze zien er over het algemeen goed uit!
Als nuchtere Hollander denk ik economisch: waarschijnlijk is het product aan de bovenkant van de markt niet meer te verkopen, met als gevolg dat de prijs flink naar beneden toe is bijgesteld zodat nu alle “soccer mams” naar de kliniek worden gelokt. “One out of a billion people become 116 years old, that means there are 6 in the world, and I want to become one of them”, aldus één van de uitvinders. Dat geldt ook voor zijn meeste patiënten, oud worden en dan ook nog het liefst zonder dat je het ziet.

“It’s my only hope for a futury” zegt een jonge vrouw van 19 in een TBC kliniek in Rusland over de voor haar benodigde medicijnen. De documentaire ging erover dat in Rusland steeds meer resistente stammen van tbc de kop op steken. Deze zijn niet te behandelen met de reguliere antibiotica. Er is wel een oplossing die bij de meeste patiënten voor genezing kan zorgen, de zogenaamde “second line” medicijnen. Medicijnen met (helaas) zware bijwerkingen die de resistente tbc kunnen overwinnen en een ziek iemand beter kunnen maken. Helaas, hoe kan het ook anders is er te weinig geld voor de meeste patiënten om aan deze ‘second line’ medicijnen te komen. Veel patiënten zijn gevangenen, ze zitten dicht op elkaar onder vaak matige omstandigheden. Hierdoor verspreidt het virus zich snel. Een discussie over het al dan niet bekostigen van dure medicijnen voor gevangen zal snel ontstaan, vandaar dat ik overstap naar de patiënte uit het begin van het verhaal, die eveneens in de documentaire te zien was. Een aantrekkelijke jonge vrouw van 19 jaar aan het begin van haar volwassen leven. Een studente geneeskunde nog wel. Hoe ze de ziekte heeft gekregen is onduidelijk, wat wel duidelijk is, is dat haar levensverwachting kort is en haar levensbeeld alles behalve plezierig. Ze slijt haar dagen in een ziekenhuis in Rusland. Ze ziet ziek, maar straalt hoop uit. Hoop op maar één ding, zou ik op de één of andere manier die medicijnen nog kunnen krijgen zodat ze niet jong hoeft te sterven. Of ze ooit 116 kan worden of niet interesseert haar niet.

Aan de ene kant van de aardbol, gooit een vrouw €1500 in de schoot van een arts zodat ze van een simpele en voor haar onschadelijke verkoudheid kan worden genezen en weer verder kan gaan met de dingen van alledag. Aan de andere kant zit een meisje dat met de € 1500 zeer waarschijnlijk kan worden genezen van haar dodelijke ziekte zodat ze weer verder kan met leven.

Die Russische studente in dat ziekenhuis is de laatste dagen regelmatig in mijn gedachten. Tegelijkertijd schreeuwt de Amerikaanse vrouw door mijn hoofd “it’s worth the money”………..inderdaad, en dat is het!

Schrijver: DannyW, 23 december 2004


Geplaatst in de categorie: welzijn

2.7 met 10 stemmen 1.245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)