Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vorst aan de grond en De IJsheiligen

Als regel wordt aangehouden dat er na de ijsheiligen geen nachtvorst meer komt, toch komt nachtvorst ook na de ijsheiligen nog voor.
In mei komt gemiddeld 3 keer per jaar vorst aan de grond voor in de Bilt, in juni 1 keer. En in de afgelopen 30 jaar heeft de maand juli 1 keer nachtvorst gehad.
Nachtvorst kan dan weer voorkomen vanaf september (1 nacht), oktober 5, noveber 11 en december 15. Om het jaar rond te maken: januari en februari 16 dagen, maart 14 en april 11.

Weerkundig gebruikt men de term vorst aan de grond in plaats van nachtvorst. De gewone officiële temperatuurmeeting vindt plaats op 1.50 meter boven de grond, vorst aan de grond op 10 centimeter, ook wel klomphoogte genoemd. De lucht vlak boven de grond koelt dor uitstraling sterker of dan de lucht op 1.50m. Terwijl de temperatuur op 1.50m nog boven nul is vriest het lager. Slecht bij strengere nachtvorst vriest het ook op het hogere meetpunt. Nachtvorst komt het meest voor in de vroege ochtend, net voor de zon opkomt, de warmtevoorraad van de grond is op.
In koude putten, zonder ochtendzon kan ook na zonsopkomst nog vorst voorkomen.

Het meetpunt voor nachtvorst is 10 centimeter boven kortgeknipt gras.
Helder weer in combinatie met windstil weer bevordert de uitstraling van warmte en dus de kans op nachtvorst. Losse grond geleidt slecht warmte en zal snel afkoelen, droge grond geleid slechter als natte grond, dus droge grond is gevoeliger. Natte grond heeft bovendien een grotere warmte buffer.
Koude zakt naar beneden, dus lage tuinen, en tuinen onder aan een talud zijn extra gevoelig. Veel vorstgevoelige eenjarigen staan al begin april in de tuincentra. Bij nachtvorst moeten deze beschermd worden. Afdekken met vliesdoek, een lakken of kranten om de uitstraling te beperken.

De ijsheiligen

Afhankelijk van de streek zijn er 3, 4 of 5 (Duitsland en Zwitserland) ijsheiligen
11 mei Heilige Mamertus, of Gangulvus
12 mei Heilige Pancratius
13 mei Heilige Servatius
14 mei Heilige Bonifatius
15 mei die böse Sophie

Schrijver: www.wiki.nl
10 mei. 2005


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

4,0 met 5 stemmen 1.317Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
René Dijker
Datum:
17 mei. 2005
Email:
fam.dijkerwanadoo.nl
Laatste alinea: wordt bedoeld afdekken met een laken?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)