Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Plagieer jezelf......

Plagiaat, het is van alle tijden. Door jong of oud, en helemaal verdwijnen zal het wel nooit. Overal zijn er waarschuwingen tegen, staat duidelijk te lezen dat het strafbaar is. Maar go(e)d, vergeef het hen…. Zij weten immers niet wat zij doen…. Of wel?

Misschien juist wel, maar dan… het waarom? Joost mag het weten, want plagiaat is in mijn ogen, niks méér dan ‘valsspelen’. Enkel en alleen maar bedrog.
Je bedriegt niet enkel de persoon van wie het werkje oorspronkelijk was, maar meer nog jezelf. Door het plagiëren geef jij immers toe, dat een ander zijn creaties van betere kwaliteit zijn. Dat het hoger gegrepen is dan jij aankunt. Dat jij als het ware ‘jaloers’ bent. Zo jaloers, dat jij denkt het gewoon in te pikken, hier en daar een ietsje veranderen, (dat zijn dan de slimmeren die onder deze categorie vallen), je eigen naam eronder, en klaar is Kees. Dan enkel nog maar hopen dat niemand het merken zal.

De lofbetuigingen, complimenten en het hoera-geroep neem jij dan wel dankbaar in ontvangst, maar, kan jij wel leven met het idee dat het niet van je eigen hand is? Hoeveel eigenwaarde rest er jou dan nog? Hoe laag kan men vallen?

Het slachtoffer. Hij die dus ‘geplagieerd’ wordt, zou zich misschien eventjes gevleid kunnen voelen. Iemand vond zijn werkje immers ‘om te stelen’. Vergat er wel ‘jouw’ naam onder te plaatsen, maar toch! Maar deze gedachte speelt echt maar even, want het heeft hoe dan ook een wrange nasmaak als een ander met jouw pluimen gaat lopen.

‘Ja maar, ik wist het niet….’, Dat is over het algemeen ‘de’ reactie van de betrapten. ‘Er stond helemaal geen naam bij! Ik heb het ooit eens opgeschreven op een blaadje papier, en dacht dat het van mij was……’
Zwakke excuses en het wringen in allerlei bochten is eigen aan de betrapten. Ze zweren haast dat dit echt niet opzettelijk was, en beloven plechtig, dat het nooit meer zal gebeuren. Tezelfdertijd weerklinkt in hun achterhoofd de echo van het stemmetje dat luidkeels schreeuwt…‘verdomme, betrapt!’

Meestal worden zij dan ook nog geloofd. Krijgen het voordeel van de twijfel, (en al zeker als ze jong zijn), en geeft men de ‘dader’ nog wel een kans. Een paar weken later kom je ze dan weer ergens tegen! Zelfde situatie, niet altijd dezelfde plaats! Een goed voornemen is soms vlug vergeten!

Eigenlijk zijn de basisregels in verband met plagiaat heel simpel en overduidelijk. In mijn ogen dan toch. Is iets niet van jou, blijf er dan af, of geef de bronvermelding mee, de naam van wie het is.
En…..kan je er echt niet aan weerstaan……plagieer jezelf!


Definitie plagiaat…

Het overnemen van stukken, gedachten, redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor eigen werk. Ook wel genoemd ‘letterdieverij’.

Hem die plagiaat pleegt noemt men ….Plagiaris….

(Bovenstaande twee definities komen uit ‘Van Dale, Groot woordenboek der Nederlandse taal’, zeker niet van mij).

Schrijver: danny cant., 28 feb. 2005


Geplaatst in de categorie: moraal

3,8 met 9 stemmen 895Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Danny Cant
Datum:
1 mrt. 2005
Email:
fa296447euphonynet.be
Gevaarlijke stelling hoor. Er van uitgaan....is geen evidentie. Ik zou het in ieder geval nooit wagen.
Naam:
Outsider
Datum:
1 mrt. 2005
Email:
Bij mijn stukje 'Persiflage' zou men mij ook wel van plagiaat kunnen beschuldigen. Ik heb daar geprobeerd een stukje te schrijven in de stijl van Gerard Reve. Het staat dan ook vol met uitdrukkingen en zinsneden uit zijn werk. Ik heb echter zijn naam er niet bij gezet, omdat ik er van uit ben gegaan dat iedereen dat meteen wel zou zien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)