Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Casimir

Af en toe ontmoet je in je leven mensen, die een onuitwisbare indruk achterlaten. Één van die personen was mijn klasgenoot op de Duitse ,,Realschule’’. Zes jaar lang kenden we hem onder diverse namen. Zijn achternaam luidde Julius. Hij had daarom al vanaf de eerste klas de bijnaam ,,Caesar’’. Deze naam paste in het geheel niet bij zijn uiterlijk. Met zijn leeftijd van elf jaar was hij ruim een hoofd groter dan wij. Slechts één klasgenoot, die wij om onverklaarbare redenen ,,Ratte’’[vanger] noemden, was nog enkele centimeters langer. Niets in zijn gedrag deed aan de bekende sprookjesfiguur uit Hamelen denken, maar laat ik niet afdwalen. Julius was, met zijn rossig haar, zijn slungelig uiterlijk als brildragende Caesar een mengeling van André van Duin en Harry Potter.

Wars van alles wat met ,,leren’’ te maken had, was huiswerk maken een onbekend begrip voor hem. Tijdens de lessen, die hem niet interesseerden, was hij bezig ,,dingen uit te vinden’’, daarbij zijn pennen-etui gebruikend en soms ook de passerdoos. Praten deed hij net zo slordig en onduidelijk als zijn uiterlijk deed vermoeden. ,,Julius’’, sprak de leraar, ,,waarop zit jij voortdurend te kauwen?’’ Caesar mompelde een onverstaanbaar antwoord, hetgeen moest betekenen: nergens op, meester. ,,Neem het onmiddellijk uit je mond en in de prullenbak ermee’’ gebood de leraar hem streng. - Nee, Caesar had maar twee vakken, die hem mateloos boeiden en waarvoor hij ook op elk rapport een tien kreeg. Dat waren de vakken fysica en scheikunde.

Een fatsoenlijk gesprek kon je eigenlijk ook alleen maar op gang brengen met bijv. de vraag, wat zilvernitraat met zoutzuur gemengd zouden doen met een strookje lakmoespapier. Dan lichtte meteen zijn gezicht op en doceerde hij: ,,AgNO3 en H2SO4 hebben al sowieso niets met lakmoespapier te maken, want….’’ Kijk, en dan was het bijzonder handig, als je tijdens een proefwerk scheikunde naast hem zat. Al die kennis leverde hem zijn later toegevoegde bijnaam ,,Casimir’’ op.

Zijn gebrek aan interesse in andere lessen kon soms letterlijk inslaan als een bom. Eens zat hij tijdens Franse les met een doosje lucifers te experimenteren. Toen dat, onverwacht, in zijn geheel ontvlamde, trachtte hij deze brand meteen met zijn schoenen te doven. Dit zou ook gelukt zijn, ware het niet, dat de toen (deels door geldgebrek van de ouders) in de mode zijnde dikke spekzolen meteen in brand stonden en letterlijk wegsmolten. Binnen ,,no time’’ was van hem en zijn omringende klasgenoten niets meer te zien. Een bruin-gele, naar ammoniak, wijngum en urine ruikende rookwolk dreef de klas in. Wij stonden dan ook binnen één minuut op de gang, hoestend, proestend en naar adem snakkend. Het locaal moest daarna zeker een half uur worden gelucht.

Toen we in de hoogste klas zaten haalde ,,Casimir’’ thuis zijn beste stunt uit. Hij bewoonde met zijn moeder een woning boven een postkantoortje. In de kelder had hij al jaren zijn laboratorium. Wat er tijdens één van zijn proeven mis ging, kon hij ook later, ongedeerd, niet aan de politie verklaren. De ontploffing geschiedde, toen hij net even zijn ,,lab’’ had verlaten. Schade: alle ruiten van de kelder en kelder-boxen aan diggelen en wat deuren ontzet. Hij haalde met deze gebeurtenis voorwaar de plaatselijke courant, met foto en al. We zeiden toen al tegen elkaar: ,,Van Casimir hoor je later vast en zeker nog meer.’’

Raar eigenlijk, dat ik nu degene ben, die bezig is zijn naam en daden aan de vergetelheid te ontrukken. Zo krijgt hij uiteindelijk, na ruim 55 jaar, toch nog de eer, die een genie toekomt.

Tot een volgende keer.

Günter Schulz

Schrijver: Günter Schulz, 8 jun. 2005


Geplaatst in de categorie: school

3,3 met 7 stemmen 1.647Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Charissa
Datum:
13 jun. 2005
Email:
cgundermannhotmail.com
Ik Studeer Nederlands, ik zou willen dat we vaker teksten als deze te lezen kregen. Leuke tekst!
Naam:
Th.L.v.IJzendoorn.
Datum:
10 jun. 2005
Email:
tijzendoornwanadoo.nl
Lekker vlot geschreven en een leuk verhaal.
Naam:
lode
Datum:
9 jun. 2005
Email:
lvantil35hetnet.nl
Volledig kan ik met de vorige inzender instemmen. Ik ken de schrijver. Hopelijk kunnen we meer van hem verwachten.
Naam:
Ridzerd
Datum:
9 jun. 2005
Email:
rmvdhome.nl
Het zou me niet verbazen als de schrijver van dit stuk veel ervaring heeft met taal en schrijven. Het geheel maakt in ieder geval op mij een professionele en talentvolle indruk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)