Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

loopfraude W. uit H.

Geachte Heer K.,
Voorzitter van het Organisatiecomité Heuvelenloop en evenzeer gerespecteerde Medebestuurderen,

De onderhavige zaak is ernstiger dan mij eerst toescheen.

Dhr. W. te H. blijkt maandag na lezing van mijn (vooral ook zelf-)relativerend bedoeld stukje in uw Gastenboek ingestort te zijn en van zijn werk gevlucht met o.a. hevige maag-en darmstoornissen. Hij is sindsdien niet meer gesignaleerd.
Ik ken(de?) hem oppervlakkig. We hebben dezelfde werkgever gehad en ik zag hem 3 km na de start van de laatste Dam-tot-Dam-loop. Ik ging hem met gezwinde spoed voorbij, zag toen dat hij weliswaar heel snel liep maar met veel te kleine passen.
"Beste W.", zei ik toen, zo ben je tegen de kerst in Zaandam, "zal ik jou nou eens leren hoe je snel kunt lopen met grote passen?"
Dat heb ik hem toen proberen bij te brengen hetgeen mij ernstige vertraging opleverde. Hij ging daarna sneller en was echt dankbaar en dat is ook wat waard.

Volgens zijn vriend en loopmaat R. is hij sinds de lezing van mijn stukje niet meer gesignaleerd. Met mij zijn R. en W.'s familie uiteraard hevig geschrokken en verontrust. Met alle onderhoud ik nu contact om W. duidelijk te maken dat het grappig bedoeld was. Gelukkig accepteert W.’s familie, ook in H., dat ik dit niet beoogd heb. Zij begrijpen ook niet dat W. deze melding zo ernstig heeft genomen.

Na uw laatste mail heb ik de ernst van de situatie meteen doorgrond en ben in actie gekomen. Het tijdenpatroon van W. op uw prachtige parcours blijkt regelmatig
Hetgeen betekent dat hij per 5 kilometer ongeveer 3 minuten sneller was dan ik en 4 minuten dan redelijkerwijs te verwachten.
Volgens mijn bestuursinformant ten stadhuize, uiteraard direct ressorterend onder "Guusje"(oude bekende – ik kan ook haar even aanschieten) is het onmogelijk een binnendoortje te nemen. Terreintechnisch gesproken, ook mijn indruk.

Uit telefonisch contact met R. en daarna met W’s moeder blijkt dat er in deze familie zes(!) brommers zijn.Dat is opmerkelijk in dit verband.
Toch verwerp ik de brom-optie. Te opvallend als iemand op 3 plaatsen in het parcours op de brommer stapt. De vele toeschouwers zijn al dan niet gewild ook sociale controleurs.

Ter explicatie van mijn eigen rol. Ik weiger te lopen tegen mezelf en zoek
daarom altijd een min of meer bekende waar ik met 80% zekerheid van win. De andere 20% is voor eigen risico(zoals: vallende boom, kneuzingen, boze springpriester van Ierse makelij). Ik kondig dat tevoren aan.
Ongeveer als volgt: "Hoi, wees maar blij want je loopt niet alleen, je hebt tegenstand. Je ziet me niet maar ik versla je wel. Ha Ha.".

Zo deed ik het met Hennie uit Den Haag de afgelopen jaren. Zij moest nu hazen voor haar nieuwe vriend. Zij wil evt. daarover getuigen.
Het was voor haar een in alle opzichten acceptabele procedure. Zelfs hoogst aangenaam omdat
1. ze het gevoel had niet alleen te lopen en
2. ik meerdere consumpties verstrekte als ik gewonnen had.
Op dezelfde manier benaderde ik W. Uit mijn contact met W.'s maatje R. blijkt nu dat W. samen met R. gestart is maar dat W. volgens R. plotseling verdwenen was. En ineens vlak voor de finish weer opdook.
Waar R. hem inhaalde tot zijn verbazing maar wel vanzelfsprekend want R. is sneller!. W. maakte volgens vriend R. "een nogal verwarde en gespannen indruk."
Hij was volgens R. i.t.m. andere gelegenheden wel erg bezig met zijn presteren. "Hij is normaal niet zo op tijden" zegt R. en hij is bereid dit voor u te herhalen.

Daarom is nu mijn veronderstelling dat W. iemand anders voor zich heeft laten lopen gedurende het grootste deel v/h parcours. Dat lijkt mij de enig plausibele verklaring.
W. uit H. heeft wat ik van R. en H.’s eigen familie begrijp, zijn tegenstanderschap veel te serieus opgevat.
Zulks moet hem hoogstwaarschijnlijk verleid hebben tot frauduleuze handelingen.

Mijn voorstel is om de zaak nu in den minne te schikken. Dit leidt tot alleen maar narigheid, door mij totaal niet beoogd. Ik zette dat in mijn ogen koddige berichtje in jullie Gastenboek om mijn frustratie en krenking humoristisch af te reageren. En kijk nu naar de ravage.
Daarom een voorstel tot compromis: laat W. zijn tijd houden en daarmee zijn eer.
Geef mij daarentegen een tijdbonus zodat ik 1 seconde sneller word dan hij. U bent dan bekend met zijn personalia maar doet de uitdrukkelijke toezegging hier verder niets mee te doen.
Dat lijkt mij een uiterst positieve benadering en oplossing voor alle betrokkenen. W. kan weer naar zijn gewone leven en werken aan herstel. En deze oplossing doet recht aan de normen van waarheidsbevinding, rechtsgevoel en lopersolidariteit.Ik zou het tevens zeer op prijs stellen als u uw betiteling "beschuldiging" voor de strekking van mijn stukje in uw Gastenboek zou willen intrekken of mitigeren.

De situatie nu is voor mij erg pijnlijk. Ik kan dat niet in mijn voorstel opnemen omdat ik respecteer dat u vanuit uw eigen verantwoordelijkheidsoptiek oordeelt.Ik hoop dat ik hiermee de oplossing heb aangedragen. Het heeft al veel tijd, nachtrust en energie gekost en ik heb ontzettend spijt van mijn leuk bedoelde stukje, dat tegelijkertijd waarheidsgezind was.

Met vriendelijke groet en in gepaste bescheidenheid,

Jos Zuijderwijk

Schrijver: jos zuijderwijk, 19 mei 2005


Geplaatst in de categorie: sport

3.8 met 10 stemmen 714Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)