Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Financiële vrienden

Je hebt van die mensen, die langskomen onder het mom van ‘gezellig koffiedrinken.’ Je wéét wel dat ze handelen in diverse financiële zaken, hebt ze trouwens al gesteund door één of ander abonnement aan te nemen. Toch hoop je, dat ze deze keer aanbellen voor die ’bewuste’ tas koffie en bijbehorende babbel, zonder meer.

Niet dus, en weer blijf je achter met het wrange gevoel, of zij wel de ’vrienden’ zijn waarvoor zij zich laten doorgaan. Dit kan je echter niet meer onder die ‘noemer’ plaatsen. Vriendschap hoef je immers niet te (ver)kopen. Die geef of krijg je, onvoorwaardelijk!

Daar waar wederzijds vertrouwen door één van de partijen misbruikt wordt. Goedgelovigheid hen als het ware « volmacht tot bedrieglijke praktijken» aanbiedt. In zulke situaties komt het laagste in de ‘mens’ bovendrijven. Hun ware allooi neemt vormen aan, die je in eerste instantie weigert te geloven, laat staan aanvaarden. ‘Dit hadden wij nooit verwacht,’ is de logische reactie van de gedupeerden. Ze laten hun slachtoffer(s) achter in de grootste verbijstering. Meer nog, met een vernietigend schuldgevoel! ‘Hoe hebben wij hen ooit kunnen vertrouwen,’ is de alles verterende vraag.

Moet je ‘wantrouwen’ dan hoog in het vaandel dragen, bij het al dan niet toelaten van nieuwe vriendschappen in je leven? Echt zeker ben je immers nooit.
Kan je dan niet meer op die eerste indrukken afgaan, je kinderlijke naïviteit dat deze ‘echte vrienden’ zijn, of gaan worden? Jawel, want als je dit alles uitsluit, laat je ook geen ruimte meer naar liefde toe?

Je spontaniteit zou er niet mogen onder lijden, maar telkenmale krijgt je moeizaam opgebouwd vertrouwen, een opdoffer van formaat door zulke wanpraktijken.

Niemand is onfeilbaar en beoordelingsfouten maken wij allemaal. Volledige zekerheid, zijn ’de’ Utopische woorden op alle gebied. Of dit nu gewoon over wederzijds vertrouwen, dan wel over liefde gaat. Het is een proces dat groeien moet, langzaam en met de nodige omzichtigheid.

Daarom ook, dat iedereen over dezelfde kam scheren, ongehoord zou zijn. Zo erg kan het met de mensheid (nog) niet gesteld zijn. Maar één ding valt mij op. Die zogenaamde ‘financiële vrienden’, maken misbruik van de meest kwetsbaren in onze maatschappij. Van mensen die al heel wat te verwerken hebben (of hadden), door echtscheidingen, financiële of andere tegenslagen. Van mensen die op dat moment heel vatbaar zijn voor manipulatie, in welke vorm dan ook. Die welwillige slachtoffers denken immers minder na over de eventuele nare gevolgen, net omdat ze zoveel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Daardoor is hun kwetsbaarheid zo groot, dat ze het vertrouwen blindelings schenken. Tot ze, weer maar eens, bedrogen worden met hun ogen wijd open.

Het is ronduit verbijsterend. Te weten dat iemand zonder blikken of blozen zijn medemens zomaar durft op te lichten. Dat zij er niet stil bij staan, wat voor nare gevolgen dit heeft voor hun slachtoffer. Gewoon eventjes de buit binnen halen, en er snel vandoor!

Kan je zulke mensen ooit nog een tweede kans geven, mochten zij achteraf met een ’aanneembare verklaring ’ komen aandraven. Een verklaring waarin zij het hoe en waarom van hun handelen pogen uit te leggen?
Ik zou het niet doen! Want geniepigheid valt achteraf niet meer goed te praten. Wederzijds vertrouwen is namelijk het sleutelwoord in heel wat zaken, van vriendschappen tot liefde. Allen zij ze daar op gebaseerd, en eens dit verdwenen, is er al helemaal geen voedingsbodem meer om de relatie verder te zetten.

Kan men zoiets zien aankomen? Soms wel. Van nature uit heb ik nogal vlug door of iemand mijn vertrouwen waardig is, of niet. Dat dit geen garantie biedt naar het vermijden van oneerlijke praktijken, besef ik maar al te goed.
Toch is het goed je vriendschappen te koesteren. Het zijn de praktijken van enkelingen die je aan het wankelen brengen. Maar dan heb je weer andere vrienden, echte vrienden, die je door deze moeilijke momenten loodsen en je zoekgeraakt zelfvertrouwen zo weten op te krikken, dat je de wereld aankan. Dit is en blijft een onbetaalbaar gegeven. Alleen jammer, dat niet iedereen die mening toegedaan is…..

Schrijver: danny cant., 13 april 2005


Geplaatst in de categorie: vriendschap

2.7 met 12 stemmen 2.104Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jmz
Datum:
13 april 2005
Email:
Ik deel uw emotie maar versta niet goed wie u op het oog hebt.
Als u doelt op al die makelaars en "fin. dienstverleners" in Nederland wordt het voor mij herkenbaarder.
Desalniettemin: die ontmoet je wel omdat je zelf naar ze toe gaat. Ja, hun wijze van presentatie daar heb ik problemen mee.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)