Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Paardenvijgen

Vorige week werd er met man en macht gewerkt aan het pleintje bij Buurtjeskerk. Verbaasd vroeg ik aan een van de stratenmakers of het plein nu al gerestaureerd moest worden terwijl het er amper in ligt. De man sprak Bargoens, een taal die in deze streek onbegrijpelijk is, hoewel mijn vrouw hem wel direct begreep. Het had iets te maken met een feestelijk intocht op 1 april, zei mijn vrouw die als tolk optrad.

“Het stoepie moet geboend worden…”, zei de opzichter, die zijn beide neusgaten allang leeg had gevreten. “Dat gaat Andijk weer een hoop centen kosten”, zei ik droogjes. De opzichter reageerde niet, waaruit ik concludeerde dat hij niet in Andijk woonachtig is. Twee dagen later zie ik op hetzelfde pleintje een hele meute druk doen met een knaap van een sleutel. Ik haalde mijn vrouw erbij, want volgens mij was dit een verlate carnavalsoptocht. Ik had mij vergist!

Mijn vrouw wist te vertellen dat in het rijtuigje het lokaal bestuur zich verplaatste van Buurtjeskerk naar het gemeentehuis, we kregen immers een nieuwe burgemeester. “Ach, geen eens geld voor een taxi?”, vroeg ik meewarig. Nee, dat was het ook niet. Het was het geheel in ‘stijl’ verwelkomen van onze nieuwe burgermoeder. “Als de rest van Nederland nou maar niet denkt dat we hier in Andijk nog in het tijdperk leven van paard en wagens, veldwachters, bleekvelden, petrolielampen en zelfgemaakte havermoutpap…”

Buurman stond ook weer opeens in de kamer. “Ga je nog wat schrijven over dat wat ze zeiden in de raadsvergadering over je columns?”, vroeg hij. “Nee, het is wel goed zo. Ik weet wie het zegt…”, zei ik zonder verdere belangstelling voor de vragensteller te tonen want buiten was mijn vrouw bezig de paardenvijgen op te vegen die een van de paarden uitgerekend voor onze woning had gescheten.

Mijn vrouw kwam mopperend binnen. “Dat hadden wij moeten doen voor het gemeentehuis, hadden we meteen een vette bekeuring gekregen”, zei ze kwaad terwijl ze voor de zekerheid aan haar handen rook…

Schrijver: De Quaadsteniet
Inzender: P. Ligthart, 11 april 2005


Geplaatst in de categorie: feest

3.8 met 13 stemmen 2.137Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gurien Kwantes
Datum:
16 april 2005
Email:
teckeltjeshotmail.com
Heerlijk vermaakt om de paardenvijgen. Echt typisch weer iets uit Andijk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)