Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Gekibbel op forums....

Het ruziemaken, kibbelen, dat is wat mij opvalt als ik grasduin door forums van uiteenlopende schrijverssites. Soms ontaardt een heel onschuldig topic tot hoogoplopende ruzies, met nog net geen verwijten naar elkaar toe. Het is soms zo erg, dat de betrokkenen uiteindelijk niet meer weten waar het oorspronkelijk om te doen was. Ze doen maar raak en verpesten het hele topic, al dan niet bewust.
Achter de schermen van een site, moet er heel wat gebeuren om alles in de juiste banen te leiden. Moderators houden het reilen en zeilen nauwkeurig in de gaten, en grijpen in als het de spuigaten dreigt uit te lopen.
Een ondankbare taak, als je het mij vraagt. Het gebeurt meermaals dat hun ingrijpen echt niet gesmaakt wordt. De kibbelaars richten hun frustraties dan op hen en voelen zich méér dan tekort gedaan.
Er wordt dan volop geschermd met het recht van vrije meningsuiting, maar ze vergeten daarbij de reglementen te volgen, die elke, zichzelf respecterende site, opgesteld heeft.
Ieder heeft zijn mening, dat is juist. Het maakt ons, als mens, ook zo uniek. Ook het argumenteren is ons aangeboren. Van kinds af aan kibbelen wij reeds om dat ene autootje, waar een ander mee aan het spelen is. Die grote pop, die zoveel mooier lijkt dan diegene die jij gekregen hebt. Ook dan al worden we terechtgewezen en dienen ons te schikken naar opgelegde regels. De moderatoren zijn dan onze ouders.

Het zal nooit helemaal verdwijnen, het geredetwist. Volgens mij vinden sommigen het gewoon ‘leuk’ om in de clinch te gaan met anderen. Enkel en alléén om hun gelijk proberen te halen. De meest geletterden onder ons, (of zij die het denken te zijn), komen er dan ook het beste uit, zij weten alles wel zo te draaien, dat het hun steeds goed uitkomt.

Het helemaal stoppen van zoiets lijkt onmogelijk, maar met een beetje goede wil, even nadenken voor men zijn mening spuwt, een paar maal diep ademhalen alvorens te reageren, kan al heel wat frustraties wegnemen. Overleggen kan immers ook in alle rust. Misschien is dit minder spectaculair, maar heeft het volgens mij, heel wat meer kans op slagen. Je loopt ook veel minder het risico, dat schitterende ideeën, geuit op forums, in de vernieling worden gepraat door een bende betweters. Door enkelen die denken dat ze het water uitgevonden hebben.

Velen gaan zich nu wel persoonlijk aangevallen voelen, maar, dat is volkomen terecht….zij zullen dan ook wel weten waarom.

Schrijver: danny cant., 1 feb. 2005


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,1 met 7 stemmen 1.092Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Willem Houtgraaf
Datum:
2 feb. 2005
Email:
whoutgraafhotmail.com
Waar komt het gekibbel vandaan? Komt het van de prestatiecultuur die we hebben? Vorm en stijl, de smaakgebonden onderdelen van schrijverij, lenen zich goed om op te schieten. En kwetsbare schrijvers trekken een harnas aan om niet onverdedigbaar open te liggen. Het duurt voordat een onaantastbare status is verworven, als die al bestaat, zoals elders wordt gesuggereerd. Als we terugkijken naar oude schrijfsels, dan weten we het wel. Maar het is eenvoudig om in het achterwerk van een koe te kijken.
Naam:
Femmy
Datum:
2 feb. 2005
Email:
femmy1tiscali.nl
Ach ja, Gekibbel Danny,
Ik ken dat.
Beter mijden, dat soort sites; het maakt je het schrijven/reageren beu!
Wat er verder van te zeggen?
MIJDEN dus.
En verder: jij, ik, wij allen - doorgaan met schrijven.
HIER dus.
Naam:
Ridzerd
Datum:
2 feb. 2005
Email:
rmvdhome.nl
Ja, dat was bij het stukje 'Vormvaste Driek van Wissen wil Dichter des Vaderlands worden' van Job van Schaik. Daar zei ik 'je snapt er geen donder van', omdat je mij pretentieus noemde en ook na mijn uitleg aan die mening vasthield.
Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
2 feb. 2005
Email:
quinten5xs4all.nl
Ridzerd is zelf ook een groot kibbelaar: "Je begrijpt er geen donder van!" schrijft hij ergens. Ook heel netjes.
Naam:
Danny Cant
Datum:
2 feb. 2005
Email:
fa296447euphonynet.be
Heel juist, ik kan het niet beter verwoorden.....
Naam:
Ridzerd
Datum:
2 feb. 2005
Email:
rmvdhome.nl
Behalve op deze site kijk ik niet veel meer op andere schrijverssites, maar mijn ervaring bij een andere site is, dat het helemaal niet blijft bij gekibbel: ik werd gewoon verrot gescholden en beledigd. En de moderator of webmaster grijpt helemaal niet in.
Het komt ook heel vaak voor, dat lezers de stukjes maar half lezen en er helemaal niet op ingaan, maar in hun reacties met hun eigen vooroordelen komen aanzetten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)