Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

U.V.....

Nee, het zijn niet de stralen die onze huid kunnen beschadigen welke ik bedoel. Ik wil het hier hebben over het jaarlijks schrikbeeld van menigeen. De trillende vingers, wanneer rond deze tijd van het jaar, de postbode jou ‘ de brief ’ overhandigt met deze schrikwekkende letters op. Het trillen geeft dan gewoon de angst voor de inhoud weer.
Ik omschrijf deze twee letters dan ook als ‘Uiterst Voorzichtig’ behandelen. Een noodzakelijk kwaad waar wij met z’n allen elk jaar opnieuw doorheen moeten.
Leuk is natuurlijk anders, maar de meeste brieven die deze letters sieren voorspellen niet veel goeds. Het heeft zoiets van een rapport te krijgen na een jaar noeste arbeid te hebben verricht. De evaluatie of je trukendoos in het omzeilen van rechtvaardigheden wel degelijk geslaagd is.

Spannend is het natuurlijk wel. Die brief. Voor hij geopend is, jaagt het de adrenaline tot ongekende hoogten. Bij sommigen slaat het letterlijk op de darmen, met alle gevolgen vandien. Laat ons zeggen dat het bij mij een mengelmoes van de beiden is.
Natuurlijk laat haast iedereen de dag van vandaag zijn aanslagbiljet op voorhand uitrekenen. Kwestie van onaangename verassingen te vermijden. Doch, ze helemaal uitsluiten is een teken van overmoed. De Fiscus…. hij waakt immers!

In mijn ogen staan die letters ook voor ‘Uitermate Verwarrend'. Maandelijks wordt er op je loonzakje, (lees cheque), reeds een groot deel ingehouden voor vadertje Staat, die blijkbaar éénmaal per jaar tot de conclusie komt, dat het niet genoeg is. Reden voor ‘hem’ om er nog een schepje bovenop te doen. (Lees: nog wat afnemen).

Het is dus een ware kunst om elk jaar die belastingsaangifte zo in te vullen, dat je als het ware balanceert op de koord van het wettelijke. Het trieste aan de zaak is, dat je als kleinverdiener niet zoveel in te brengen hebt als aftrekpost. Daar waar de iets fortuinlijkere medemens, als het ware de balpen waarmee hij de aangifte invult, kan inbrengen als verliespost.

Ik overdrijf natuurlijk, maar toch is de logica van heel het belastingsysteem ver zoek. Waarom niet elke maand het juiste bedrag op de lonen inhouden, dan kan heel die rommel van het jaarlijks invullen van de aangifte verdwijnen. Want wees gerust. Hoeveel wij verdienen, weten de officiële instanties maar al te goed. Dan toch wat betreft het legale gedeelte. Wat zich in de ‘schemerzone’ afspeelt, is een ander verhaal.

Gedaan met de rompslomp, en geen angst meer voor de U.V. brieven. Maandelijks zou er dan wat minder in je loonzakje steken, maar je zou er dan ook naar leven. Terugbetalingen zouden nog altijd kunnen. Vooral voor bouw of verbouwers en zo meer, enkel nog je aftrekposten indienen dus.

Deze morgen zat er hier ook een U-Veetje in de brievenbus, en het trillen is ondertussen tot bedaren gekomen.
Want eerlijk is eerlijk. Ik was U-itermate V-erbaasd. Soms valt de inhoud nog wel mee. Nog even wachten dus, met de verhuis naar het mondaine Monaco…….

Schrijver: danny cant., 10 maart 2005


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 4 stemmen 503Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)